Седем филма в четирите седмици преди Коледа са включени в новия зимен семестър на инициативата „Европейско кино за учащи“ – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното европейско кино на ученици и студенти при вход СВОБОДЕН. Програмата започва на 28 ноември и продължава до 19 декември 2022. Всяка прожекция се представя от модератор, а след края на филма има дискусия с публиката. Модераторите на зимния семестър 2022 са режисьорите проф. Георги Дюлгеров, Надежда Косева и Андрей Хадживасилев и програмният директор на Дома на киното Христо Христозов.

Началото на зимния ни семестър на 28 ноември е с уникалния документален филм „Моралът е доброто“ на сценариста и режисьор Веселин Диманов. Доцент Кристиан Таков е необикновен човек, уважаван от всички българи и безкрайно обичан от всички свои студенти. Този филм проследява неговия житейски път на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. Сценарист и режисьор е Веселин Диманов, който ще бъде специален гост и ще разговаря с публиката след края на прожекцията; оператор на филма е Калоян Игнатов, музиката е дело на Георги Черкин, а монтажът – на Димитър Стафидов.

„Моралът е доброто“ е своеобразна мозайка от множество старателно издирени и непубли-кувани архивни кадри и документи, както и интервюта със семей¬ството, колеги, приятели и съмишленици на доц. Таков. Събрани заедно, те изграждат образа на известния юрист, интелектуалец и общественик и отварят врата към неговия свят. А в този свят думи като истина, справед¬ливост, морал и доброта се доказват всеки ден и с всеки житейски избор, който прави Кристиан. Не е случаен изборът на екипа ни да стартираме зимния семестър именно с този филм – важно е младите хора да видят, дори и на кино, доказателство за честност и безкомпромисна морална позиция, за да почерпят вдъхновение и да направят всичко по силите си в името на бъдещето, за промяна на обществото ни.

Следващият понеделник – 5 декември – е посветен на един изключително топъл и предизвикателен филм за сложността на човешките взаимоотношения – „Сантиментално“ на режисьора Сеск Гай, адаптация на първата му театрална пиеса. Поднесена под формата на бляскава комедия, историята се фокусира върху чувствата между две двойки съседи, а развитието на сюжета е изключително ангажиращо, като е необходимо да добавим и образователния елемент, свързан със секса – тема, която често е пренебрегвана в по-консервативните общности.

На 6 декември младежката публика ще има шанса да види „Мрак“ на Душан Милич – един от най-силните и емоционални разкази за военния конфликт в бивша Югославия. Страхът от неизвестното и липсата на всякаква надежда за промяна властват в едно скромно семейство, изолирано в гъста гора, обградени от призраците на изчезналите близки. Дори присъствието на международните сили не могат да вдъхнат сигурност на малката Милица – самата тя напомняща за трепкащия пламък на малката свещ, с която се опитва да прогони тъмнината на омразата и жестокостта…

В съботния следобед на 10 декември отправяме покана за потапяне в спомените за летните приключения, които култовият сръбски режисьор Радивое Андрич е уловил и пресъздал по чудесен начин в най-новия си филм „Как се научих да летя“. Една привидно скучна ваканция се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София, а ролята е поверена на чаровната Клара Хърванович! Поканили сме за специален разговор с младежите след филма режисьора Андрей Хадживасилев, автор на детските зрителски хитове „Случаят Кюри“ и „Случаят Тесла“.

Срещата на младата публика с екипа на новия български филм „Рибена кост“ е предвидена за 12 декември – денят, след който филмът вече ще бъде достъпен и онлайн. Интригуващият акцент в програмата е шансът за разговор с автора на филма Драгомир Шолев, един от най-талантливите български режисьори, който пресъздава абсурдността на нашата реалност през образите, които се оглеждат в очите на един мъртъв делфин, изоставен на морския бряг…

В зимния семестър на „Европейско кино за учащи“ е включена още една копродукция с България – подобно на „Мрак“ и „Как се научих да летя“, и в най-новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4“ има сериозно българско участие. Историята среща зрителите с един всеотдаен баща, който се опитва да помогне на сина си в непознатата реалност на Америка, и постепенно двамата преоткриват себе си, чувствата си един към друг, както и особения имигрантски микрокосмос на Брайтън Бийч. Филмът ще бъде представен на 14 декември.

Поставяме финал на зимния семестър на 19 декември с едно емблематично заглавие – „Надежда“ на норвежката режисьорка Мария Сьодал, с участието на енигматичния Стелан Скарсгард. Фокусът е върху семейните отношения на героите, празничните дни около Коледа и посрещането на Нова година, както и за начина, по който се трансформира реалността, когато в нея се появи застрашаваща живота диагноза. Но заедно с усещането за уют и топлина в празничните дни, надеждата винаги остава жива… Както и нашата вяра, че благодарение на програмата „Европейско кино за учащи“ даваме шанс на младите поколения да възпитат своя усет към интригуващо, вълнуващо и важно за всички нас кино!

Проектът „Европейско кино за УЧАЩИ“ е подкрепен от „Програма КУЛТУРА“ на Столична община, паневропейската верига киносалони Европа Синемас и е част от програмата „Операция Кино 2021/2022“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“