Оперната прима Соня Йончева гостува на Киномания 2018

20 November 2018

Документалният филм „Соня Йончева. Sempre Libera” е част от програмата на форума

Оперната звезда Соня Йончева ще пристигне у нас специално за премиерата на филма, посветен на живота й и израстването й до най-обещаващото сопрано в света днес. Тя идва в България след успешното си турне в Латинска Америка, където пя в най-големите концертни зали в Мексико и Чили.

Филмът на Вендерс за Папа Франциск на Киномания 2018

22 October 2018

„Папа Франциск има подобно присъствие на екрана като някои от най-големите филмови звезди, с които ме е свързвала работата ми"

Новият документален филм на режисьора Вим Вендерс – „Папа Франциск: Човек на думата си” е сред хитовите заглавия на тазгодишната Киномания. Прожекцията в зала 1 е на 24 ноември в 18:00 часа.

“Треската Феранте” или една от най-големите литературни мистификации

19 October 2018

Много добре знаем коя е Елена Феранте. Тя е авторът на неаполитанската тетралогия. Влюбихме се в нея, когато прочетохме “Гениалната приятелка” и с всеки следващ роман сякаш продължаваме да се поддаваме на обсесията. А защо обсесия? При малко по-подробно проучване на Елена Феранте ни става ясно, че нямаме идея коя е тя. Всъщност….целият свят няма идея коя е тя. Кино-литературният фестивал Синелибри ни поднася огромната изненада и тази есен ще излъчи “Треската Феранте” на голям екран. Дали най-сетне ще получим отговор или създателката на нашумялата неаполитанска тетралогия ще остане вечна мистерия?

На 1 октомври стартира Sofia Biting Docs

21 September 2018

Филми за Пътя Камино и Зографския манастир в Атон в програмата на Sofia Biting Docs

Шестото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs започне на 1 октомври и ще премине под мотото „Спътник на душата”. В рамките на събитието ще се състоят премиерите на два нови български документални филма: „Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа” на Пламен Симеонов и „Градината на Пресвета Богородица” на Борислав Павлов.

Асен Владимиров: "У нас хората не се интересуват много от своята история"

03 July 2018

Разговор с режисьора Асен Владимиров, автор на новия документалния филм „Жертва на пешки”.

Предизвикателство е да направиш филм в центъра на който не е класически герой. Ние сме свикнали, че за героите се правят филмите. Това казва сценаристът, режисьор и продуцент Асен Владимиров по повод филма си „Жертва на пешки”. Той е за съдбата на българския патолог д-р Марко Марков, който е бил участник в комисията, която е излязла със становище, че от съветското НКВД са извършителите на разстрела на полските офицери край Катин. По този повод препечатваме разговора, който направиха колегите и приятели Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов в сайта въпреки.com, за което благодарим.

Премиера на филма "Нов живот"

25 March 2018

Филмът е роден от собствения опит на оператора Стефан Иванов като емигрант в Канада.

През 1990 година много българи заминаха за Канада с надежда за ново начало и в пълна неизвестност за бъдещата си съдба. Какво се случи с тях ? Премиерата е 26 март (понеделник) от 20.00 ч. в Дома на киното.

През април с "Master of Art"

24 March 2018

Между 12 и 30 април в София, Пловдив и Варна ще бъдат представени 77 заглавия от цял свят, 10 от които са Български.

Всички те са обединени във филмовия фестивал "Master of Art" посветен на големите имена в световното изкуство и култура. Фестивалът се провежда за трета поредна година и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Създател на фестивала е журналистът, режисьор и продуцент Найо Тицин.

11 български документални премиери нa СФФ 2018

28 February 2018

На Фестивала ще бъдат представени общо 46 български пълнометражни игрални и документални филми

На 22-рия София Филм Фест ще бъдат представени общо 46 български пълнометражни игрални и документални филма, 11 от които са документални премиери, които представяме на вашето внимание.