15-то издание на Световния фестивал на анимационния филм започна ударно с две изложби и със стегната церемония по официалното откриване. Най-хубавото е, че всичко е свързано с младостта, защото екипът на професор Анри Кулев – двигателят на фестивала е съставен от млади хора. На сцената нямаше приветствия от Община Варна, кметски представители и културни дирекции, което пък може би подсказва, че присъствието на подобни високи люде сякаш се е поизчерпало още повече, че се предполага посоката на словесността им – кино, музи, звезди, анимация, Варна 2019.

Зрителите се запознаха с журито в състав: Олга Пярн (Естония), Иван Богданов (България), Теди Груя (САЩ),Павел Хорачек (Чехия), Фернандо Гарлито (Португалия). Всеки от тях поздрави варненци с „Добър вечер!“. На някои им се получи от раз, за други бе трудничко, но пък на финала всички обявиха на чист български, че фестивалът е открит. Фернадо Гарлито бе сюрпризиран от организаторите на фестивала - някога през далечната 1987 г. той е бил участник в анимационния форум във Варна, дори е бил отличен. Поради причини от мистериозен характер, Гарлито няма диплома за филма, но ето че на 15-тото издание грамотата от онези времена е открита.

DSC_0037.JPG

Преди церемонията фоайето на Фестивален и конгресен център бе огласяно от детски смях и игри, защото малчугани,облечени в костюми на анимационни героии направиха своя карнавален поздрав. Децата разгледаха изложбата от анимационни рисунки на студенти от Нов български университет. Маскираните герои продължиха към Детския кът на Варна, който тази година е една от локациите, свързани с работилничка по анимиране, ръководена от студенти на професор Анри Кулев. Детският кът заедно с организаторите на фестивала тази година са инициатори на конкурс за рисунка на тема любим анимационен герой. Другата интересна изложба, която се превърна в традиция за фестивала е тази на комиксовите герои от Валония-Брюксел. Този път темата е свързана с човешките права. Посветените в комиксите на Валония-Брюксел познават списанието „Спиру“, което си сътрудничи с Бюрото по човешки права към ООН с цел повдигане на широк дебат за ценностите, описани в Световната декларация на човешките права.Човечето Спиру е създадено от Робер Велте (Роб-Вел) през 1938 г. От самата си поява Спиру се бори срещу социалната несправедливост и защитава онеправданите смело и щедро.

DSC_0083.JPG

А добрата новина е: вечерта след откриването на фестивала всеки акредитиран успя да посети коктейла по повод 15–та му годишнина ;-) Този път имаше зелена улица за търсачи на всякакви наслади – и духовни и такива, които галят небцето!