Оказа се, че Световният фестивал на анимационния филм е най-любимият кино фестивал на варненчетата, защото освен да гледат анимационни кинообразци, да присъстват на неповторими панорами и лектории, те имаха възможност и да научат повече за различни техники на анимиране и да направят своите първи опити в създаването на своя анимация.

Но всеки фестивал има финал, така и 15-ият излъчи своите лауреати, най-добрите в определени категории. Наградите са малко и винаги не достигат. Журито в състав Иван Богданов (председател), Олга Прян (Естония), Теди Груя (САЩ), Павел Хорачек (Чехия) и Фернандо Галрито (Португалия) – всички са изявени аниматори, работещи в своя област на търсения, разбира се след като обявиха наградите, споделиха кои филми са били техни фаворити, но за съжаление не е имало възможност да постигнат консенсус за тях.

DSC_0017.JPG

Наградата на СБХ е за филма на Ива Токмачиева „Да се срещнем в чера“, която бе една от водещите в работилничката по анимация в Детския кът на Варна. Наградата на Съюза на българските филмови дейци бе обявена от Людмила Дякова-филмът също е за български анимационен филм „Дърво от желязо“ на режисьора Андрей Цветков, а наградата на критическата гилдия бе обявена от Петя Александрова и се присъжда за филма „Добро сърце“ (Русия) на режисьорката Евгения Жиркова.

„Благодаря на фестивала за отношението му към журито. Работата по между ни, гледането на филми и дискусията бе удоволствие за мен. Разбира се имаше и прилично напрежение, когато трябваше да определим нашите фаворити. Програмата на студентските филми изобилстваше от страхотни примери и решението ни беше много трудно и затова там определихме и две специални дипломи. Гран при на варненския фестивал се пада на „Падението“- късометражна анимация на режисьора Борис Лабе от Франция. Двете специални грамоти са съответно за швейцарския филм „Децата“, а другата за белгийския филм „Блойщрат 11“ на режисьора Ниенке Дойц.“ - сподели Иван Богданов в качеството на председател на журито.

IMG_4954.JPG

Награда за най-добра телевизионна серия

„Мравка“- Германия, 2017, реж. Юлия Окер

Награда за най-добър пълнометражен филм

„Нов град“, Франция-Канада, 2018, реж. Феликс Дюфур Лапериер

Специален диплом за пълнометражния филм

„Далеч“ , Латвия, 2019, с режисьор Гинтс Зилбалдоис

Награда за най-добър студентски филм

Дъщеря, Чехия, 2019, реж. Дария Кашчиева

Специална грамота за студенски филм

„Правилата на играта“, Германия, 2018, реж. Мерлин Флюгел

„Ябълково пюре“, Австрия, 2019, реж. Александър Грацер

Награда за най-добър музикален видео клип

„Изнасилване“, Швеция, 2017, реж. Густаф Холтенес

Награда за най-добър детски филм

„Страхливият дух“, Иран, 2019, реж. Рейхан Кавош

Всеки от журито е имал и своя личен фаворит, за Иван Богданов това е „Експедиция Почивка“ от Холандия, за Олга Прян това е „Движения“ от Южна Корея, за Фернандо Галрито се оказва, че сред океана от прекрасни анимационни филми неговия любим филм е свързан с куклената анимация, защото той има слабост към нея от детството си и това е иранският „Вълк ли съм?“, а за Теди Груя са повече от един и то български филми - „Да се срещнем вчера“ на Ива Токмачиева и „Без коментар“ на Вяра Донева.

1.JPG

Наградите са част от един фестивал, но най-радостни са децата, защото в пламъчетата на техните очи, откриваме щастието, когато те сами са направили нещо свое, което може да се види от всички. Снюи преди отличниците, екранът на зала 1 принадлежи на децата от анимационните работилници на фестивала.

Свързани статии