Седмото издание на Международния филмов фестивал Бургас оправда очакванията за своето израстване до момента. За поредно лято филмовият форум ни подари интригуващи срещи, вълнуващи кадри и мощна доза вдъхновение. Организаторите вдигнаха високо летвата с изключителна селекция от кино в разнообразни жанрове, стил и послания.

Конкурсните предложения, селектирани, номинирани или награждавани в някои от най-големите международни фестивали, доказаха, че младите кино творци по света правят своите големи крачки по пътя. В специална церемония на сцена „Охлюва“ бяха отличени филмите, които впечатлиха най-силно жури и публика. Сръбският филм „Келти“ спечели Голямата награда на журито в пълнометражната секция, а режисьорката Милица Томович се появи в кратко благодарствено видео, за да поздрави бургаските зрители. Журито обаче нямаше как да не отличи с две специални награди още два от селектираните филми, а именно „Други хора“ – пълнометражен дебют на полската режисьорка Александра Терпинска, както и „Красиви създания“ на исландския режисьор и сценарист Гудмундур Арнар Гудмундсон. Последният се оказа и тазгодишният фаворит, както на младежкото жури, така и на публиката, които му присъдиха своите награди. Скандинавското кино доказа своята сила да създава сияние, което вълнува дори насред най-мрачните състояние на човешката природа.

DSC_8217.jpg

В късометражната селекция за най-добър чуждестранен филм бе отличен „Пустош“ от Южна Корея с режисьор Так Лий. Специална награда бе присъдена от журито на полския „Вой“, а за най-добър български филм наградата взе „X“ на младия режисьор Петър Грудов.

Съвременното арт кино вече плува в свои води на сцената на Международен филмов фестивал Бургас и това се почувства от многото посетители и ценители на седмото изкуство, които се включиха в събитието тази година. Фестивалът успя да задържи вниманието на „фокус“ със специални прожекции, селекции и съпътстващи дейности. Музика, танц, анимация, португалска меланхолия – съществени елементи за всеки празник на изкуствата. Присъствието на кино дейци, гости и любители разпали вдъхновящи дискусии, благоприятни за генерирането на творчески идеи. Съпътстващата танцова програма раздвижи възприятията ни отвъд света на видимото. Музикалните филми, които звучаха от сцената на Охлюва привличаха и увличаха в разнообразни ритми всички, минаващи покрай кино сцената.

DSC_8224.jpg

Текат финалните надписи, а вече мечтаем за предстоящата осма поред среща с фестивала. Организаторите ни напомниха, че осем е символът на вечността. С послание за вечност бе закрито и тазгодишното издание на Международния филмов фестивал Бургас - филмът „Воев“ с режисьор Биляна Кирилова бе повече от награда за всички, които и тази година успяхме да се докоснем до голямата кино магия.

Свързани статии