В края на септември – с лек хлад в залеза и вятър в косите винаги с трепет и възбуда очаквам поредния празник на новото българско кино. За някои кино фестивалите във Варна са коктейлно веселие и безгрижие, а за мен възможност да открия нови светове на големия екран, да се срещна с приятели, да обменим идеи и да поразсъждаваме за смисъла историите, които искаме да разказваме.

И ето по червения килим пред Фестивален и конгресен център в морската столица, прекрасната актриса и режисьор Диана Добрева, която е председател на журито на 36 фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ пристига заедно с режисьора и продуцент Илиян Джевелеков. Актьорът Симеон Лютаков галантно ги посреща в качеството си на конферансие, а директорите Жана Караиванова и Тошко Гяуров приветстват жури и официалните гости с широки усмивки.

Струнният квартет „Дестини“ свири пред зрителите на открито, а по-късно в зала 1 продължава да показва талант и изящни тела. 

Тази година зала 1 на Фестивален и конгресен център не е препълнена, както се е случвало преди години. Дали заради обикновеният ден, който предполага още един работен ден след него или пък заради филм, който не „говори“ достатъчно на претенциозния вкус на местните киномани? Въпреки тези въпросителни филмът на режисьор Гьорче Ставрески „Тайната съставка“, с награди от множество международни фестивали радва окото. Може би като динамика и дължина, филмът има нужда от някои монтажни реконструкции, но иначе „Тайната съставка“ се оказва един прекрасен пример как може да се вплете бититето ни в забавна, същевременно социално ангажирана ситуация. Понякога и ние сме като Веле, който вярва в чудеса- в сладкиш с марихуана, за да излекува болен от рак родител. През последните години фестивалът на българския филм бе журиран ту от чуждестранни експерти, ту единствено от български творци, а миналата година прекрасният варненски писател Людмил Станев също бе привлечен в каузата на журиращото войнство. Тази година може би идеята за жури гравитара от т. нар. смесен вид – в него да има български и чужди творци, с привес - българското участие.

Алек Попов - председател на журито, което ще определи отличникът в късометражното ни кино сподели със зрителите, че винаги е имал сантиментално отношение към този формат, защото много студенти по кинорежисура избират неговите разкази за курсови или дипломни работи, а както знаем разказът е се отличава с краткост в повествованието.

17 пълнометражни български заглавия ще се състезават за множество награди, а варненци ще присъстват на пет премиери. 21 късометражни творби в конкурсната програма – богата реколта за една доста своеобразна във финансов аспект година!. Това е само началото, а до 4 октомври ни предстоят интересни събития, дискусии, кръгла маса. Ако все още се чудите кой български филм да гледате, първо се разходете в централното фоайе – изразителни лица на актьори, вълшебно уловени от обектива на оператора Константин Занков в новата му изложба „Лица от екрана 3“ ще ви очароват , омаят и дарят с усмивка. И това е част от тайната съставка и това е чудо!

Свързани статии