Слава

Филмът „Слава” на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева е в късия списък на десетте заглавия, които тази година ще се състезават за престижната европейска наградата на Европейския парламент LUX PRIZE 2017.

Другите два филма с българско участие са „Уестърн“ на Валеска Гризбах и „Белгийският крал“ на Питър Бросенс и Джесика Удуърт и двата снимани почти изцяло в България.

Наградата LUХ съществува от 2007 година и се фокусира върху филми, които са в сърцевината на европейския публичен дебат. Създаването на конкурса отразява вярата, че киното, като медиа на масовата култура, е идеален инструмент за дебат и отзвук по темите, свързани с Европа и нейното бъдеще.

Три от десетте номирани филма, ще бъдат оповестени на пресконференцията на Венецианските дни в Рим в края на юли 2017 и ще вземат участие в конкурса за наградата LUX. Тези три филма ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъдат прожектирани в 28-те страни от ЕС по време на програмата LUX Film Days. По този начин Европейският парламент подпомага културното многообразие и привлича публика от цяла Европа, като насърчава дебата върху проблемите, които филмите повдигат.

Победителят в конкурса ще бъде обявен на 15 ноември в Страсбург.

 

Свързани статии