Седмото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще стартира на 27 септември с премиерата на филма „Бялото братство и духовната школа на Рила” на режисьора Пламен Симеонов.

Филмът представя едно от най-значимите събития за братството - лятната духовна школа край Рилските езера. Ще получите искрените отговори на хора, които всяка година през август се качват на Рила, за да вземат участие в това духовно тайнство. Ще разберете повече за Паневритмията - танц, който синхронизира човек с вселенската хармония, ще се докоснете до много места, до които не е стигала камера и ще чуете любипитни истории от личните преживявания на всеки участник.

Byaloto-bratstvo.jpg

Тази година фестивалът ще премине под мотото „Код: мръсносиньо”, провокирано от проблемите със замърсяването на водните пространства на планетата. „Водната” селекция включва българския филм „Море на вятъра”, който представя историята на двама сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с пластмаса, балканската копродукция „Синьо сърце”, която обръща внимание на дивите реки на Балканския полуостров, „Бистра вода” за група каякари, които имат за цел да плават в 23 реки, за да привлекат вниманието върху замърсяването на водите и „Далечни острови”, който показва живота в най-северната и най-южната точка на Европа. 

Dalechni-ostrovi.png

На 1 октомври в рамките на Sofia Biting Docs ще се състои премиерата на „Пясък в чекмедже” на режисьора Надя Йончева. Филмът е провокиран от популярните в епохата на нискотарифните авиокомпании заглавия като “Местата, които трябва да видим, преди да умрем” и предлага оригинална класация с топ дестинации, представени от Гинка Иванова, която се включва със свои кадри от тропиците. Зрителят пътешества не само из плажовете - “по хоризонталата”, но и в незримото. За пътя „по вертикалата” разказват философът проф. Калин Янакиев и отец Добромир Димитров. Освен забавни мигове и размисли на тема пътешестване, създателите на филма се надяват да окуражат всички, които са склонни да повярват, че най-хубавото е скрито за очите.

More-na-vyatura.jpg

В програмата на фестивала е и филмът „Място на силата”, който показва автентичността на българското село Чушмелий в Украйна. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик - основният и най-доходоносен занаят на чушмелийци, зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването на българите в Бесарабия, да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи, да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави.

Сред останалите заглавия в програмата са „Бялата стрела” за пътешествието на един британец с Транссибирската железница, „В името на Конфуций” за идеята, която стои зад създаването на мрежата от китайски културни институти, „Вярната дума”, който повдига въпроса за образованието в слабонаселените места и „Портрет на един панелен блок”, който проследява събитията в един люлински панелен блок.

Традиционно голяма част от прожекциите ще бъдат съпътствани с представяния на авторите и дискусии, провокирани от видяното на екрана.

Sofia Biting Docs ще продължи до 3 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема.