2017 Toronto International Film Festival

“Посоки” на Стефан Командарев и “Уестърн” на Валеска Гризебах са селектирани в програмата “Съвременно световно кино”, която представя различни режисьорски гледни точки от цял свят. Програмата включва филми от Афганистан, Аржентина, Белгия, България, Дания, Израел, Индия, Мозамбик, Испания, Шри Ланка, Канада, Япония и др. И двата филма осъществиха световната си премиера в официалната селекция на Кан през май и оттогава жънат фестивални успехи по света.

“Посоки” е четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, сценарият му е написан от Стефан Командарев и Симеон Венциславов, оператор е Веселин Христов, а актьорският състав, който съвсем наскоро получили Специалната награда на журито от МФФ Сараево, включва Васил Василев-Зуека, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Герасим Георгиев – Геро.

“Уестърн” е копродукция между Германия, България и Австрия, заснета почти изцяло в България с участието на български непрофесионални актьори. Продуцент от българска страна са “Братя Чучкови”.

Програмата “Откритие” включва игралния дебют на Илиян Метев ¾, носител на “Златен леопард” в “Режисьори на настоящето” от Локарно. Филмът е деликатен портрет на семейните взаимоотношения между талантливи брат и сестра и техния баща.

В "Откритие" ще се състои и световната премиера на българската миноритарна копродукция “Чудо” на Егле Вертелите (Литва, България, Полша). В “Чудо” собственик на свинарник открива изненадващ благодетел в лицето на американски инвеститор, чиито “добри” намерения преобръщат кроткия ритъм на провинциалния живот в градчето. Оператор на филма е Емил Христов, а копродуцент от българска страна е "Геополи".

В програма “Откритие” ще бъдат представени общо 45 първи и втори филми на обещаващи световни режисьори от 35 страни.

Фестивалът в Торонто е основан през 1976 година и оттогава се разраства до едно от най-важните филмови събития в света.

Свързани статии