БАНДИТ И ОВЕН

Документалното кино може да открие смисъл или красота там, където малко хора могат да я забележат; да предизвика отношение, позиция, мнение; да направи обикновените неща необикновени.

Документален фокус с три филма на Алберто Йорданов, в които се събират в едно времето като обща история на една нация и на един човек, мястото като съществуването на индивидуални светове в общо пространство и хора – различни, упорити, мили, странни като всички нас.

ЧИСТИЛИЩЕТО НА БУБО

България / Великобритания, 2015, 10’

Режисьор: Алберто Йорданов

Продуцент: Ан Милне

Оператор: Лукаш Кулец

Композитор: Митко Щерев

Монтаж: Шаун Глова

Роден по време на социалистическия режим в България, Бубо е един от малкото, които са се радвали на привилегии в живота. Неговия живот е отражение на възходите и спадовете на комустическия идеал.

29550928_10215681715942180_167881160_n.jpg

ЦЕНТРАЛНА ГАРА СОФИЯ

България / Великобритания, 2013, 13'18''

Режисьор: Алберто Йорданов

Продуцент: Алберто Йорданов

Оператор: Лукаш Кулеч

Сценарист: Алберто Йорданов

Композитор: Бен Сил

Монтаж: Алберто Йорданов

Синопсис: Добре дошли в сюрреалистичния свят на Централна гара София. По пътя щe срещнете празен хотел, движещо се борче, ловци, забравена слава от миналото, както и надежда, прикрепена към тото фиш. Това е филм мозайка, който съчетава фрагменти от живота на тези, които са част от най-голямата гара на Балканите. Централна гара София е построена в „златните” години на социализма  и е била символ на отварянето на България към света. Днес гарата е място, което хората избягват или се опитват да не мислят за него.

 

БАНДИТ И ОВЕН

България / Великобритания, 2014, 25’

Сценарист и режисьор Алберто Йорданов

Режисьор: Алберто Йорданов

Сценарий: Алберто Йорданов

Оператор: Лукаш Кулеч

С участието на: Дойчо Абрашев, Събчо Стефанов, Владимира Харизанова

Продуцент: Алберто Йорданов

Продукция: Единбургски колеж по изкуства

Дойчо е последният жител на отдалечено селце в сърцето на Стара планина. Негови съседи са няколко животни, а най-добър приятел му е един овен. Дойчо е бандяга, който търси злато и любов, а това се оказва изключително трудно начинание. Филмът излиза извън клишираните представи за идиличен живот на село и поставя под въпрос смисъла на самотата.

Среща с Алберто Йорданов на чаша вино след прожекцията

Свързани статии