Дни на руското кино

Като част от филмовите събития ще се проведе церемонията по откриването и прожекциите на руски филми - от 23 до 29 август в Руския културно-информационен център в София, а от 26 август на 1 септември 2017 година във Фестивален и конгресен център във Варна в рамките на 25. Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" 2017

Компанията  "Фест филм" с подкрепата на Министерството на културата на Руската федерация и съдействието на Руския културно-информационен център в София (Представителство на Россотрудничество в България) в периода от 23-август до 1-ви септември 2017 ще проведе традиционните филмови събития "Дни на руското кино в България.". Съорганизаторите на тези прояви с българска страна са Национален филмов  център, Фестивален и конгресен център център, Варна и компания „Вяст Плюс“.

В програмата на Дните на руското кино в България, са съвременни руски филми: "А утрините тук са тихи" (реж. Ренат Давлетьяров, 2015 г., ремейк), "Болшой" (реж. Валери Тодоровски, 2016 г.), "Епохата на първите" (реж. Дмитрий Киселев. 2017 г.), "Събирач на дългове" (реж. Алексей Красовский, 2016 г.), "Ледоразбивач" (реж. Николай Хомерики, 2016 г.), "Зоология" (реж. Иван И. Tвердовский, 2016 г.), "Добро момче" (реж. Оксана Kaрас 2016).

На  Дните на руското кино, ще гостува делегация от руските филмовите дейци, сред които актьорите Елена Панова („Епоха на първите“), Валери Гришко – ("Епоха на първите“, "А утрините тук са тихи“) и Дмитрий Грошев ("Зоология“), продуцентът на филма "Зоология“  Уляна Савелиев  и арт директорът на компания "Фест Филм“  Юлия Брагина.

КОЛЕКТОР

Русия, 2016, 74’

Режисьор: Алексей Красовски

С участието на: Константин Хабенски, Ксения Буравская, Полина Агуреева, Дария Мороз, Евгений Стичкин, Валентина Лукашчук, Татяна Лазарева, Александр Тютин, Кирил Плетньов, Игор Золотовицки, Никита Тюнин, Марина Лисовец

Артур е най-добрият служител във фирма за събиране на дългове. Работейки само с едри длъжници, той открива всичките им скрити тайни и ефективно ги използва срещу тях. Той никога не прибягва до изтъркани методи,  специалитетът му е психологическата атака. Артур умее виртуозно да се преобразява, да обърква, да изважда от равновесие, и така да тормози своите клиенти, че те са съгласни да върнат всичко, само и само  никога повече да не чуят неговия глас. Но изведнъж самият Артур се превръща в мишена: в Интернет е качено скандално видео с негово участие, и приятелите му и колегите мигновено се отдръпват от него. Заплашена е не само неговата репутация, но и животът му... Сега колекторът разполага само с една нощ, за да намери онзи, който го е притиснал в ъгъла.

Награди:

2016 За най-добра мъжка роля (Константин Хабенски) - 27-я ОРКФ "Кинотавър", Сочи (Русия)

2016 За най-добра операторска работа (Денис Фирстов) - 27-я ОРКФ "Кинотавър", Сочи (Русия)

ЛЕДОРАЗБИВАЧ

Русия, 2016, 120’

Режисьор: Николай Хомерики

С участието на: Пьотър Фьодоров, Сергей Пускепалис, Анна Михалкова, Олга Филимонова, Александър Яценко, Александър Пал, Виталий Хаев, Алексей Барабаш, Дмитрий Муляр, Артур Чиргадзе.

Създаден е въз основа на реални събития. 1985 година. Срещу ледоразбивача "Михаил Громов” се движи огромен айсберг. Избягвайки директен сблъсък с него, корабът навлиза в ледовете, скован е и принуден да остане в дрейф край бреговете на Антарктида. Наоколо е зловеща тишина и жесток студ. Горивото е на привършване… Нервите са опънати до предел… И дори да имаше възможност за измъкване – все едно няма къде да отидеш. Командването на ледоразбивача няма право на грешка. Едно погрешно решение – и тежките ледове ще размажат кораба…

Николай Хомерики

Руски режисьор, сценарист, актьор.

Роден е на 17 април 1975 година в гр. Москва.

През 1996 година е получил диплома на Международния университет в гр. Москва (икономически факултет). През 2000 година се е дипломирал във Висшите курсове за сценаристи и режисьори в гр. Москва (майсторския клас на Владимир Хотиненко, Павел Фин и Владимир Фенченко). През 2005 година е завършил аспирантура във Висшата национална школа за аудиовизуални изкуства LA FEMIS (Франция), режисьорски факултет.

Неговите филми "977" и "Приказка за тъмнината" са номинирани на Фестивала в Кан в конкурса "Особен поглед".

ДОБРОТО МОМЧЕ

Русия, 2016, 95’

Режисьор: Оксана Карас

С участието на: Семен Трескунов, Константин Хабенски, Михаил Ефремов, Александър Пал, Ирина Пегова, Анастасия Богатирева, Татяна Догилева, Василий Буткевич, Иева Андреевайте, Ирина Денисова, Андрей Карасевич, Олег Соколов.

Филмът "Доброто момче" отразява шест дни от живота на начетения и не за годините си уверен в себе си деветокласник Коля Смирнов. Седмицата започва с калейдоскоп от събития. Първо - Коля се влюбва в учителката си. Второ – някой подпалва училищната пристройка с новите компютри. Трето - в самия Коля се влюбва дъщерята на директора, ученичка от по-горен клас - Ксюша, която е убедена, че училището е подпалил точно Коля. Е, и за капак на всичко, бащата на Коля обявява на семейството за преминаване към система 12/36, което не позволява на главния герой да се наспи и да си събере мислите. Остават само няколко дни до съботния празник на училището, където ще се срещнат всички действащи лица на тази комедия на човешките слабости и илюзии, и тепърва на момчето ще му се наложи да се справи с личния си живот, да разследва подпалването и да оправи взаимоотношенията с родителите си. И изведнъж, директорът на училището предлага на ученика неочаквана оферта...

Награди:

2016 Голямата награда на 27-я ОРКФ "Кинотавър", Сочи (Русия)

Оксана Карас

Режисьор, сценарист.

Родена е на 19 юни 1979 в гр. Харков.

През 2004 г. е завършила юридическия факултет на РУДН в гр. Москва. През 2009 година е завършила Общоруския държавен университет по кинематография "Сергей Герасимов” (ВГИК) в гр. Москва (майсторския клас на Валерий Лонской). От 1998 година е работила в телевизията като водеща, кореспондент, спортен коментатор, филмов критик, автор и режисьор на документални филми (ТВ-канали "НТВ-ПЛЮС Спорт", ВГТРК "Култура").

ИЗГОРИ!

Русия, 2017, 83 ‘

Режисьор: Кирил Плетньов

С участието на: Инга Оболдина, Виктория Исакова, Анна Уколова, Владимир Илин, Данил Стеклов, Никита Кологриви, Татяна Догилева, Александра Бортич и др.

Алевтина Романова е надзирателка в женския затвор. На образа на строга надзирателка не съответства само едно нещо — нейният глас, на който би завидяла и оперна примадона. Обаче Алевтина се притеснява от таланта си още от дете и само понякога, когато наоколо няма никой, пее сама на себе си. Но колкото и да се крие Маргаритка, както на шега я наричат приятелите, една от затворничките съумява тайно да запише пеенето й с телефон и го качва в Интернет. Записът се превръща в сензация, и Алевтина е поканена в Москва за участие в главното песенно шоу на страната. Вътре в героинята се събужда искрено желание да промени живота си, но тя изобщо не е подготвена за участие в конкурса. Единственият човек, способен да й помогне да се подготви за изпълнението и да разкрие своя глас, е същата онази затворничка, в миналото —певица.

Награди:

2017 За най-добра женска роля (Инга Оболдина) - 28-я ОРКФ "Кинотавър“, Сочи (Русия)

Кирил Плетньов

Руски  театрален и филмов актьор , кинорежисьор.

Роден е на 30 декември 1979 година в гр. Харков.

През 1996 година е приет в Държавната академия за театрално изкуство в гр. Санкт-Петербург (СПГАТИ), в курса на режисьора Владимир Петров. От 2001 година се снима активно във филми и сериали. През 2012 година е приет задочно на режисьорския факултет във Общоруския държавен университет по кинематография "Сергей Герасимов” (ВГИК) в гр. Москва. Неговата първа режисьорска работа е късометражният филм «6:23». Филмът бе отличен с награди на няколко кинофестивала. Следващата му режисьорска работа, късометражният филм "Настя", спечели награди на фестивалите "Кинотавър" и "Сталкер". Успехът на филма "Настя" спомогна за финансирането на третия късометражен филм на Кирил Плетньов — "Мама".

ВРЕМЕНАТА НА ПЪРВИТЕ

Русия, 2017, 140’

Режисьор: Дмитрий Кисельов

С участието на: Евгений Миронов, Константин Хабенски, Владимир Илин, Анатолий Котенев, Александра Урсуляк, Елена Панова и др.

60-те. Разгарът на студената война. Двете супер държави, Съветският Съюз и САЩ се борят за надмощие в космическата надпревара. Засега СССР е напред, но следва — излизане на  човека в открития космос.

Две седмици преди старта избухва тестовият кораб. Време за изясняване на причините няма. И въпреки че рисковете са огромни, Съветският Съюз не може да преотстъпи лидерството. Опитният военен пилот Павел Беляев и неговият партньор Алексей Леонов, неопитен и необуздан, мечтаещ за подвиг, — двама души, които са готови да направят крачка в неизвестността. Но никой не би могъл дори да си представи онова, с което им предстои да се сблъскат по време на полета. В тази мисия всичко, което е възможно, се обърква…

Дмитрий Кисельов

Руски кинорежисьор и клипмейкър.

Роден е на 5 юни 1978 година в гр. Москва.

Завършил е Московския технически университет по съобщения и информатика. Работи в екипа на Тимур Бекмамбетов от 1997 година.

Режисьор по монтажа на над 200 рекламни и музикални клипове, телевизионни и игрални филми.

БОЛШОЙ (ГОЛЯМ)

Русия, 2016, 132’

Режисьор: Валерий Тодоровски

С участието на: Алиса Фрейндлих, Валентина Теличкина, Александър Домогаров, Николя Ле Риш, Маргарита Симонова, Екатерина Самуйлина,  Анна Исаева, Анастасия Плотникова и др.

Младата и изключително талантливата танцьорка Юлия Олшанска от малко миньорско градче  изтегля «щастливия билет»: забелязва я бившият балетист Потоцки, който й предрича бъдеще на велика балерина, достойна за главната сцена на страната. Все пак, за да се превърне в диамант, всеки, дори и най-забележителен елмаз, се нуждае от обработка, и пътят на Юлия към легендарната сцена на Болшой театър минава през балетното училище, където за наставник непокорната провинциална девойка получава още по-своенравната преподавателка Галина Михайловна Белецкая. Превръщането й в прима ще изиска невероятно себеотрицание, и Юлия от собствен опит ще трябва да се  увери, че големият балет — това е не само сияйната белота на балетните пачки, златото на ложите и галенето на копринените панделки. Обаче никакви пречки няма да спрат онзи, който има Голямата Мечта.

Валерий Тодоровски

Роден е на 8 май 1962 година, в гр. Одеса.

Завършил е през 1984 година Общоруския държавен университет по кинематография „Сергей Герасимов” (ВГИК) в гр. Москва, факултет за сценаристи и по история на киното  (майсторския клас на К.Парамонова и И.Кузнецов).

ЗООЛОГИЯ

Русия, 2016, 91’

Режисьор: Иван И. Твердовски

С участието на: Дмитрий Грошев, Ирина Чипиженко, Маша Токарева, Александър Горчилин, Нина Свиридова, Владимир Сергеев, Валентина Попова, Людмила Шестакова, Юлия Пимкина

Наташа живее сама с майка си в малък крайморски град. Животът й е скучен и еднообразен. В зоологическата градина, където тя работи, Наташа отдавна е станала обект на подигравки. Но изведнъж, с нея се случва странна метаморфоза — без никаква причина й израства опашка. Предстои й да премине през срам, надежда и отчаяние, за да намери себе си.

Награди:

2016 За най-добра женска роля (Наталия Павленкова) - 27-я ОРКФ "Кинотавър", Сочи (Русия)

2016 Награда на Гилдията на киноведите и кинокритиците в Русия (Иван И. Твердовски) - 27-я ОРКФ "Кинотавър", Сочи (Русия)

Иван И. Твердовски

Роден е на 29 декември 1988 година в гр. Москва.

Руски кинорежисьор, сценарист, оператор и художник. Лауреат на Международния кинофестивал в Карлови Вари.

А УТРИНИТЕ ТУК СА ТИХИ…

Русия, 2015, 120’

Режисьор: Ренат Давлетяров

С участието на: Пьотр Фьодоров, Анастасия Микулчина, Женя Малахова, Агния Кузнецова, София Лебедева, Кристина Асмус, Екатерина Вилкова, Анатолий Белий, Дария Мороз, Виктор Проскурин.

Май 1942 година. В разгара на Великата Отечествена война далеч от фронтовата линия, близо до забравен и от бога пътен възел, фашистите спускат  десант, с цел да се промъкнат до Кировската железопътна  линия и Беломорско-Балтийския канал. Това не са обикновени войници-пехотинци, а са опитни, тренирани диверсанти от елита на войските на СС, «свръхчовеци». Срещу тях са — старшина Васков и пет момичета-зенитчици. Човек би си казал, бой от местно значение, но на карта е поставена стратегически важна транспортна артерия, съединяваща стратегически важни области на страната. Ще съумеят ли старшината и неговите крехки новобранци да предотвратят нацистската диверсия, и на каква цена?

Награди:

2016 Руска национална кино-премия "Жорж" 

         За най-добър руски екшън

         За най-добра руска драма

Ренат Давлетяров

Режисьор, сценарист и продуцент

Роден е на 17 август 1961 година в гр. Астрахан.

Завършил е  Политехническия институт, специалност: инженер-технолог.

От 1985 до 1994 година е работил в филмово студио "Мосфилм".

От 1995 до 2006 година е работил като изпълнителен, а след това и генерален директор на Московския международен кинофестивал (ММКФ).

От 1997 година ръководи компанията "Интерфест", продуцент е на международни кинофестивали и руски кино-седмици в чужбина.

От 2009 година е Президент на Гилдията на продуцентите в Русия, вицепрезидент  на международната асоциация на продуцентските гилдии (FIAPF) в Европа.

ТЕЛИ И ТОЛИ

Русия (с участието на Канада, Грузия, Гърция), 2015, 77’

Режисьор: Александър Амиров

С участието на: Кахи Кавсадзе, Дагун Омаев, Анатолий Дзиваев, Ринал Мухаметов, Нуца Хубулава, Сослан Фидаров, Ник Шония, Сергей Погосян, Иван Дубровски, Казбек Кибизов, Ник Шония

Тази житейска история, случваща се в планините на Северен Кавказ, на границата между две селца — осетинското Толи и грузинското Тели, ни разказва за обикновените и наивни хора, които независимо от факта, че днес някои се опитват да ги  разделят с официална граница, искат да живеят в мир и съгласие, без оглед на националност и съществуващите реалности — така, както стотици години са живели техните предци, свикнали всичките си конфликти да решават по мирен път и по Кавказки обичай — на голяма маса... с вино и песни…

Награди:

2016 Голямата награда на Международния кинофестивал VOICES – Вологда (Русия)

Александър Амиров

Режисьор, режисьор на монтажа

Роден е на 30 септември 1978 година във гр. Фергана.

През 2003 е завършил факултета по журналистика на Удмуртския държавен университет. Следвал е режисура в Международната независима школа на киното (майсторския клас на Владимир Хотиненко и Владимир Фенченко) и Школата на драмата на Герман Сидаков. През 2008 година дебютира като режисьор по монтажа във филма „Непобедимият“. Носител е на премията «Златен орел» - 2012 за монтажа на филма „Къща/Дом“. „Тели и Толи“ е неговият дебют като режисьор на пълнометражен игрален филм.

Програма на прожекциите в София (Руски културно-информационен център)

23 август 2017 (сряда)

19.00 – ЕПОХА НА ПЪРВИТЕ - ВРЕМЯ ПЕРВЫХ (приключения) реж. Дмитрий Киселев, 2017, 140' 

24 август 2017  (четвъртък)

19.00 – БОЛШОЙ - ГОЛЯМ  (драма) реж. Валерий Тодоровский, 2016, 132'    

25 август 2017 (петък)

19.00 –  А УТРИНИТЕ ТУК СА ТИХИ - А ЗОРИ ЗДЕСЬ ТИХИЕ (драма, военный) реж. Ренат Давлетьяров, 2015, 120'

26 август 2017  (събота)

19.00 –  ДОБРО МОМЧЕ - ХОРОШИЙ МАЛЬЧИК (комедия) реж. Оксана Карас, 2016, 95'

27 август 2017 (неделя)

19.00 –  ЗООЛОГИЯ - ЗООЛОГИЯ (драма, фантастика) реж. Иван И. Твердовский, 2016, 91'

28 август 2017  (понеделник)

19.00 – ЛЕДОРАЗБИВАЧ - ЛЕДОКОЛ (драма) реж. Николай Хомерики, 2016, 120'

29 август 2017 (вторник)

19.00 – СЪБИРАЧ НА ДЪЛГОВЕ - КОЛЛЕКТОР (драма) реж. Алексей Красовский, 2016, 74'

Програма на прожекциите във Варна (Фестивален и конгресен център)

26 август 2017 (събота)            

20.00 –  БОЛШОЙ - ГОЛЯМ (драма) реж. Валери Тодоровски, 2016, 132'

27 август 2017 (неделя)          

20.30 –  СЪБИРАЧ НА ДЪЛГОВЕ - КОЛЛЕКТОР (драма) реж. Алексей Красовский, 2016, 74'

28 август 2017  (понеделник)           

20.15 –  ЗООЛОГИЯ - ЗООЛОГИЯ (драма, фантастика) реж. Иван И. Твердовский, 2016, 91'

29 август 2017  (вторник)             

20.00 –  ЛЕДОРАЗБИВАЧ - ЛЕДОКОЛ (драма) реж. Николай Хомерики, 2016, 120'

30 август 2017  (сряда)

20.00 – А УТРИНИТЕ ТУК СА ТИХИ - А ЗОРИ ЗДЕСЬ ТИХИЕ (драма, военный) реж. Ренат Давлетьвров, 2015, 120'

31 август 2017  (четвъртък)

20.15 – ДОБРО МОМЧЕ - ХОРОШИЙ МАЛЬЧИК (комедия) реж. Оксана Карас, 2016, 95'

1 септември 2017  (петък)

19.45 – ЕПОХА НА ПЪРВИТЕ - ВРЕМЯ ПЕРВЫХ (приключения) реж. Дмитрий Киселев, 2017, 140'

Входът за всички прожекции е свободен. Филмите са със субтитри на български език.