Сляпата Вайша

На 16 декември, се открива фестивала на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив. Два филма ще бъдат представени на официалната церемония по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният “Сляпата Вайша” на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за наградите “Оскар” за късометражен филм.

На откриването на фестивала ще се състои и официалната премиера на  документалния филм “Монолог” на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на 75-годишнината на големия актьор Стефан Данаилов. “Монолог” ни среща със Стефан Данаилов “отблизо” във всички смисли – отвъд паравана на актьорската суета и в близък план. Стефан Данаилов се открива пред зрителя такъв, какъвто е. Той говори смешно, говори тъжно, говори със самоирония, говори искрено за събитията и обстоятелствата, които са го формирали като актьор и човек. Богатият архивен материал ни припомня някои от най-емблематичните му роли.

MONOLOG.jpg

Фестивалът на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” 2017 ще продължи до 22 декември. Като съпътстващо събитие на фестивала асоциация “Академика 21” и Институт за изследване на изкуствата - БАН ще организират кръгла маса на тема актуалната тема “Хибридно кино”.  В кръглата маса ще участват проф. Мая Димитрова, д.н., гл. ас.  д-р Йосиф Аструков, доц. д-р Марин Дамянов, проф. д-р Емилия Стоева, доц. Петя Александрова, д.н., доц. д-р Радостина Нейкова, проф. д-р Надежда Маринчевска, гл. ас д-р Теодора Дончева, проф. д-р Михаил Мелтев, гл. ас д-р Деян Статулов. Кръглата маса ще се проведе на 17 декември от 10 ч. в зала “Пловдив” на Гранд Хотел “Пловдив.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” 2017 ще продължи до 22 декември.

Свързани статии