56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са част от тазгодишната селекция на Киномания. Сред тях са дългоочакваните нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и др. Старт на фестивала дава филмът на Мариус Куркински „Засукан свят” на 14 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК, а на 17 ноември от 19:00 ч. публиката ще стане част от специалната вечер, посветена на Тео Ушев - „Нарисувай ми тъга”.

До края на Киномания посетителите в Централно фоайе на НДК ще бъдат посрещани от изложба на художник Борис Десподов, който е автор на визията на фестивала. Експозицията представя 16 негови плаката, изработени за филмовия фестивал през годините.

Непосредствено преди официалното начало на фестивала от 6 до 8 ноември киноманите ще се насладят на нетипични класически заглавия от колекцията на „Мосфилм”, сред които „Дерсу Узала”, „Александър Невски” и „Спартак”.

Nevski.jpg

„Киномания стана по-различна. Обърнахме внимание на фестивалния контекст, който е изключително важен. Съдържанието е безспорно, но важна е и техническата част. Тази година сме осигурили нов лазерен кино прожектор, което не е без значение, тъй като всички филми вече се произвеждат на едно съвсем друго технологично ниво. Ние бихме искали да създадем това усещане като звук и светлина, така че сме се погрижили публиката да има наистина качествено изживяване. Тази година за първи път ще имаме награда Киноман на годината. Посветили сме я на Георги Ангелов, който всъщност е кръстникът на Киномания. Всеки, който смята, че е гледал много филми от програмата, може да претендира за наградата. За нас традициите са изключително важни, те са в основата на изграждането на един фестивал и на фестивалната култура изобщо. Затова основахме тази награда – да уважим миналото и да дадем на днешните киномани един добър пример”, каза Председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков.

Тази година организаторите на фестивала са предвидили и вълнуващо изживяване за цялото семейство. За най-малките киномани кино „Люмиер Лидл” предлага селекция от четири любими детски филма, а НДК в партньорство с NIM kids animation ще проведе за втора поредна година специално събитие – Детска киномания. Най-креативните сред децата ще се борят за детски Оскари. Киномания предизвиква малките таланти да развихрят въображението си освен в категориите за най-добър режисьор, оператор, актьор и в специалната категория „Гледай”, вдъхновена от слогана на фестивала.

4-cyrcus_boy_00560.jpg

Екипът на НДК благодари на своите дългогодишни партньори на Киномания, сред които Италианския културен институт, който подпомага панорамата от филми на Франко Джефирели, както и на Столична община, която подпомага целия фестивал, включвайки го и в Календара на културните събития в София.

В програмата на фестивала са подготвени и изненади за любителите на френското кино. Най-новите и класически френски заглавия ще бъдат прожектирани в рамките на фестивала на Френския филм в кино „Люмиер Лидл”. Селекцията от 9 различни по жанр филма поднася на зрителите серия от емоции и вълнуващи мигове.

„Разнообразието е основен акцент в нашата програма. Много сме горди с четирите ко-продукции. Първият филм, който ще представим, е „Славни времена” с актьори, които много харесвате – Фани Ардан, Даниел Отьой и Гийом Кане. Също така ще покажем и новия филм на Селин Шиама – „Портрет на момиче в пламъци”. Това е история за една любов, ограничена в пространството и времето, която има също и феминистки и политически акцент. Това са все авторски филми, които ще имате удоволствие да видите по време на фестивала. Ще видите и новия филм на режисьора Хирокадзу Корееда, който събира не едно място Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук. Ще прожектираме и филма „Вълчият зов – прекрасен филм на военна тематика, трилър, екшън, режисиран от Антонн Бодри”, сподели новият директор на Френския културен институт Клод Шасен.

Премиерни прожекции в рамките на Киномания ще имат и българските филми „Котка в стената” – на 27 ноември от 20:30 ч., и „7 – Омнибус от 7 късометражни филма” – на 13 ноември от 19:00 ч. Режисьорът на „Котка в стената” Весела Казакова разкри подробности и любопитни факти за лентата, която наскоро грабна престижната награда на ФИПРЕССИ във Варшава.

MV5BZTdlN2FlMzAtOThhYi00MmZiLTlhMmMtNGI5OGI1MGM0ODM2XkEyXkFqcGdeQXVyMjg1NzQzMjQ-_V1_SX1777_CR001777999_AL_.jpg

„Мислим, че това е идеалната премиера на „Котка в стената” в София. Вече има отзиви, че филмът е доста автентичен и различен от всичко, което по принцип е видяно в игралните филми. Ще видите нови лица в българското кино – Ирина Атанасова и Ангел Генов, 5-годишният Орлин Асенов и още една много силна английска група във филма. Той се развива около скандал, завихрен заради една котка, но разглежда проблемите на българското емигрантство там – ситуацията на Брекзит, отношенията между хората, предразсъдъците, ежедневния расизъм.”, поясни Весела Казакова и добави, че сюжетът на филма е по истински случай.

От своя страна Поли Ангелова – продуцент на филма „7- Омнибус от 7 късометражни филма” сподели радостта си, че премиерата на филма ще бъде именно на Киномания и добави, че филмът е направен с подкрепата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя разкри и подробности за 7-те избрани филма.

От НДК изразяват и специални благодарности на спонсорите на Киномания тази година - ОББ, Моторола и Red Bull. Собствен филмов проект в рамките на Киномания представя и екипът на „Red Bull Acro Cross: Страст за летене”, чиято прожекция ще бъде на 21 ноември от 21:00 ч.

„Нашият фантастичен атлет Весо Овчаров постави началото на Акро крос състезание, което е смес от две много различни стилове на летене и събра в България най-добрите от цял свят. Радвам се, че ще покажем именно в България нещо, което се случва за първи път на световно ниво.”, коментира София Василева, част от продуцентския екип на филма на Red Bul.

Свързани статии