„На 25, 26 и 27 ноември Международният фестивал на етнографското кино „ОКО“ ще посети българската столица София, за да разкаже за болестните моменти от историята на Украйна: за Гладомор и Чернобил, за войната от 2014 г. и вече за пълномащабната инвазия от 24 февруари (хрониката на Буча). За нашата история и бъдеще. За нашите надежди и мечти.

За първи път в програмата на филмовия фестивал „OKO“ е включен игрален филм – „Стражева крепост“, който може да се види в първия ден, 25 ноември. А на 26 ноември, в Деня на паметта на жертвите на Гладомор в Украйна, когато всички украинци по света ще запалят свещи в памет на жертвите, ние ще „запалим“ екраните и ще почетем невинните жертви. Зрителите ще узнаят за тази национална трагедия от документалния филм „Живите“. Ще си припомним и украинската катастрофа от световен мащаб – Чернобил във филма „Звезда от пелин“.

В последния трети ден ще поговорим за войната. Казват, че светът е уморен от войната в Украйна и не иска да гледа филми за нея. Но дори и да си затваряте очите пред истината, не можете да я скриете, ако някога е била документирана. Ще ви я покажем във филма. А вие открийте очите си. За вас е болезнено да го гледате, а ние живеем в тази ситуация. Трябва да знаете това. Въоръжени с истината, вие вече няма да криете очите си“.

Директорът на кинофестивала Татяна Станева споделя още: „Като украинска българка изпитвам особени чувства към България, моята прародина. В екипа на кинофестивала има още няколко бесарабски българи, които еднакво се вълнуват от съдбата на двете държави – България и Украйна, които имат общи исторически точки на пресичане и връзки, една от които сме ние - украинските българи. Искрено се радваме, че първото представяне в чужбина се състоя в столицата на България през май тази година. То е значима и не е случайно, с името: „Погледнете на Украйна с други очи“. Искахме да покажем дълбочината и разнообразието на украинската култура. Този път искаме да покажем болката и надеждата на нашата страна. Ние все пак, по традиция, каним нашите приятели и братя българи: елате да си поговорим! Да се прегърнем, да се подкрепим взаимно, да видим и да осмислим, да чуем и да разберем истината, и да дадем на нея глас да говори“.

***

ПРОГРАМА ПО ДНИ

25 ноември 2022 г. 18:30

„Миротворци. В планините на Сванетия“, реж. Андрей Киршин

Наскоро след като украинските екипажи се завръщат у дома, тогавашният президент на Украйна получава телеграма от грузинското ръководство: «Ние възприемаме вашата безкористна помощ като продължение на историческите традиции на братство и взаимно уважение между двата братски народа. Благодарността ни за огромното спасяване на обречената армия от бежанци, които се намираха в планините на Сванетия. Твърдо вярваме, че тези, които са били свързани с болка и радост, ще живеят вечно, това ще се предава от поколение на поколение».

„Стражева крепост“, реж. Юрий Ковальов

Украински приключенски фантастичен филм, създаден по едноименната книга. Един съвременен ученик Витко се пренася хиляда години в миналото.

26 ноември 2022 г. 18:00

„Звезда от пелин“, реж. Аделина Борец

«Звезда от пелин» е 14-минутен документален филм за избор и ценности. Филмът показва селото Мали Клишчи, основано през 1790 г. През 1972 г. броят на дворовете достига 200, а жителите – 530. Но поради радиоактивно замърсяване жителите на селото бяха преселени. На 21 юни 1991 г. областният съвет изключи селото от регистъра. Днес в Мали Клищи са останали само двама жители. Главните герои на филма са майка и син – Нина (79 г.) и Олександър (62 г.). Въпреки че живеят заедно от много години, те не намират общ език. За правото да останат в собствения си дом те плащат най-високата цена – самота.

„Живите“, реж. Сергей Буковски

Те са били деца, когато от родителите им е било отнето всичко. Селяните, които са живеели и работили на най-плодородната земя в света, са страдали от глад и полека са умирали. От тези, които оцеляха, те сформираха армия от роби... И чак сега те разказват за своите преживявания. За това, как родителите им са се устремили към «светлото бъдеще». Как отнемаха последното. Как измираха селата. Как са оцелявали... «По-добре да не бяхме се раждали...» – казва един от свидетелите. Трагедията на Гладомора е вплетена в сюжета на световната драма от началото на 30-те години на ХХ век.

27 ноември 18:00

„Своето“, реж. Мирослав Луцик

На 24 февруари 2022 г. започва пълномащабна война, която променя изцяло живота на всички украинци. Възниква въпросът за оцеляването и запазването на културата и независимостта на цялата нация. Във филма са използвани кадри, заснети в окупираните Буча, Ирпин и Бородянка, които се намират в предградието на Киев, и са показани ужасните последствия от войната, както и кадри от Украйна преди руската инвазия.

„Терикони“, реж. Тарас Томенко

Настя беше на десет години, когато ракетата, изстреляна от руски терористи в новогодишната нощ, промени живота ѝ завинаги. Ракетата отнема баща ѝ и разрушава къщата им. Училището на Настя е само на 500 метра от фронтовата линия. Войната се е превърнала в ежедневие. Стана просто част от пейзажа. Единственото средство за оцеляване на семейството на Настя е металният скрап, който събират под обстрела. Сеньо е на седем години. Той е първокласник. През седемте години от живота си той е видял седем години война и нито един мирен ден. Сеньо обича да се качва на една купчина от кости, за да наблюдава залязващото слънце. Доведеният му баща копае гробове, за да спечели пари за нов костюм и раница за Сеньо. Това е филм за деца, живеещи в зоната на войната в Украйна.

***

Билети ще намерите на siff.bg/bilet и на място в Дома на киното.

***

„OKO“ е открит за сътрудничество с други държави, фестивали и институции, които споделят нашите ценности, включително уважение към други култури и начини на живот. Ние винаги сме подкрепяли мира и толерантността и сме щастливи да споделим нашето виждане чрез филми от цял свят!

Прожекциите се осъществяват с подкрепа на Посолството на България в Украйна, Министерството на външните работи на България в рамките на програма „Българска помощ за развитие“, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Центъра на бесарабските българи в България, Дома на киното, Посолството на Украйна в Република България, Агенцията за дигитален маркетинг Netpeak, с информационната подкрепа на Държавната агенция по въпросите на киното на Украйна.