Четири ексклузивни прожекции са включени в програмата тази година: "На път през Сахара" за екстремното приключение на двама британци, което стартира в Мароко, преминава през Западна Сахара и Мавритания и приключва в Сенегал, "Изгубената камера: Непал" отразява ежедневието и традициите на хората от планинската държава, "С тук-тук из Етиопия" следва група италианци решили да опознаят едни от най-интересните племена населяващи африканския континент и "Сама в Иран", в който шведка решава да се изправи срещу предразсъдъците, които повечето европейци имат към Иран и да покаже колко топло е посрещната от местните. Всеки един от четирите филма ще бъде прожектиран еднократно и ще бъде съпътстван с любопитна презентация.

ПРОГРАМА КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8

2 август (четвъртък)

19.00ч. ЕКСКЛУЗИВНО!

Презентация за Мароко на Петя Кокудева

На път през Сахара, 71 мин.

Майкъл и Самюел пътуват само с раници и искат да разбият традиционните представи на британците за пълноценно прекарана ваканция: в скъпи хотели, с организиран транспорт и проверени места, пълни със стада сънародници. Не намират жадуваното слънце в Коста дел Сол и хващат ферибота до отсрещния бряг, където е Африка и слънцето се раздава щедро. Планът им е да тръгнат на юг по крайбрежието през Мароко, Западна Сахара и Мавритания, за да стигнат чак до Дакар. Искат да се потопят в културата, да не ги съпровожда навсякъде туроператор, нито конвой и да не срещат други европейци по пътя си. Те са британски бекпекъри и мисията им е да покажат на всички как се почива на нетипични места, които хората обикновено избягват и че Коста дел Сол може да е всеки бряг, огрян от слънцето.

Презентацията и филмът са с един билет!

3 август (петък) 

18.45ч.

Вземи красивото с теб,  64 мин.

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят. От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, „Вземи красивото с теб” носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната си красота.

20.15ч.

С кану по Амазонка, 53 мин.

Бенджамин и Джеймс имат мечта: да плават по Амазонка така, както са го правели древните индианци – с дървено кану. От ствола на огромно дърво в еквадорската джунгла и с помощта на мачете и туземен жител си правят индианска лодка - еднодръвка. Приключението тепърва предстои: два месеца живот сред племе хуаорани, вместо в ситито, бананова вода и домашна чича, вместо английска закуска, борба с лиани и маймуни, вместо с тълпата в метрото. Пътешествие по една река, което се превръща в пътуване във времето.

4 август (събота)

19.45ч.

Култ,87 мин.

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го „Бог“ и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

20.45ч.

Осем първенци 54 мин.

"Казвам се Бил Бърк и съм 72-годишен непрофесионален алпинист. Аз съм единственият катерач над 60, който е изкачил най-високите планини на всеки един от седемте континента - Маккинли, Аконкагуа, Килиманджаро, Елбрус, Масива Винсън , Косцюшко, Пирамидата на Карстенц и Еверест. През май 2014г. правителството на Непал кръсти на мое име хималайския връх – Бърк Канг. Ще споделя с вас какво е чувството да докоснеш небето."

5 август (неделя)

18.30ч.

Исландия наведнъж, 70 мин.

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

19.45ч.

Утре сме на друго място 107 мин.

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

6 август (понеделник)

19.00ч. ЕКСКЛУЗИВНО!

Презентация за Непал на Здравко и Ангел

Изгубената камера: Непал, 68 мин.

"Изгубената камера: Непал" ще ни поведе из хималайската страна преди да бъде засегната от унищожителното земетресение, което разруши древните храмове в Катманду и Патан.

Ще имате удивителната възможност да станете свидетел на непознати местни ритуали, до които е допуснат режисьорът Пол Друс и които той показва автентично, без да спестява нищо на зрителите.

Презентацията и филмът са с един билет!

ФИЛМЪТ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ЛИЦА ПОД 18 ГОДИНИ!

7 август (вторник)

18.30ч.

Средиземноморие, 84 мин.

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.

20.15ч.

Между върховете, 76 мин.

Отправна точка на плана им – връх Аконгагуа – Аржентина. Крайната им цел – връх Маккинли – Северна Америка. Но тяхното истинско пътуване започва някъде долу, между върховете, сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас. Животът там тече с друг ритъм от обичайното им ежедневие и предвидените няколко дни за пътуване преминават в месеци приключение.

8 август (сряда)

19.00ч. ЕКСКЛУЗИВНО!

Презентация за Етиопия на Теодора Василева

С тук-тук из Етиопия, 87 мин.

Те са в Етиопия за първи път: 3 отбора и 3 моторикши. Те са 18 пътешественици, готови да изминат 2500 километра в дивото за 18 дни, без да знаят какво им предстои. Тръгват от Адис Абеба, за да стигнат чак до долината на река Омо и да се срещнат с африкански племена: с белязани жени, които са готови да понесат стотици удари, спазвайки местните традиции и с голи момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже. Зад гърба им остават хиляди километри, изминати на три колела, по черните пътища на непозната земя. Каква е тяхната мисия? Да покажат на света как да живее „на бавни обороти“ и да докажат, че не е страшно понякога да се изгубиш насред пустошта.

Презентацията и филмът са с един билет!

9 август (четвъртък)

18.30ч.

24 вкуса от Неапол, 68 мин.

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.

20.15ч.

Да нагазиш в Ниагара,75 мин.

Рафа е от Мексико Сити и е на път да осъществи една мечта: да скочи със своя каяк от най-известния водопад в света – Ниагара. За повече от век, 14 авантюристи правят опити да скочат, но само половината от тях оцеляват. Първата останала жива е 63-годишната Ани, която през 1901 скача от водопада в буре. Пътят към скока на Рафа минава през 3-годишни тренировки в реките на Мексиканската джунгла, за да го отведе до крайната цел – скок с наклон 90 градуса от височина над 50 метра отвесно надолу във водната бездна.

10 август (петък)

19.00ч. ЕКСКЛУЗИВНО!

Презентация за Иран на Здравко и Ангел

Сама в Иран, 61 мин.

Кристина Палтен изминава пеша 1840 км от Техеран до границата на Иран с Туркменистан, сама със своята синя количка. В опит да разчупи предразсъдъците и да намери себе си...

Само на "Кино за пътешественици 2018" гледайте "Сама в Иран", впечатляващата история на шведката, която държи и рекорда за най-много пробягани километри за 48 часа - 322!

Презентацията и филмът са с един билет!

11 август (събота)

18.30ч.

Камино де Сантяго, 82 мин.

Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

20.15ч.

Из Централна Азия като на игра, 61 мин.

Британецът Джон е изтощен от монотонното си ежедневие и напрежението на работното място, решава да зареже всичко и да се впусне в едно вълнуващо 9-месечно пътешествие из Централна Азия в компанията на своя 20-годишен джип Борис и талисмана си - плюшеното киви Тед. Дните му се изпълват със спиращи дъха пейзажи, дружелюбни събеседници и безброй истории, които го карат да промени изцяло своя светоглед.

12 август (неделя)

17.00ч.

В света на Гивън, 72 мин.

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: „Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?“

18.30ч.

Хващай пътя: Индия, 80 мин.

Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот - 12-дневно приключение с рикши из Индия.

Стартова точка - Мумбай, финал - Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според Lonely Planet това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света.

Цена на билета: 8лв. / 6 лв за учащи и пенсионери

*****************************************************************************

ПРОГРАМА ЕВРО СИНЕМА

3 август (петък)

19.15ч.

Исландия наведнъж, 70 мин.

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

20.30ч.

Между върховете,76 мин.

Отправна точка на плана им – връх Аконгагуа – Аржентина. Крайната им цел – връх Маккинли – Северна Америка. Но тяхното истинско пътуване започва някъде долу, между върховете, сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас. Животът там тече с друг ритъм от обичайното им ежедневие и предвидените няколко дни за пътуване преминават в месеци приключение.

4 август (събота)

18.30ч.

Камино де Сантяго, 82 мин.

Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

20.00ч.

Средиземноморие, 84 мин.

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.

5 август (неделя)

19.15ч.

Да нагазиш в Ниагара, 75 мин.

Рафа е от Мексико Сити и е на път да осъществи една мечта: да скочи със своя каяк от най-известния водопад в света – Ниагара. За повече от век, 14 авантюристи правят опити да скочат, но само половината от тях оцеляват. Първата останала жива е 63-годишната Ани, която през 1901 скача от водопада в буре. Пътят към скока на Рафа минава през 3-годишни тренировки в реките на Мексиканската джунгла, за да го отведе до крайната цел – скок с наклон 90 градуса от височина над 50 метра отвесно надолу във водната бездна.

6 август (понеделник)

19.15ч.

Осем първенци, 54 мин.

"Казвам се Бил Бърк и съм 72-годишен непрофесионален алпинист. Аз съм единственият катерач над 60, който е изкачил най-високите планини на всеки един от седемте континента - Маккинли, Аконкагуа, Килиманджаро, Елбрус, Масива Винсън , Косцюшко, Пирамидата на Карстенц и Еверест. През май 2014г. правителството на Непал кръсти на мое име хималайския връх – Бърк Канг. Ще споделя с вас какво е чувството да докоснеш небето."

7 август (вторник)

19.00ч.

24 вкуса от Неапол, 68 мин.

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.

8 август (сряда)

19.30ч.

Култ, 87 мин.

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го „Бог“ и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

9 август (четвъртък)

18.45ч.

Из Централна Азия като на игра, 61 мин.

Британецът Джон е изтощен от монотонното си ежедневие и напрежението на работното място, решава да зареже всичко и да се впусне в едно вълнуващо 9-месечно пътешествие из Централна Азия в компанията на своя 20-годишен джип Борис и талисмана си - плюшеното киви Тед. Дните му се изпълват със спиращи дъха пейзажи, дружелюбни събеседници и безброй истории, които го карат да промени изцяло своя светоглед.

19.45ч.

Земя, 97 мин.

Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Един разказ за живота на Земята.

10 август (петък)

19.15ч.

В света на Гивън, 72 мин.

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: „Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?“

20.30ч.

Хващай пътя: Индия, 80 мин.

Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот - 12-дневно приключение с рикши из Индия.

Стартова точка - Мумбай, финал - Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според Lonely Planet това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света.

11 август (събота)

18.00ч.

С кану по Амазонка, 53 мин.

Бенджамин и Джеймс имат мечта: да плават по Амазонка така, както са го правели древните индианци – с дървено кану. От ствола на огромно дърво в еквадорската джунгла и с помощта на мачете и туземен жител си правят индианска лодка - еднодръвка. Приключението тепърва предстои: два месеца живот сред племе хуаорани, вместо в ситито, бананова вода и домашна чича, вместо английска закуска, борба с лиани и маймуни, вместо с тълпата в метрото. Пътешествие по една река, което се превръща в пътуване във времето.

19.00ч.

Вземи красивото с теб, 64 мин.

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят. От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, „Вземи красивото с теб” носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната си красота.

12 август (неделя)

16.00ч.

Земя, 97 мин.

Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Един разказ за живота на Земята.

17.45ч.

Утре сме на друго място,107 мин.

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

Цена на билета: 8лв. / 6 лв за учащи и пенсионери

Свързани статии