Културата в съвременните географски ширини се клатушка като Титаник от силните вълни на идеята за комерс и виковете на романтици, които си мечтаят за  същата тази култура като за възвишена ценност. Уви, времето на последните вероятно скоро изтича. Признавам си, че и аз попадам в романтичната редица и все по-трудно откривам здрав и читав спасителен пояс, който да ме насочи към надеждата  за светлото бъдеще на родната култура. И все пак добре е да откриваме атоми на надежда сред правилно предаваната традиция. МФФ „Любовта е лудост“ е самобитно проявление, надскачащо регионалното разбиране за култура, което оцеля цели 25 години и освен това всяка година увеличава пъстрия пейзаж от филмови заглавия в своята фестивална програма. Тази година филмите, които ще видят варненци и гостите на града по време на фестивала „Любовта е лудост“  е точно 102.

2.jpg

За първи път в рамките на фестивала се показват и заглавия, участващи във втори конкурс, свързан с киното на най-младите, защото Варна през 2017 е и европейска столица на младежта. Така на юбилейното издание през 2017  ще се раздават награди на два паралелни конкурса.

7.jpg

И тази година церемонията по откриването на МФФ „Любовта е лудост“ не се отличаваше от характеристиката си. Обичайните заподозрени-любими  родни актьори, познати на зрителите от малкия и големия  български екран, акостираха в града и минаха по червения килим на фестивала. Художественият директор на МФФ „Любовта е лудост“, професор Александър Грозев и директорът на Фестивален и конгресен център-Варна, Тошко Гяуров посрещнаха фестивалната Афродита. Музика, аплаузи, снимки с любимите актьори преди церемонията в зала 1, радваха варненци.

5.jpg

Първите награди бяха връчени на актрисата Емилия Радева за цялостен принос и на руския режисьор Карен Шахназаров, чийто филм „Ана Каренина. Историята на Вронски“ откри фестивала. Сред наградените попаднаха и виновниците, които са „родили“ МФФ „Любовта е лудост“: Илко Раев (първият управител на Фестивален и конгресен център и проф. Александър Гроздев).

„Ана Каренина. Историята на Вронски“ като интерпретация не блести с нищо по-различно от сериала на същия режисьор-ролята на Ана Каренина отново се изпълнява от Елизавета Боярская. За сериала както и за игралния филм, руско-японската война от 1904 г. е среща на кръстопът - персонажите, чиито съдби са обвързани с живота на Ана Каренина преминават през тягостна равносметка и се разделят завинаги с илюзиите си около една невъзможна любов.

Предстои седмица на различни киноприключения, фестивални панорами, премиери на книги, свързани с киното, дискусии, срещи с творци – смисълът на всеки фестивал е в откровеното общуване между артисти и публика, а МФФ „Любовта е лудост“ отдавна е  намерил своята добра пътека в тази посока!