След големия интерес на програмата през миналата година, за втори път Неконформистката алтернатива представя нова селекция от най-новите късометражни филми от Румъния. В селекцията са включени някои от най-успешните по световните фестивали заглавия, подбрани от Габриела Сучиу, продуцент и дистрибутор, която помогна за подбора и в предишното издание на програмата. Културен център G8, 24 февруари - 20.00 ч.

Културен център G8

24 февруари - 20.00 ч. 

Любовни чекмеджета

11 мин., 2016

реж. Андреа Бортун

Рита и Мино са тайно влюбени. Те планират своето бягство от деца и сега, когато железопътната гара ще бъде затворена и последния влак ще напусне градчето Лете, те ще имат възможността да изпълнят детската си мечта и да се отдадат на любовта си.

Семейна Ваканция

20 мин., 2017

реж. Каталин Драгич

„Семейна ваканция“ е вълнуваща история за приоритетите на един баща, чиито семейни задължения надделяват над нуждата да прекарва време със семейството си.

Зад кулисите

25 мин., 2017

реж. Андрей Хутулеак

Мария, нереализиран театрален режисьор, проектира собствените си мечти и неуспехи на единствения си син, като прави неистови опити да направи от него велик актьор, въпреки очевидната му липса на талант. До къде е готова да стигне?

Стена

17 мин., 2016

реж. Раду Михал

Алекс, Ирина и Марсел са трима 16 годишни тийнейджъри. Ирина е бременна и се налага да направи аборт. Марсел ѝ помага, като организира посещението в болницата, където сестра му работи като медицинска сестра. В чакалнята пред лекарския кабинет, Ирина признава на Марсел, че бащата не е приятеля ѝ Алекс. Това поставя Марсел пред дилемата дали да каже на Алекс, или да си замълчи. Когато Ирина излиза от кабинета, отношенията между тримата вече никога няма да са същите.

Записан/ Отписан

20 мин, 2016

реж. Адриан Силистеану

Заради проблеми с личните документи, Пардича, 50-годишен мъж от ромски произход е изправен пред опасността да го разделят от малолетната му дъщеря, която току що е родила бебе.

Специално събитие в Дом на Киното

25 февруари 2018, 16:00 часа

Среща– дискусия с продуцента Габриела Сучиу на тема Разпространение на късометражно кино в Европа

Габриела (Габи) Сучиу е завършила режисура в Националния университет за театър и кино „Й. Л. Караджале“ (UNATC) в Букурещ, Румъния през 2010 година, но още от 2008-ма продуцира от 6 до 8 филма годишно, в това число късометражни, пълнометражни, документални и игрални във всякакви жанрове.

През февруари 2012 година завършва и магистърска програма по филмово продуцентство в същия университет и основава „Atelier de Film” продуцентска и дистрибуторска компания, подкрепена от университета, с която продуцира филмите на абсолвентите от филмовия факултет, като едновременно с това учи за докторантурата си.

Тя е била част от Talents Sarajevo през 2012-та и Berlinale Talents през 2014 година. Продължава обучението си към Нови стратегии във филмовата дистрибуция и маркетинг (Emerging Strategies in Film Distribution and Marketing) в Берлин през 2012-та, където благодарение на познанията си в компютърните науки и страстта към режисурата се запознава с нуждите на пазара, както и с бързата и продължителна промяна, която предопределя една маркетингова кампания.

Тя е един от основателите на Ultraviolet Media – дистрибуционна компания, която е и първата румънска търговска компания, чийто фокус е насочен към късометражните филми, но в това число и към пълнометражните игрални, и документални филми.

През 2017 година тя решава да продължи по свой път и става единствен акционер на „Atelier de Film“. В момента работи като изпълнителен продуцент за InLight Center и Dropia Film, като в същото време е и постоянен сътрудник на новооткрити продуцентски компании със силни творчески постижения като Axis Media Production. Габи е и гост-лектор към UNATC в магистърската програмата по филмово продуценство, като координира практическите курсове по продуценство и акцентира върху стратегиите за маркетинг и дистрибуция.

Свързани статии