Субурбикон

Ресираният от Джордж Клуни филм „Субурбикон” (Suburbicon) ще бъде на 17 ноември в зала 1 на НДК от 19:00 часа и е по оригинален сценарий на братята Коен, към който се присъединяват Джордж Клуни и Грант Хеслов. Мрачната сатира е с участието на Мат Деймън, Джулиан Мур, Оскар Айзък, Глен Флешлер и Алекс Хасел, като в началото в главната роля е трябвало да бъде самият Джордж Клуни, но впоследствие в образа влиза Деймън.

„Субурбикон” ни превежда през задния вход на предградията от 50-те години, за да покаже какво се случва когато американската мечта се срине. Идиличното съществуване на общността с бели къщички и добре поддържани дворове изведнъж е пропукана, повличайки вълна от шантаж, отмъщение и предателства. Деймън и Мур са идеален тандем, перфектно пресъздаващ специфичния тон на филма, съчетал нарастващ съспенс, много черен хумор и ироничен социален коментар.

Световната премиера на „Субурбикон” беше на кинофестивала във Венеция, където наградата за най-добър сценарий отиде при филма „Три билборда извън града” (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), който също ще видим на Киномания 2017.

Режисьорът Мартин Макдона („Седемте психопата”, „В Брюж”) създава интелигентна трагикомедия, изпълнена с черен хумор, непредсказуеми обрати и великолепни актьорски изпълнения.

Филмът е за страдаща майка, която тормози местната полиция, за да привлече вниманието на съгражданите си върху липсата на напредък в издирването на убиеца на дъщеря й.

Подобно на „Субурбикон”, продукцията блести с внушителен актьорски състав, включващ - Франсиз Макдорман, Уди Харълсън, Сам Рокуел, Питър Динклейдж, Аби Корниш и др. „Три билборда извън града” може да видим в кино „Люмиер Лид” на 25 ноември от 20:45 часа.

Макдона е познат на българската публика и с театралните си пиеси, които са поставяни у нас, като: „Пухеният”, Самотният запад”, „Бившата мис на малкия град” и др.

Свързани статии