Седмица преди връчването на американските кинонагради „Оскар“, военната драма "1917" на Сам Мендес триумфира вчера вечерта в Лондон на церемонията за британските киноотличия БАФТА със седем статуетки.

"Не бих могъл да бъда по-развълнуван", каза режисьорът Сам Мендес за BBC News. „Имам щастието да видя една история, която е много близка до мен и семейството ми, да бъде разказана на големия екран, но голямото ми удовлетворение идва от реакциите на публиката и огромния брой зрители, които отидоха да видят творбата на кино.“ 

merlin_168284928_d112995e-ac30-44e9-a65f-d7ea40a976e1-superJumbo.jpg

Сам Мендес е първият британски режисьор спечелил наградата БАФТА, откакто Дани Бойл спечели за Беднякът милионер“ през 2009 г.

"Благодаря ти, БАФТА, благодаря ти, че ме включи в тази стая на необикновени артисти, докато можем ще разказваме истории и ще си вършим работата, която обичаме", каза Лора Дърн, която получи награда за най-добра поддържаща женска роля за филма „Брачна история“

За първи път от 1977 г. и четирите награди БАФТА за актьорско майсторство са спечелени от американци.

Приемайки наградата на водещата актриса за играта си в „Джуди“, Рене Зелуегър каза: "Това е много мило. Мис Гарланд, Лондон - градът, който винаги сте обичали толкова много, все още ви обича. Това е за вас."

2020-02-02T185145Z-681139420-UP1EG221GE9HB-RTRMADP-3-AWARDS-BAFTA.jpg

Към Британската академия имаше критики за липсата на расово разнообразие сред номинираните. Хоакин Финикс отбеляза това в речта си с думите, че е благодарен за наградата, но "много от заслужилите ми колеги не получават същите признания. Мисля, че пращаме на хората от други раси много ясно послание, че не са добре дошли, а това са хора, които са допринесли много за средата и индустрията ни."

Брад Пит не успя да присъства и да приеме наградата си. Вместо него това направи Марго Роби, прочитайки речта на актьора. "Великобритания, чух, че вече си самотна... добре дошла в клуба. Успех със споразумението за развода", казва в нея Пит. Той също така ще нарече наградата си "Хари", защото е "много развълнуван да си я занесе в Щатите". Шегата му е намек за принц Хари и херцогинята на Съсекс Меган, които изненадващо се отказаха от това да бъдат работещи кралски особи и се преместиха да живеят в Канада. 

2-50046707.jpg

"Джоджо Заека" получи приза за адаптиран сценарий. Режисьорът Тайка Уайтити коментира присъствието на една-единствена нецензурна дума във филма си така: "Исках децата да могат да го гледат. Мисля, че е важно да видят и да разберат какво се е случвало преди и, понеже хората са идиоти, какво може би сме обречени да повторим. В Америка думата с f може да се използва само веднъж във филма. Всичко отгоре е автоматично забранено за гледане на всички под 18, така че бях категоричен, че ще опазя филма чистичък". Приемайки наградата си, новозеландецът се пошегува с думите: "От колониите съм и знам, че седмицата ви беше трудна, момчета. Много е мило да върнете малко злато там, където му е мястото".

Наградите:

Най-добър филм – „1917“

Най-добър режисьор - Сам Мендес за „1917“

Най-добра актриса в драма – Рене Зелеуегер за „Джуди“

Най-добър актьор в драма – Хоакин Финикс за „Жокер“

Най-добра-актриса в поддържаща роля – Лора Дърн за „Брачна история“

Най-добър актьор в поддържаща роля – Брад Пит за „Имало едно време в... Холивуд“

Изгряваща звезда (награда на публиката) – Micheal Ward

Най-добър оператор - Роджър Дийкинс за „1917“

Най-добър чуждестранен филм – "Паразит" (Южна Корея), реж. Бонг Джун-Хо

Най-добри визуални ефекти – „1917“

Най-добър оригинален сценарий - Бонг Джун-хо за „Паразит“

Най-добър адаптиран сценарий - Тайка Уайтити за „Джожо заека“

Най-добра музика – „Жокер“

Най-добри костюми – „Малки жени“

Най-добра сценография – „1917“

Най-добър звук – "1917“

Най-добър грим – „Бомба със закъснител“

Най-добър анимационен филм – „Клаус“

Най-добър документален филм – „За Сама“ (реж. Фирас Файяд)

Най-добър британски филм на годината – „1917“

Почетна награда – Анди Съркинс

Свързани статии