Изключително е преживяването, когато амбицията да се занимаваш с кино се подкрепя от внушителни ментори и експерти от ранга на присъстващите на провеждащата се Mannheim Meeting Place – платформа в рамките на МФФ „Любовта е лудост“ 2018. Поканата идва от страна на художествения директор на варненския филмов фестивал професор Александър Грозев, а героите, които отговарят за организацията около ситуирането на събитието са Павлина Желева – продуцент и Юлек Кеджерски - директор на професионалната платформа Mannheim Meeting Place - форум за копродукции от цял свят, изцяло ориентиран към начинаещи продуценти на игрални филми. Младите български продуценти имат невероятната привилегия два дни да работят с екип от вещи в продуцирането, които ще провокират с идеи и наставления тяхната работа.

Павлина Желева и Юлек Кеджерески представиха целите и задачите, които са си поставили от тази съвместна работа между експерти и млади продуценти.

IMG_3588.JPG

Павлина Желева: 

Работя от няколко години в специфичната индустриална платформа на фестивала Манхайм-Хайделберг, която е насочена към продуценти в началото на кариерата си, които са мажоритарни копродуценти. От тази платформа започнахме филма „Чудо“ на Егле Вертелите с нашия колега продуцент от Литва и мисля, че нещата се случиха прекрасно. Друг добър пример е филмът „Реквием за госпожа Й“, който стартира също от платформата. Познавам много добре това пространство, както и МФФ „Любовта е лудост“. Ето защо, заедно с професор Грозев и Юлек Кеджерски направихме една работна среща още миналата година, оформихме идеята за уъркшоп, и така днес на варненска почва ще се проведе тясно професионално продуцентско събитие, в което участват интересни и много квалифицирани експерти от Западна Европа. Нашият фокус са българските млади продуценти. Смисълът на това упражнение е: да могат българските продуценти в подходящи за тях финансови условия да започнат реализация на проектите си. Участниците са шест. Някои от тях познавате, други – не. Най-младите биха могли да разчитат на трупане на нови знания и да имат повече шансове да кандидатстват пред НФЦ. Юлек е главният координатор на тази платформа и той като професионалист, но и като личност проявява изключителна грижа към всеки млад продуцент и това съм го преживяла лично. С месеци работи с всеки колега, дълго, сърцато и търпеливо отдава своето внимание на всеки продуцент.

IMG_3605.JPG

Юлек Кеджерски: 

Светът е пълен с млади продуценти, светът е пълен с начинаещи режисьори. Режисьорите се нуждаят от продуценти. Освен сценарий, един потенциален филм се нуждае и от продуцент, който да харесва сценария. Продуцирането е трудна, кошмарна работа. Нашият фестивал на възраст е шестият фестивал в света, а по отношение на начеващите режисьори и продукции е първият фест, на който предоставяме поле за изява на дебютантите. Съпродуцентството е един от възможните начини за финансиране и реализиране на филмовото изкуство. Националните продукции отиват все по-често като фон, на заден план, а на преден план се появяват международните продукции. До 2010 г. три бяха големите пазари за съпродуциране: Берлинале, Ротердам и Майнхайм-Хайделберг. От Брюксел решиха да останат две локации за подобен пазар. През 2010 ми предложиха да работя в тази област и с помощта на новите технологии успях да създам система, даваща добри резултати на място. Ние не предлагаме обучение, а подкрепа на конкретни продуценти. Създадохме от 2010 г. голямо семейство с продуценти от цял свят. Системата е семпла: млад продуцент предлага проект, работим дълго с него, изучаваме проекта, помагаме за написването му и го разпращаме по света. Така бе с Павлина Желева. Предложенията за съфинансиране се изпращат до втора страна, ако тя се интересува от съответния проект - решаваме дали да я поканим в Майнхайм, за да работи с нас. Във Варна участниците са големи късметлии, защото тук идват страхотни капацитети. Един от тях е Руди Тайхман –германският продуцент на филма „Два живота“ с Лив Улман в главната роля. Филмът бе немското предложение за "Оскар" през 2014 и бе носител на седем престижни международни награди. Руди ще сподели своя безценен опит с младите си колеги. Нашата платформа е една от малкото в света, която работи с начинаещи продуценти. Към експертите ще се включи и председателката на журито на МФФ „Любовта е лудост“ 2018 госпожа Клаудия Ландсбергер от Холандия, която е един прекрасен консултант по развитие на сценарии и филмови проекти. Всичко, което правим тук е с конретна цел, с конкретни проекти. Работим с продуцентите от България от месец май, те подготвиха своите презентации и в момента развиват своите проекти. Не зная кой от тях ще стигне до среща с публиката, но поне първата стъпка е направена.

Свързани статии