Киномания 2017

Традиционният кинофорум, продуциран от НДК ще продължи от 16 до 30 ноември. На специална пресконференция в кино „Люмиер Лидл” екипите на Киномания и на „Безкрайната градина” разкриха интересни подробности от програмата на фестивала, а самото откриване ще е на 16 ноември в зала 1 от 19:00 часа.

Филмът на Галин Стоев разказа за живота на Филип (Мартин Димитров), разпределен между приятелката му Соня (Глория Петкова), брат му Виктор (Димитър Николов) и работата му като PR специалист. Но всичко това се променя в деня, в който той среща Ема (Елица Матева) – странно момиче, затворено в свой собствен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина.

IMGU1028.JPG

„Исках да направя филм, който излиза от основната тенденция днес, която е свързана с прекрачване на границите на допустимото и в която всичко е безнадежно и провалено. Тя се поддържа в официалния дискурс на всяко ниво на обществото ни. Затова си казах, че е време да инжектираме нежност в тази конвенция, да плетем въжени мостове със зрителите и да атакауваме тяхнто усещане за нежност или уязвимост. В този смисъл се получи един любовен филм, един любовен четириъгълник, като амбицията ми беше в началото и в края на филма той да остане непроменен, но под повърхността му да се създават светове и да се срутват други. Цялата история показва процеса на емоционално пробуждане в един свят, който е анестезиран откъм чувстване. Много се надявам този нежен и поетичен жест да докосне зрителите”, сподели Галин Стоев.

IMGU1074.JPG

„Има много светлина в мълчанието, в погледите, във всичко което може да си кажем без думи. За мен това е много специален полет, който не ми се беше случвал досега”, сподели Димитър Николов, един от актьорите във филма. Всички млади таланти от продукцията изразиха дълбоката си признателност и благодарност за участието си в това вълнуващо приключение. Не пропуснаха да отдадат и почит към техния колега – големия Никола Анастасов, за когото „Безкрайната градина” е последната роля в киното.

„Много се вълнуваме, че накрая ще дадем този филм на публиката и именно той ще открие Киномания. Със сигурност може да се каже, че това е най-нежният български филм и такъв не е правен досега. Ние имахме смелостта и дързостта да го направим. Уникални таланти и артисти събраха енергията си заедно и създадоха нещо наистина радикално различно”, сподели Мартичка Божилова от продуцентската компания на „Безкрайната градина” - „Агитпроп”.

IMGU1035.JPG

„Това е нещо като първата любов, на която даваш всичко. Направихме го с много любопитство и удоволствие”, допълниха операторите Георги Богданов и Борис Мисирков. „Освен четиримата актьори има и още един герой в лентата– това е градът. В този филм трябваше да измислим една магична и вълшебна София. Градът, който приема героите в себе си, превръща се в градина и тя пак в град - това беше част от приключението”, обясниха от операторския екип.

И тази година Киномания остава вярна на традицията да представя новия филм на Уди Алън в България. Този път това е „Въртележка”, а в главните роли са Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк. Филмът разказва историята на служител в лунапарк и неговата странна съпруга, живеещи през 50-те години. Режисьорската лента „Субурбикон” на Джордж Клуни също е сред хитовете на Киномания - черна комедия за объркани хора, правещи много грешни избори в наглед идилична общност през 50-те години. Филмът е по оригинален сценарий на братя Коен.

Сред най-интригуващите заглавия в програмата са един документален и един анимационен филм. „Buena Vista Social Club: Adios“ е документална лента на номинирания за „Оскар“ режисьор Люси Уокър за филма му „Пустош“. Филмът проследява прощалното турне на легендарната кубинска група, за която Вим Вендърс направи култовия си филм. Другото хитово заглавие е „Да обичаш Винсент” - първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм, рисуван с маслени бои. История за живота на един от най-бележитите художници на нашето време- Винсент Ван Гог. В екипа на 124-мата художници от цял свят, работили по филма, има и български художик - Елизабет Христова.

Най-мащабната руска продукция за 2017 г. - „Матилда” също е сред изненадите на Киномания. Тя е дело на режисьора Алексей Учител. Филмът е за любовта между руския император Николай Втори и балерината Матилда Кшесинска и вече успя да разбуни духовете в Русия. Депутатката от Държавната дума Наталия Поклонская сезира прокуратурата за обида над царската особа, а определени религиозни среди в Русия се възмутиха от скандални сцени във филма.

„Едно от първите събития, продуцирани от НДК, за които има вече онлайн резервация на билети, е "Киномания”. Това обяви на пресконференцията председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. „До месец ще има възможност и за изцяло закупуване на билети онлайн”, допълни той. Велков обясни, че системата за онлайн продажби е жест и специално внимание към младото поколение, което използва дигитални технологии и това решение е в унисон с цялостната политика на ръководството да привлича нови аудитории. Борислав Велков благодари на министъра на културата Боил Банов, и неговия екип, за подкрепата за НДК, който е в подготовка за Българското председателството на Съвета на ЕС. „Ние трябваше едновременно с това да запазим темпото, качеството, нивото и още повече да подобрим всички съществуващи културни продукти на НДК”, отбеляза Велков. Той също така изрази благодарност и към всички предишни ръководства, които успешно са продуцирали Киномания през годините.

 На сайта на НДК, както и на kinomania.bg могат да се запазват билети за хитовите заглавия от филмовата панорама в зала 1. Интернет платформата за продажба ще функционира и за всички кина и зали от програмата на Киномания –  „Люмиер Лидл“, зала 1, „Дом на киното“, „Одеон“, „Културен център G 8“, „Euro Cinema“ и „Френски институт“.

Сайтът KINOTO.BG e официален медиен партньор на Фестивала.