Тази година на Фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ 2016, Димитър Николов получи наградата за най-добра мъжка роля за филма „Христо“ (реж. Григор Лефтеров и Тодор Мацанов), поделена с Иван Налбантов („Безбог“). На същия фестивал се представи и с два късометражни филма – „Дрехи“ (Веселин Бойдев) и „Преди да заспя“ (реж. Николай Тодоров).

Нека да започнем с класиката във въпросите. Защо стана актьор?

От малък имах отношение към театъра и киното. Ако трябва да бъда честен, повече ми се искаше да се занимавам с кино. Вероятно, защото ходех от малък, а на театър отидох „по-късно“ – към 8-9-годишен. Изпитвах някакво странно усещане към киното. На онези години нямаше как да го опиша. При всички положения не е било като мотив, че много искам да ме гледат на голям екран или да бъда известен. Дори си спомням, че репетирах сцени и реплики на герои от любими филми. В детайли обръщах внимание на нещо, което ме е впечатлило. Тръгна като забавление и хоби, а по-късно преподаватели и школи започнаха да култивират отношение. Знаеш, че в семейството и обществото има някакви стопери: „Как ще се оправиш като актьор?”, в повечето случаи основателни, но в крайна сметка в мен надделя не толкова здравият разум, колкото желанието и волята. Актьорската професия е тежка. Волята и желанието отстояха през годините, което за моите 24 години не е много, но пък 12 години актьорство не са и малко.

Здравият разум не винаги е бил добър съветник. Като говорим за кино, има ли герои, актьори или филми, които помниш от ранна детска възраст?

Помня, че много имитирах и подражавах на Ал Пачино. Например в „Усещане за жена“. От малък обичам Филип Сиймор Хофман, Кевин Клайн, Шон Пен. Спомням си колко харесвах Тим Рот – зверско присъствие на екран. Майка ми е голям киноман и покрай нея съм гледал много неща, на нея дължа своята култура и афинитет към изкуството. Израснал съм с опера, театър, музика, кино и изкуство, които бяха важни за мен, а и добра мотивация. Около себе си виждам много хора, които имат любопитство към професията, но без бекграунд. Много са „боси“ в нея, липсва им култура, имат и други липси, които им личат. Процесът при тях е много труден. Друго е, когато имаш някаква захранка от малък и през годините си изградил определен вкус. Аз не гледам телевизия и нямам вкъщи телевизор. Следя определени сериали и филми, но се лишавам умишлено от неща, които ме затлачват и до нищо смислено не водят.

Според теб е важно от малки децата да имат добра обща култура?

Жизненоважно е. Често ставам свидетел на нашата географска ширина, как мнозина разбират от всичко, а всъщност им убягва детайла. Когато се занимаваш с всичко и не можеш да се задълбочиш, вървиш по повърхността. Това се отнася както за ролите, така и за всяка една професия. Не може да се кара през пръсти. Много медии правят copy/paste на информацията, дори не цитират източника. Ако в работата си не си перфекционист и не обръщаш внимание на детайла, нямаш място там, много бързо ще бъдеш претопен.

Има колеги, които твърде ниско се кланят на зрителите.

Този проблем с халтурата е сериозен. Живеем в общество, което наложи формати, отдавна познати по света, вкл. ситком представления и one-men show спектакли. Не искам да обидя никого, всеки сам знае себе си и няма да споменавам имена. Добре ли е да правиш представление, което може да пътува с два костюма, два стола и два прожектора, за да може да се играе във всяко едно читалище, което ни дойде наум? Да пълниш залата, защото си познат от телевизионния екран, предавания, формати и какво ли още не? Всичко това за мен като система говори зле за тези, които го толерират. Не е редно да се свежда изкуството до нещо смилаемо. Разбира се и по света има комерс, но той не е сведен до нивото, което виждаме в България.

Този факт пречи ли на твоята работа?

По-скоро действа демотивиращо да репетираш представление и поради липса на зрителски интерес, то се играе два-три до пет пъти. При това не говоря за представления извън София, а столични. Едновременно с това има спектакли, които се продават с месеци напред, играят се години наред, но в тях аз не намирам творческа стойност. Няма друга реална причина за това, освен че хората избират познатите от екрана лица, което не винаги говори за качество и смисъл. Има само театрално счетоводство.

Припомняш ми една известна бродуейска постановка „Смъртта на търговския пътник“ на Артър Милър с Дъстин Хофман и Джон Малкович в главните роли, която се играе дълги години. Тя, обаче, не е халтура, а тъкмо обратното. Защо е невъзможно или рядко срещано това да се случи и в България?

Имам отговор. На Запад от нас ми се струва, че финансите, които се отделят имат друго изражение не само за билетите, но и като функционираща система. Хората могат да си позволят да ходят на театър, без това да се отрази на семейния бюджет. Ако един човек и четиричленното му семейството решат да отидат на спектакъл в Народния театър, ще трябва да отделят около 70-80 лв. при заплата от 450-500 лв. Повечето хора не могат да си го позволят, затова пускат телевизията. Абсурдно е, че в собствената ни държава няма пари за хляб, камо ли за театър. Така се затрива потребността да се ходи на театър.

Но тази потребност се възпитава. И тук стигаме до детските и младежки школи, които култивират познание и обич към театъра. На теб какво ти дадоха?

Моите първи учители бяха Мария Сапунджиева, Вяра Коларова, Тодор Близнаков, Мила Банчева, по-късно се появи и Гергана Тодева като режисьор. Аз съм научил много от тях. С всички хора, с които сме били в школа продължаваме да бъдем приятели, макар на някои да им изгубих дирите. Това, което никъде другаде не научих, дори и в Академията, без да обидя някого, беше приятелство и партньорство с хора в екип. Дисциплина, интерес към драматургията, към всякакъв вид литература, към киното… Правехме упражнения, които дори и по-късно да не се занимаваш с театър, ти отварят сетивата. Имам една мечта в училищата да има и часове по театър. Един мой преподавател по литература се опитваше да прави нещо подобно и виждам, че съучениците ми и до ден днешен имат интерес към театъра, въпреки че никой от тях, освен мен, не се занимава с това. Ако такъв предмет се въведе неагресивно, като допълнителна среща ако щеш, никой няма да загуби. Не става дума за агитация – ставайте актьори, а по-скоро за допълнителен опит. Мисля, че има смисъл.

Какво ти даде академичното образование и твоят художествен ръководител Иван Добчев?

Научи ме на дисциплина и характер. Имах около три сериозни счупвания в Академията и исках да се махна в един момент, заради стреса и напрежението. Притесняваше ме едно вътрешно безпокойство, че нещата не се получат. Имаш представление, а не си готов. Всички тези терзания, страхове и ужаси, които те заливат постоянно и те карат да се чувстваш несигурен. Но Академията ми даде много: да стана познат, приятел и съмишленик с хора, с които съм прекарал повече време, отколкото със собственото си семейство и приятели. НАТФИЗ ме научи на зверска воля, характер и дисциплина, с много тежък труд и лишения правех неща, които съм си мислил, че с лека ръка ще постигна. Не, много труд се наложи да положа, не само върху ролите, но и върху моя характер. А Добчев е много взискателен преподавател. Много съм му благодарен, както и на Маргарита Младенова и на целия екип. Вероятно говоря малко фанатично, но намирам смисъл в това, в което ни учеха: с тази работа няма работно време, живееш с мисълта за ролята и съзнанието да бъдеш отговорен.

На последните два фестивала „Златна роза“ гледах три късометражни и един пълнометражен филм с твое участие и навсякъде си различен, което е добре, но бих искал да се фокусираме върху твоето присъствие в „Христо“. Как стигна до ролята?

Явих се на кастинг. Беше тежък и не само един. В края на втори и началото на трети  курс в НАТФИЗ, където почти всички актьори от Академията се явиха. Бяха извикали много хора, за да могат да имат по-голям избор. Ходех на кастинг в продължение на месеци, които бяха през голям интервал от време – почти половин година. На различни места, с различни хора и партньори и роли… и нищо до последно не беше ясно. Накрая, когото ни избраха с адаша Митко Крумов, пък Добчев не ни разреши да снимаме, защото не си бяхме довърши работата в НАТФИЗ и снимките се отложиха с една година. Аз играех Холдън в „Спасителят в ръжта“ и с това представление трябваше да се дипломирам. Дилемата бе да завърша Академията, или да снимам във филма. И процесът беше временно замразен.

Нормално е да разберат ситуацията. Тодор и Гришата (режисьорите на филма „Христо“ Тодор Мацанов и Григор Лефтеров) са завършили същата тази Академия.

Евала им правя, защото те задържаха една година снимките на филма заради нас. Аз ги разбирах режисьорите, но от друга страна – не можех да напусна Академията, в която държах да уча.

Беше ли чел сценария? Знаеше ли за каква роля кандидатстваш и с какво ще се сблъскаш впоследствие?

Не. Никой не знаеше на кастинга. Имахме идея, че се снима филм за бездомник, но не и в детайли. Любопитството надделя. Офисът на кастинга беше топъл, но какво от това. Имаше сцена, в която трябваше да изиграя как приятелят ми е предозирал с дрога, а аз трябва да бъда след пет минути на работа и го виждам че се гърчи? Ситуационен принцип.

Не си имал нищо предварително заявено. Разчиташ на импровизация?

Аз така и предпочитам. Освен ако не трябва да знам точните текстове. Нагласата на първото усещане и на импровизационния момент, на някаква интуиция, винаги ми е вършела по-добра работа, отколкото да започна да си намислям предварително разни неща. От друга страна си на тотално друга плоскост – това, което режисьорът си е намислил, а той иска да види някаква рефлективност на момента.

Какво преживя по време на снимките?

Процесът на снимки беше много тежък. Срещите с хората от работните групи по чистота, без да знаят, че съм актьор, а обикновен техен колега. Режисьорите настояха, а и аз исках да видя този свят. На работа. Съгласих се с лекота. Малко влязох в школа „Лий Стасбърг“… Имах трудности, когато трябваше да се срещам с истински наркомани и алкохолици, защото на моменти психиката ми не издържаше. Не съм хипохондрик, но има ситуации, които те изваждат от  нормалния и обичаен житейски комфорт. Наистина не знаех доколко са болни. Говоря за активни наркомани, алкохолици, които спят на улицата, клошари… Самата обстановка е много потискаща.

Не те ли беше гнус?

Да, беше ме. Съжалявам, но е така. Но когато започнахме да снимаме, всички тези страхове ги заключих в себе си, за да можем да направим филма. Всичко беше в ужасни локации, отвратителен студ през зимата.

Как реагира майка ти?

Споделях й някои неща, но не в детайли. Иначе, докато гледа филма, се разплака. Беше много загрижена. Самата идея, че съм работил във фирма за чистота, а после с едни затворници от Казичене, отделно ходехме в клиниката по наркомания и алкохолизъм... Майка ми всичко това го знаеше. С нея ходехме в събота и неделя в кухни за бездомни, където помагахме. Никога не ме е спирала, защото знае, че става дума за моята професия. Но беше много загрижена особено, когато трябваше да отслабна с няколко килограма. Свалих осем килограма за филма, но си струваше целият този опит и труд.

След всички тези колизии как излизаше психически здрав и как почиваше? Това е убийствен физически и психологически шок.

Споделям ти и това не ме притеснява, че го казвам публично. Аз се прибирах смазан, много често след снимки ревях. От време на време пушех трева, за да ми олекне. Много често, след зверския студ, ми олекваше с една цигарка и някаква чаша алкохол висок градус, защото  умирах от студ. Понякога се прибирах сутрин след нощни снимки, навън е слънце, а аз търся своите 45 минути за себе си, защото знам, че вечерта ме очакват следващите снимки. Лягам и заспивам. Това с реването беше много редовно. Беше толкова емоционално  натоварването, че имах нужда да отпуша. След края на снимките имах един период от почти половин година, в който по мнение на майка ми и на сестра ми съм бил рязък и агресивен, т.е. имало е наслагване на героя върху мен.

Т. е. героят Христо е травмирал актьора Митко?

Особено на тема хигиена, травмата още продължава. Фикциите около чистотата стоят с пълна сила. Минах през различни фази, но и образът на героя във филма е много далеч от мен. Аз не съм агресивен, не съм такъв темперамент като човек. Трябваше да бръкна много дълбоко в себе си, за да провокирам това, което се случва с моя герой. Без да се правя на жертва, но трябва да събудиш в себе си нещо, което да оправдае емоциите. Тази агресия. Нямаш представа в какво можеш да се превърнеш на снимачната площадка. Да удариш друг човек, да го наплюеш, да се запалиш, да изнасилиш някого. Аз съм деликатен човек и нямам нищо общо с този образ, но пък дадох всичко от себе си за филма.

Добре, Митко, но много от героите на филма, вкл. и твоя си ги виждал на улицата?

И сега не знам как мога да помогна. Да купя храна или нещо друго по избор? Нито мога да предложа дом, нито да кажа, че утрешният ден ще е по-добър. Не смятам, че с петте лева, които ще дам в ръката, ще променя обстоятелствата около живота на тези хора.

Как помагаш на човек, който няма документ и за държавата е никой?

Имаше сцена, в която се бием с моя адаш (тя не влезе след монтажа), но докато я снимахме, една баба дойде с две баници в ръката да ни храни и сдобри. Спряхме снимки, от екипа тръгнаха да я настигат, за да върнат парите, които е отделила от пенсията си, заради нас. Снимахме на спирка на метро, от което излизаха много хора, които не ни обръщаха внимание. Не желаеха. Тъжно е и не виждам изход. Преди да снимаме филма, моят герой в постановката на Добчев „Медея, майка ми“, която е силно социално ангажирана и базирана на истински случай  казва: „Срещам се с хора, ама те обикновено минават на другия тротоар да не взема да ги ухапя“. За съжаление, само се бием в гърдите и казваме колко много обичаме човечеството, но тези хора ще си останат инкогнито. Не мисля, че благотворителните организации посрещат адекватно техните нужди.

А от какво се нуждае един клошар?

До НАТФИЗ имахме един клошар Всички студенти му давахме пари. От Академията му даваха възможност да си докара някой лева като почиства. За съжаление, преди година и половина почина. Но никой не му предложи място, където да живее или поне място, където да може да се изкъпе. Никой не се ангажира с това. Не съдя никого, защото аз също не съм поканил клошар вкъщи.

А къде са социалните работници? Ти, докато игра тази роля, дойде ли някой да ти предлага приют или обществена кухня?

Аз и Митко Крумов бяхме пред църквата „Св. Седмочисленици“ в София,  до нас имаше едно момче на 14 години, надъхано с лепило. Те му казват „Да лъхаш кале“. Двама-трима алкохолици, една мацка – наркоманка със свастика на прасеца, параноична, дъщеря на някакъв човек – фигура в обществения живот, появява се след малко гаджето й, което си е чист циганин, местен дилър и той със свастика на крака. Пият бира, пускат си някаква музика, случайно или не „Спасение“ на БТР. И всичко това се случва на гърба на Министерство на вътрешните работи. Виждал съм много пъти полицаи, които минават и се правят, че нищо не се е случило. Мисля, че не смеят и нямат желание да се допират до тези хора. Все едно не съществуват. Това ми бяха най-яките спомени, но от лоша, тъмна приказка. Питах се дали е реално. Съжалявам, но такава е ситуацията в България.

Когато бях студент трябваше да пиша курсова работа за абсурда в киното и за това, как живеем в него. Посочих за пример всички проститутки, работещи „на светло“ пред Столичната дирекция на вътрешните работи на „Лъвов мост“. Нищо не се е променило за 20 години. Как си представяш Коледата или посрещането на Новата година на твоя герой Христо?

В най-добрия случай си го представям на топло място. Няма гаранция къде ще се преспи.  Всеки ден тези хора търсят ново място, няма резервации за ден, седмица или месец. Като историята на малката кибритопродавачка. Много свършват като героинята на Андерсен. По време на снимки ние, актьорите, можехме да се стоплим, да се нахраним, а тези хора нямат тази възможност. Остават гладни, замаяни от алкохола и лепилото. Рациото отсъства, много често са болни и  на температури от 10-15 градуса под нулата. Много от техните заболявания са елементарни за съвременната медицина и са лесно лечими, но ги влачат с месеци и често умират от тях.

Промени ли ти се отношението към тези хора?

Да, но то е в посока на толеранс и ако мога да помогна с нещо повече от два лева. И въпреки това, не мога да преодолея проблема с хигиената. Надявам се да не звучи дребнаво. Винаги бих подал ръка. Тези хора трябва да имат възможност не само да получат топла храна, но поне два пъти в седмицата да се изкъпят и изперат. Хигиената е от изключително значение и жизнен фактор за тях. Трябва да се направят повече места, където да могат да получат елементарни житейски условия. За съжаление, ние правим „Българската Коледа“ и с това се приключва. Не може постоянно да пращаме SMS-и.

Мисля, че „Българската Коледа“ и подобни кампании имат лицемерен привкус, някаква вид индулгенция…

Съгласен съм. Не мога да разбера защо при функционираща държава, ние трябва да правим такива кампании и да пращаме кратки съобщения. Това не е адекватно.

Свързани статии

98 Коментар(и)

 • NlbxAxope

  NlbxAxope(17 January 2021 - 22:01)

  Отговор

  where to buy viagra in toronto quickly <a href="http://viashoprx.com/#">viagra tijuana mx</a> viagra over the counter wholesale viagra 100mg <a href="http://xviagarrx.com/#">buying viagra sydney</a> differences between viagra levitra and cialis buy viagra oneline <a href="http://viagraviagria.com/#">buying viagra gold online</a> where to buy viagra germany buying viagra online in netherland,paypal <a href="http://asgenviagria.com/#">over the counter substitute for viagra</a> order generic viagra online vgeneric viagra <a href="http://viagengen.com/#">viagra canada pay pal</a> viagra trial pack

 • KlioRedy

  KlioRedy(17 January 2021 - 13:01)

  Отговор

  female viagra <a href="http://bestviagrx.com/#">generic viagra, canadian pharmacy</a> the real viagra for sale generic viagra and paypal <a href="http://viarxhd.com/#">online viagra</a> buy viagra usa viagra no prescription fast shipping <a href="http://viagetpill.com/#">generic. viagra</a> viagra price with prescription viagra 100mg <a href="http://pillexrx.com/#">buying viagra in toronto</a> viagra vs cialis vs levitra reviews alternate of viagra in india <a href="http://usggrxmed.com/#">viagra with dapoxetine without a prescription</a> buy viagra seattle

 • Jtmfamult

  Jtmfamult(12 January 2021 - 18:01)

  Отговор

  impotence <a href="http://canadadrugsonlinevbyh.com/#">erectile dysfunction</a> canada pharmacy reviews

 • Lokuamult

  Lokuamult(12 January 2021 - 16:01)

  Отговор

  the peoples pharmacy <a href="http://canadian-pharmaciesthsh.com/#">canadian online pharmacies</a> canadian pharcharmy

 • KhthRedy

  KhthRedy(12 January 2021 - 12:01)

  Отговор

  ed pills that work quickly <a href="http://onlinepharmacyzefb.com/#">best drug store primer</a> pharmacy orlando

 • Fwsxamult

  Fwsxamult(11 January 2021 - 05:01)

  Отговор

  save on pharmacy <a href="http://canadapharmacyliiu.com/#">best ed pills</a> global pharmacy canada

 • Aqwsamult

  Aqwsamult(09 January 2021 - 12:01)

  Отговор

  drugstore makeup <a href="http://canadadrugslopl.com/#">online pharmacy canada</a> mexican pharmacy

 • DvnjAxope

  DvnjAxope(17 December 2020 - 01:12)

  Отговор

  viagra canada <a href="https://hopeviagrin.com/#">how get free viagra</a> photos of real viagra

 • pangepinc

  pangepinc(14 December 2020 - 14:12)

  Отговор

  levitra occasion en baisse serrySiX <a href=https://bansocialism.com/>buy cialis online us</a> Terwosepew Isotretinoin find

 • JgsvbealO

  JgsvbealO(14 December 2020 - 05:12)

  Отговор

  can i order viagra online without prescription <a href="https://atviagrmenrx.com/#">viagra sale</a> viagra mail order

 • FhsnAxope

  FhsnAxope(13 December 2020 - 21:12)

  Отговор

  viagra shipping overnight <a href="https://lightvigra.com/#">viagra with fast shipping</a> viagra 100mg 30 pills

 • Fbsbamult

  Fbsbamult(12 December 2020 - 07:12)

  Отговор

  splitting cialis <a href="https://cialmenon.com/#">cialis generic</a> canadian drug stores cialis

 • DvncAxope

  DvncAxope(12 December 2020 - 02:12)

  Отговор

  generic cialis no prescription paypal <a href="https://vipmenciall.com/#">cialis without a rx</a> genuine cialis no prescription

 • Fgrsamult

  Fgrsamult(11 December 2020 - 06:12)

  Отговор

  cheap generic viagra canada pharamcy <a href="https://xviagrnorx.com/#">buy viagra onlin</a> generic viagra canadian pharmacy

 • Fsfgamult

  Fsfgamult(10 December 2020 - 23:12)

  Отговор

  viagra, cilias, levitra <a href="https://viagstorerx.com/#">online generic viagra sales</a> purchase viagra with paypal

 • KhedRedy

  KhedRedy(10 December 2020 - 10:12)

  Отговор

  multiple orgasms viagra <a href="https://buyviagrrxon.com/#">singapore viagra</a> generic viagra, canada

 • FgnsAxope

  FgnsAxope(08 December 2020 - 23:12)

  Отговор

  online cialis generic <a href="https://tadafcialirx.com/#">cialis generic uk</a> cialis cheap over night

 • Fqbfamult

  Fqbfamult(08 December 2020 - 22:12)

  Отговор

  cheap cialis canada <a href="https://gocialirx.com/#">best prices for cialis 20mg</a> cialis canada org doc

 • Fnsbamult

  Fnsbamult(03 December 2020 - 02:12)

  Отговор

  essay.com <a href="https://customessaywriterbyz.com/#">writing a good college application essay</a> narrative essay thesis statement

 • JgscbealO

  JgscbealO(02 December 2020 - 12:12)

  Отговор

  do math homework <a href="https://thesisbyd.com/#">essay writers for hire</a> website to write an essay for me

 • DvscAxope

  DvscAxope(02 December 2020 - 09:12)

  Отговор

  writing essays online <a href="https://dissertationhelpvfh.com/#">college term paper</a> help with term paper

 • Fnrhamult

  Fnrhamult(30 November 2020 - 19:11)

  Отговор

  viagra side effect or addiction <a href="https://genqpviag.com/#">viagra no prescription</a> viagra without pprescription

 • Ftghamult

  Ftghamult(29 November 2020 - 23:11)

  Отговор

  thesis statement for persuasive essay <a href="https://thesiswritinghelpsjj.com/#">math help homework</a> high quality article writing service

 • Fsfamult

  Fsfamult(29 November 2020 - 23:11)

  Отговор

  can someone do my assignment for me <a href="https://essayhelpbgs.com/#">writing paper help</a> cheap assignments

 • FgsAxope

  FgsAxope(29 November 2020 - 00:11)

  Отговор

  essay helper <a href="https://writemypaperbuyhrd.com/#">help with maths homework</a> essay writers cheap

 • KwgdRedy

  KwgdRedy(29 November 2020 - 00:11)

  Отговор

  help on essay writing <a href="https://researchpaperssfk.com/#">dissertation finance</a> writing personal essays for college

 • Fqfamult

  Fqfamult(28 November 2020 - 17:11)

  Отговор

  essay writing instructions <a href="https://essaywritingservicesjy.com/#">research paper charts</a> essay writer service

 • Fnrdamult

  Fnrdamult(27 November 2020 - 10:11)

  Отговор

  how to get online viagra paypal payments <a href="https://llviabest.com/#">buy pfizer viagra</a> top sale viagracialis

 • DbsfAxope

  DbsfAxope(27 November 2020 - 05:11)

  Отговор

  buy viagra online 100mg <a href="https://lightvigra.com/#">how to buy viagra in usa</a> sildenafil 20 mg lowest price

 • JswebealO

  JswebealO(27 November 2020 - 04:11)

  Отговор

  sildenafil online cheap <a href="https://mygoviagar.com/#">cheap viagra online free shipping</a> canadian viagra cheap

 • Fmsgamult

  Fmsgamult(24 November 2020 - 16:11)

  Отговор

  wie bekommt man viagra vom arzt <a href="https://siviagmen.com/#">viagra pour femme au quebec</a> viagra in the dominican republic

 • Grantmow

  Grantmow(21 November 2020 - 05:11)

  Отговор

  Женски фризьор <a href=https://fwstyle.pro>https://fwstyle.pro</a>

 • Ralphhaw

  Ralphhaw(19 November 2020 - 19:11)

  Отговор

  Възстановяване на бани град Омск <a href=https://megaremont.pro/chelyabinsk-restavratsiya-vann>https://megaremont.pro/chelyabinsk-restavratsiya-vann</a>

 • HarryTig

  HarryTig(19 November 2020 - 14:11)

  Отговор

  Lipetsk баня ремонт <a href=https://megaremont.pro/lipetsk-restavratsiya-vann>https://megaremont.pro/lipetsk-restavratsiya-vann</a>

 • Michlvaf

  Michlvaf(19 November 2020 - 06:11)

  Отговор

  Иваново баня ремонт <a href=https://megaremont.pro/ivanovo-restavratsiya-vann>https://megaremont.pro/ivanovo-restavratsiya-vann</a>

 • Michlroams

  Michlroams(12 November 2020 - 11:11)

  Отговор

  Минск възстановяване на вани <a href=https://megaremont.pro/minsk-restavratsiya-vann>https://megaremont.pro/minsk-restavratsiya-vann</a>

 • CharlesMax

  CharlesMax(07 November 2020 - 12:11)

  Отговор

  <a href=https://megaremont.pro/novosibirsk-restavratsiya-vann>Реставрация на повърхността на ваните в Новосибирск</a>

 • flooniffmaP

  flooniffmaP(14 September 2020 - 12:09)

  Отговор

  slots games http://onlinecasinouse.com/# - casino real money casino bonus codes free slots games http://onlinecasinouse.com/#

 • ubecgilojixb

  ubecgilojixb(12 July 2020 - 03:07)

  Отговор

  http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/when-is-xicix/">Amoxicillin 500 Mg</a> ztd.jdse.kinoto.bg.ond.ki http://mewkid.net/when-is-xicix/

 • atavaba

  atavaba(12 July 2020 - 02:07)

  Отговор

  http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin 500mg Capsules <a href="http://mewkid.net/when-is-xicix/">Amoxil</a> yjl.uwkl.kinoto.bg.xjf.tv http://mewkid.net/when-is-xicix/

 • uzebobi

  uzebobi(12 July 2020 - 02:07)

  Отговор

  http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Buy Amoxil <a href="http://mewkid.net/when-is-xicix/">Amoxicillin 500mg Dosage</a> obv.cxlr.kinoto.bg.eay.jd http://mewkid.net/when-is-xicix/

 • SKYMN

  SKYMN(20 May 2020 - 05:05)

  Отговор

  http://reyna.userbet.xyz ПРИСОЕДИНЯЙТЕСЬ СЕЙЧАС И ПОЛУЧИТЕ 100$ К ВАШЕМУ ПЕРВОМУ ДЕПОЗИТУ! Управляйте роботом самостоятельно! Контроль уровня риска! https://nikos-mebel.ru/reviews#comment_2226 - Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах https://dvsshop.ru/dvigateli/50-dvigatel-vaz-2123-detail - Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах http://erennews.mn/article/26595 - Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах cf57c89

 • ixenizosafo

  ixenizosafo(03 April 2020 - 13:04)

  Отговор

  http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin Online <a href="http://mewkid.net/when-is-xaxlop/">Amoxicillin 500mg</a> hsu.azfp.kinoto.bg.igz.hd http://mewkid.net/when-is-xaxlop/

 • ocueuzoazucog

  ocueuzoazucog(03 April 2020 - 13:04)

  Отговор

  http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Dosage For Amoxicillin 500mg <a href="http://mewkid.net/when-is-xaxlop/">Buy Amoxicillin</a> sgq.civd.kinoto.bg.tuf.xz http://mewkid.net/when-is-xaxlop/

 • eziovkesu

  eziovkesu(03 April 2020 - 12:04)

  Отговор

  http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/when-is-xaxlop/">Amoxicillin</a> soh.umgg.kinoto.bg.itd.dq http://mewkid.net/when-is-xaxlop/

 • mfmfrJaf

  mfmfrJaf(19 March 2020 - 01:03)

  Отговор

  generic viagra viagra generic <a href="http://topclub44.ru/ #">generic viagra </a> viagra generic generic viagra generic viagra buy viagra <a href=https://helenmiaharris.com/love-addiction-and-heartbreak-recovery-programme/>buy viagra </a> viagra generic cheap viagra

 • zkihtJaf

  zkihtJaf(19 March 2020 - 01:03)

  Отговор

  viagra pills cheap viagra <a href="http://topclub44.ru/ #">buy viagra </a> viagra generic buy viagra generic viagra viagra online <a href=http://babyandmomtimes.com/category/baby-registry-finder/>generic viagra </a> buy viagra viagra 100mg

 • ohinakesalog

  ohinakesalog(06 March 2020 - 18:03)

  Отговор

  http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin 500 Mg Dosage <a href="http://mewkid.net/who-is-xandra/">Amoxicillin 500 Mg</a> mun.uqfp.kinoto.bg.nue.tr http://mewkid.net/who-is-xandra/

 • evunaixomu

  evunaixomu(06 March 2020 - 17:03)

  Отговор

  http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin 500 Mg <a href="http://mewkid.net/who-is-xandra/">Amoxicillin</a> ooi.xkme.kinoto.bg.uhd.zl http://mewkid.net/who-is-xandra/

 • ixutecaj

  ixutecaj(10 December 2019 - 07:12)

  Отговор

  http://mewkid.net/where-is-xena/ - Buy Amoxicillin Online <a href="http://mewkid.net/where-is-xena/">Amoxicillin</a> sqf.jnsj.kinoto.bg.yot.yv http://mewkid.net/where-is-xena/

 • uteakeernum

  uteakeernum(10 December 2019 - 06:12)

  Отговор

  http://mewkid.net/where-is-xena/ - Amoxicillin No Prescription <a href="http://mewkid.net/where-is-xena/">Amoxil</a> flr.pqtz.kinoto.bg.nuh.og http://mewkid.net/where-is-xena/

 • eresaxuw

  eresaxuw(01 December 2019 - 11:12)

  Отговор

  http://mewkid.net/where-is-xena/ - Buy Amoxicillin Online Without Prescription <a href="http://mewkid.net/where-is-xena/">Amoxicillin 500mg</a> tlm.gpou.kinoto.bg.jos.hn http://mewkid.net/where-is-xena/

 • aqizoycrope

  aqizoycrope(01 December 2019 - 10:12)

  Отговор

  http://mewkid.net/where-is-xena/ - Amoxicillin Online <a href="http://mewkid.net/where-is-xena/">Amoxil</a> iuj.qpim.kinoto.bg.wjj.ym http://mewkid.net/where-is-xena/

 • avlaxolcu

  avlaxolcu(02 July 2019 - 03:07)

  Отговор

  http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/buy-amoxicillin/">Amoxicillin 500mg</a> xit.lssh.kinoto.bg.iiy.vr http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

 • oosuqoni

  oosuqoni(02 July 2019 - 03:07)

  Отговор

  http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Buy Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/buy-amoxicillin/">Amoxicillin</a> qml.ycad.kinoto.bg.zrh.fw http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

 • atihafehobeno

  atihafehobeno(02 July 2019 - 02:07)

  Отговор

  http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxil <a href="http://mewkid.net/buy-amoxicillin/">Amoxicillin Online</a> tfg.dlnl.kinoto.bg.nun.ni http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

 • eaxoiekof

  eaxoiekof(27 April 2019 - 05:04)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin 500mg Capsules</a> qze.tfvs.kinoto.bg.sqq.ou http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • ohaszcexaf

  ohaszcexaf(27 April 2019 - 04:04)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin 500mg</a> oaf.qipv.kinoto.bg.opc.yb http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • jabilao

  jabilao(02 April 2019 - 14:04)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin 500 Mg</a> fpw.iopo.kinoto.bg.quo.ir http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • esifeiximatiu

  esifeiximatiu(02 April 2019 - 14:04)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin</a> fbb.spbj.kinoto.bg.mot.wj http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • uherihugibix

  uherihugibix(02 April 2019 - 09:04)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxil</a> sim.bhxf.kinoto.bg.qkc.iq http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • anuabawtiz

  anuabawtiz(02 April 2019 - 09:04)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin 500mg Capsules</a> dbv.tbwu.kinoto.bg.krn.ko http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • aqiboneficogu

  aqiboneficogu(21 March 2019 - 23:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules For Sale <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • upuyecoune

  upuyecoune(21 March 2019 - 23:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Buy Amoxicillin</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • iziatairu

  iziatairu(21 March 2019 - 18:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin 500mg Capsules</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • oseevruqedef

  oseevruqedef(20 March 2019 - 23:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Buy Amoxicillin Online</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • eyapotojurqaq

  eyapotojurqaq(20 March 2019 - 20:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin 500mg</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • uersiecel

  uersiecel(20 March 2019 - 19:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Buy Amoxicillin Online</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • ufiziqoxi

  ufiziqoxi(19 March 2019 - 01:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Online <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin 500 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • ogoudafe

  ogoudafe(19 March 2019 - 01:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxil Used <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxicillin Online</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • ovapotiraem

  ovapotiraem(18 March 2019 - 19:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Buy Amoxicillin</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • eepotafenipi

  eepotafenipi(18 March 2019 - 19:03)

  Отговор

  http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Amoxil</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

 • kamagra jelly

  kamagra jelly(02 February 2019 - 04:02)

  Отговор

  kamagra 100 mg usa <a href=http://kamagra100mgusa.com/#>kamagra uk</a> kamagra 100 mg usa <a href=http://kamagra100mgusa.com/#>kamagra uk</a>

 • atepabofonabu

  atepabofonabu(27 January 2019 - 06:01)

  Отговор

  http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

 • uruyounafah

  uruyounafah(27 January 2019 - 05:01)

  Отговор

  http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

 • aloeaxe

  aloeaxe(27 January 2019 - 02:01)

  Отговор

  http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

 • ikeyeqij

  ikeyeqij(27 January 2019 - 02:01)

  Отговор

  http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

 • areworiri

  areworiri(26 January 2019 - 21:01)

  Отговор

  http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

 • jisikaxujefa

  jisikaxujefa(26 January 2019 - 21:01)

  Отговор

  http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

 • okgulodew

  okgulodew(26 January 2019 - 16:01)

  Отговор

  http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

 • ohoticuy

  ohoticuy(26 January 2019 - 16:01)

  Отговор

  http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

 • Quick Loan

  Quick Loan (18 October 2018 - 02:10)

  Отговор

  credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">credit loans guaranteed approval</a> poor credit loans guaranteed approval <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com/>bad credit loans guaranteed approval</a>

 • Free Paper Writer

  Free Paper Writer (29 April 2018 - 21:04)

  Отговор

  importance of essay writing <a href="http://collegeessays.cars">grade 6 essay writing</a> college essay writing <a href=http://collegeessays.cars>college essays</a>

 • Homework Assignments

  Homework Assignments (29 April 2018 - 02:04)

  Отговор

  college essays <a href="http://collegeessays.cars">college essays</a> college essay help <a href=http://collegeessays.cars>college essay</a>

 • Homework For Pre K

  Homework For Pre K (28 April 2018 - 07:04)

  Отговор

  help with college essays online <a href="http://collegeessays.cars">essay writing videos for elementary</a> personal essay for college <a href=http://collegeessays.cars>college essay writing</a>

 • Pay For Essay Online

  Pay For Essay Online (27 April 2018 - 12:04)

  Отговор

  college essays <a href="http://collegeessays.cars">engineering college essay</a> college essay help <a href=http://collegeessays.cars>the importance of education essay writing</a>

 • Write An Essay

  Write An Essay (26 April 2018 - 18:04)

  Отговор

  college essay <a href="http://collegeessays.cars">college essays</a> personal essay for college <a href=http://collegeessays.cars>college essay minimum</a>

 • Write Essay Service

  Write Essay Service (26 April 2018 - 00:04)

  Отговор

  college essay help <a href="http://collegeessays.cars">college essays</a> do my essay for me <a href=http://collegeessays.cars>essay on going to college</a>

 • Pay To Write Essays

  Pay To Write Essays (25 April 2018 - 05:04)

  Отговор

  college essays <a href="http://collegeessays.cars">college essays</a> college persuasive essay <a href=http://collegeessays.cars>college essay writing</a>

 • AmqajQuops

  AmqajQuops(20 April 2018 - 18:04)

  Отговор

  https://onlinecasino.gb.net/# - online casino slots <a href="https://onlinecasino.gb.net/#">online casino games</a> <a href=" https://onlinecasino.gb.net/# ">best online casino</a>

 • James

  James(07 March 2018 - 00:03)

  Отговор

  I am in agreement with pretty much everything that you mentioned entirely! Excellent website document!

 • James

  James(07 March 2018 - 00:03)

  Отговор

  I am in agreement with pretty much everything that you mentioned entirely! Excellent website document!

 • James

  James(02 February 2018 - 01:02)

  Отговор

  We're a group of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your site offered us with useful information to paintings on. You've performed a formidable job and our entire group can be thankful to you.

 • James

  James(08 January 2018 - 08:01)

  Отговор

  Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted

 • James

  James(08 January 2018 - 08:01)

  Отговор

  Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted

 • James

  James(22 December 2017 - 14:12)

  Отговор

  I'm truly enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Outstanding work!

 • James

  James(22 December 2017 - 14:12)

  Отговор

  I'm truly enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Outstanding work!

 • James

  James(09 December 2017 - 11:12)

  Отговор

  Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover taking time and actual effort to make an excellent article but what can I say I procrastinate alot and not at all seem to get something done.

Оставете коментарОбнови