Уестърн

Трите филма финалисти за годишната награда за кино на Европейския парламент бяха обявени от председателя на ЕП Антонио Таяни на пресконференция в Рим на 25 юли.

„120 удара в минута“ (Beats per Minute) на режисьора Робин Кампийо (Франция) - филм за солидарността и решимостта на група активисти да привлекат вниманието към проблема със СПИН в началото на 90-те години на ХХ век.

„Sámi Blood“ на Аманда Кърнел (копродукция на Швеция, Дания и Норвегия) - разказва историята на 14-годишно момиче, което напуска своята общност в преследване на мечтите си, но се сблъсква с расизъм.

 „Уестърн“ (Western) на германската режисьорка Валеска Гризебах (копродукция на Германия, България и Австрия) - използва елементи от истории за Дивия Запад, за да разкаже за група германски работници, строящи водноелектрическа централа в България.

Носителят на наградата LUX ще бъде избран от депутатите в ЕП и ще бъде обявен на пленарното заседание в Страсбург на 15 ноември в присъствието на режисьорите на филмите финалисти.

Европейски филми в европейските кинозали

Една от целите на награда LUX, която тази година отбелязва 11-тото си издание, е популяризирането на качественото европейско кино. С подкрепата на Парламента ще бъдат осигурени субтитри на трите филма финалисти на всички 24 официални езика на ЕС. Това ще позволи тяхното прожектиране из цяла Европа в рамките на Филмовите дни на наградата LUX през есента. Предвидени са прожекции в 50 града и на няколко кинофестивала в Европа.

Свързани статии