Златен ритон 2017

Последното издание на фестивала беше през 2015 година, затова тази година ще бъдат представени още повече филми от обикновено – продукцията от последните две години. Фестивалът ще продължи до 22 декември

Общо 90 филма ще участват в програмата на фестивала. 63 от тях ще се състезават в двете конкурсни програми – за документално и анимационно кино. По статут петчленното жури на Фестивала присъжда две големи награди “Златен ритон” за най-добър документален и анимационен филм, специална нагада на журито, награда за най-добър режисьор, за най-добър художник-постановчик, награда за дебют, наградата на община Пловдив и до две грамоти за конкретни предложения.

Ще видим общо 27 анимационни филми, сред които рекордният брой от девет дебюта, както и филми на утвърдени автори в анимационното ни кино.

36 са документалните филми в конкурса, шест от тях са дебютни. Някои от филмите вече са представяни и награждавани у нас и в чужбина като “Пощальонът” на Тонислав Христов, “От Кремона до Кремона” на Мария Аверина, дебютът “Пустиняци” на Цветан Драгнев, а други за пръв път ще се срещнат с публиката.

Сред конкурсните филми има и три копродукции: двата документални филма:  “Книжарят” (България / Франция) и “От Кремона до Кремона” (България / Италия)  и една анимация – “Пътуваща страна” (България / Хърватия).

Програмата за новаторски и експериментални продукции “Открити хоризонти” включва 27 филма, сред които документални филми за Кирил и Методий, Петър Стоянов, Георги Марков и анимацията ЗООТРОП на Сотир Гелев.

56 от 90 филма са получили финансова подкрепа от Национален филмов център.

Пълната програма, информация за филмите и съпътстващите събития на фестивала е достъпна на: www.zlatenriton.bg.