Работен момент от филма "Чудо"

Парадоксалната трагикомедия „Чудо“ на литовската режисьорка Егле Вертелите, заснета от оператора Емил Христов, ще има своята световна премиера на 42-рия международен кинофестивал в Торонто (7-17 септември, 2017)

„Геополи“ е българският копродуцент на първата игрална филмова копродукция между Литва и България. „Чудо“ е подпомогнат от националните филмови центрове и на двете страни. Заради оригиналността на историята, в която партийна активистка от времето на комунизма в бившия Съветския съюз се преобразява в хрисима христианка в съвременна Литва, сценарият намира подкрепа за развитие от програмата Медиа на ЕС. В края на 2015 година „Чудо“ е одобрен за финансиране и от паневропейския фонд за подпомагане на европейски копродукции „Евроимаж“.

Българската страна изпрати на снимките в Литва отлични кинематографисти начело с оператора Емил Христов. В трудна зимна обстановка те работиха там над месец и доказаха безспорната си класа. Във филма участват едни от най-утвърдените имена на литовския театър и кино. Световно известният полски актьор Даниел Олбрихски също е част от елитния творчески състав. След успешното приключване на снимките в няколко малки селища, недалеч от Вилнюс, през пролетта на 2016 бяха осъществени и снимките в България. Като особено силна фигура в нашия екип се прояви художничката Ирена Муратова, която ръководи построяването на голям ретро апартамент в павилион.

На 17 ноември, 2016 американският Film Finishing Fund на Women In Film обяви своите резултати. След оценяването на над 100-те кандидатствали проекти журито постави „Чудо“ в списъка на своите четири фаворити. Наградата е сериозно признание за Егле Вертелите, тъй като създадената през 1973 организацията с идеална цел Women In Film, чиито усилия са насочени към търсенето на по-добри възможности за реализиция на жените в киното, има сериозно влияние във филмовите среди на Холивуд.

 „Като български продуцент на филма „Чудо“ се чувствам особено горда от  престижната селекция в Торонто, признание за отличната работа на всички българи, работили в и за този филм”, споделя Павлина Желева.

„Чудо“ 

Литва, България, Полша

сценарист и режисьор: Егле Вертелите

оператор : Емил Христов

сценографи: Рамунас Растаукас, Ирена Муратова

звук : Гиедриус Алекнавичус

композитор : Кшиштоф А. Янджак

монтаж : Миления Фидлер

продуценти : InScript (Литва), Геополи (България), Orka (Полша)

В ролите: Егле Микулионите, Адриус Биалобзескис, Вито Ругинис, Даниел Олбрихски