Казват, че първите седем години са най-важните за развитието на човек. От любовта към киното буквално пред очите ни се роди и израсна Международен филмов фестивал Бургас. Това лято той ще „отреже лентата“ на своето седмо издание, в което седмото изкуство ще си партнира в главните роли с магията на танца и музиката. Действието ще се развива на живо на познатите ни морски локации в Бургас, а датите, които трябва да запазите в културния си календар, са от 16-ти до 22-ри юли, 2022 г.

Програмата на фестивала и тази година сглобява пъстър калейдоскоп от новаторски и провокативни ленти от съвременното филмово изкуство, които привличат вниманието на зрителя и същевременно допринасят за развитие на кино културата на родна почва. „След зимата“ („After the winter”, 2021) на сценариста и режисьор Иван Бакрач ще открие летния киномаратон в Бургас. Филмът е миналогодишният кандидат на Черна гора за награда „Оскар“ в категорията за най-добър чуждестранен филм и ни среща с петима приятели от детството. Заедно със зимата за тях внезапно е отминала и младостта, и всеки се оказва изправен пред новите усещания на зрелостта, опитвайки се да запази приятелската връзка.

sled-zimata_film.jpeg

Пълнометражната конкурсна селекция представя още „Келти“ (“Celts”, 2021) на сръбската режисьорка Милица Томович. Филмът проследява преживяванията на белградско семейство от зимата на 1993 г. като отзвук на множеството събития в глобален и локален мащаб, следващи разпадането на социалистическа Югославия. „Други хора“ (“Other people”, 2021) е пълнометражният дебют на полската режисьорка Александра Терпинска, отправящ остра критика към недъзите на днешното общество чрез историята за любовен триъгълник в съвременна Варшава. За да представи лично първия си игрален филм „Радиолюбителят“ („El radioaficionado“, 2021), специално за фестивала пристига баският режисьор Икер Елориета със съдействието на Институт Сервантес. Лентата съпреживява пътя на млад мъж аутист в опита му да улови с помощта на радио и слушалки честотата, на която предава светът, различен от неговия.

Kelti_film.jpeg

Сред останалите чуждестранни заглавия в програмата са „Красиви същества“ („Beautiful beings”, 2022) – втора пълнометражна творба на исландския режисьор и сценарист Гудмундур Арнар Гудмундсон, отличена с награда от тазгодишния Международен филмов фестивал Берлин, както и „Sonne”(2022) на режисьорката Кърдуин Аюб, с приз от Берлинале за най-добър дебют. Филмът гостува на бургаския фестивал със съдействието на Посолството на Австрия.

Журито на Международен филмов фестивал Бургас също ще раздаде своите награди, а част от неговия състав в късометражната селекция са кинорежисьорите Йордан Петков и Еди Шварц, които преди две години спечелиха наградата на фестивала в същата категория. Членове на журито в пълнометражната конкурсна програма ще бъдат френският актьор Пол Ами, който през 2014 година получава номинация за „Сезар“ като „най-обещаващ актьор“, унгарецът Дьорд Палфи, режисьор на номинирания в Кан през 2006 г. „Таксидермия“, както и Елица Петкова, чиито филми имат номинации от престижни кино фестивали, сред които Кан и Берлинале.

01FBcover_dance.png

Наред с познатите филмови категории за пръв път тази година ще бъдат представени и танцови филми от България. Прожекциите ще бъдат съпроводени с кратки дискусии на живо, в които автори, участници и зрители ще могат да „потанцуват“ в ритъма на видяното и преживяното. Късометражната селекция е специално изготвена от хореографа Яница Атанасова и актрисата Мартина Апостолова – дългогодишен творчески тандем в различни танцови проекти. В рамките на фестивала те ще проведат двудневна творческа работилница под наслов ВИДЕОДЕНС, включваща двудневно обучение на тема „One Shot” – заснемане на танц, поведение и движение пред камера.

И тъй като сме на вълна „денс“ (танц), музиката ще е диско. В случая – италодиско, защото музикалната програма тази година включва специална прожекция на документалния филм „Италодиско. Искрящият звук на 80-те“ („Italo Disco. The Sparkling Sound of the 80s.“, 2021). Той ще бъде представен от своя създател - режисьора Алесандро Мелацини, който гостува на Международен филмов фестивал Бургас със съдействието на Италиански културен институт. Документалната продукция ще ни потопи в музикалната вселена на цяла една ера – италодиското - от неговото зараждане в Италия, през развитието му в Германия, като жанр с множество лица - не само от гледната точка на музикалната индустрия, но и в качеството си на обществен феномен - колкото комерсиален, толкова и футуристичен.

Otrazheniya.jpg
Otrazheniya.jpg

Във фокуса на фестивала този сезон ще бъде и киното на Португалия, до което ще можем да се докоснем благодарение на Португалски културен институт „Камойнш София“. Специална прожекция ще бъде представена и от турския режисьор, актьор и музикант Илкер Савашкурт, който вече е добре познат от предишните издания като жури и верен съмишленик на бургаския киномаратон. Той ще ни гостува с последния си филм „Отражение“ (“Reflection”, 2021), разказващ мистериозна история в истанбулски хотел. Благодарение на Община Руен заедно с него в Бургас ще пристигне и един от актьорите във филма - турската звезда Селчук Йонтем.

Фестивалът няма да пропусне да въвлече във вълнуващи кино преживявания и най-малките любители на седмото изкуство. За тях е подготвена специална анимационна програма, а прожекциите в селекцията за деца ще бъдат организирани съвместно с училище „Селестен Френе“.