Тази филмовата програма ще запознае българската публика със съвременното бразилско независимо късометражно кино. В две части през ноември и декември ще бъдат показани 12 късометражни филма, създадени през последните четири години. Прожекцията ще бъде на 16 ноемри от 20.00 ч. в Културен център G8.

Програмата представя едно много различно кино в контекста на неговото геокултурно развитие. Първото издание на Бразилско късометражно кино пренася в България погледа на един Северозападен бразилец в състояние на постоянeн преход, на промяна. Развитието на филмовото изкуство в тези региони е силно обвързано със своето историческо наследство и в същото време е фокусирано или дори по-скоро заобиколено от социални и географски конфликти.

В Първата част от програмата ще прекосим пространства от сухата пустош и покрайнините на големите градове до лабиринтите от магрови дървета, Баия, Сеара, Пернамбуко и Рио Гранди ду Норти. Ще разкажем истории за хора, които са олицетворение на застоя, съпротивата и надеждата; за връзката между човека и мястото, на което живее; за взаимодействието между човек, общество и природа.

Свързани статии