През третата вечер от срещата на българското и немското кино в тазгодишното издание на Хофкино ни очакват още два завладяващи филма. Това са "Дишай" (2020) на Бисер Джонев и "Гундерман" (2018) на Андреас Дрезен. Общото между тях са темите за артиста, музиката и предизвикателствата пред всеки поел по трънливия, но вълнуващ път на изкуството, а това което ги различава или доближава още повече, ще можете да видите лично на 20 Юли от 21:00 ч. Двете заглавия са подбрани от екипа на Кинематограф, а събитието се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.

Dishay.jpg

Първият филм, който ще бъде излъчен е "Дишай" – 20-минутен сюрреалистичен разказ за един барман и неочакваните премеждия, застигащи го след като решава да се научи да свири на хармоника. Това е инструмент, който на пръв поглед изглежда лесен за овладяване, но както се оказва труден за преглъщане. Всяко ново начинание изисква посвещение, време и невероятни усилия за да се превърне в действителност, особено ако човек реши да се захване с някоя артистична дейсност. В изкуството, както се казва, трябва да си най-добрият, иначе по-добре не се захващай. Е, това разбира се няма как да е абсолютно вярно, но пък тази максима определено притежава своята мъдрост. Ако Тони (Кристиян Негалов) знаеше с какво се захваща, може би никога нямаше да опита, но животът на всеки е изтъкан от множество безразсъдства. Дишай може да се разглежда като иносказание за пътя и митарствата, пред които се изправя всеки артист, но също така и като съновидение, от което човек се събужда помъдрял. Всеки ще има шанс да отсъди за себе си.

gundi-2.jpg

Немското заглавие за вечерта - "Гундерман" - е история, вдъхновена от действителните събития в живота на роденият в източна Германия певец и музикант Герхард Гундерман. Гунди, както го наричат близките му, паралелно с това е и опитен опрератор на роторен екскаватор (огромна машина за копаене на въглища). По време на цялата си кариера като музикант той работи и в мината. Невероятен идеалист, ентусиаст и работохолик; страхотен поет, ексцентрик и бунтар срещу несправедливостите на социалистическия режим в бившата ГДР. Парадоксално, от 1976 до 1984 година работи като агент под прикритие към STASI (Министерството на държавната сигурност, или немската ДС в онези дни). Сложните времена, в които жевее Гунди, лиричните му текстове на епичния фон на огромните машини и тежкия труд в мината, всичко това е майсторски пресъздадено от режисьора Андреас Дрезен. Филмът е носител на 10 награди и 7 номинации, същински бисер за любителите на драматичния сюжет и истинските истории.

дата: 20-ти Юли

начален час: 20:30ч

вход свободен

Пълна програма на Кинематограф: kinematograf.bg/programa