Златна мечка 2018, Берлин

Берлинале 2018 приключи – на официалната церемония в събота, 24 февруари, бяха раздадени едни от най-желаните и уважавани отличия във фестивалния филмов свят – Мечките. Носителят на „Златна Мечка“ за 2018 година е „Не ме докосвай“ („Touch Me Not“) на режисьорката Адина Пинтилие и ще може да бъде видян през март в програмата на Балканския конкурс на 22-рия София Филм Фест. Във филма участват актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

„Не ме докосвай“ е копродукция между Румъния, България (Agitprop с подкрепата на ИА „Национален филмов център“), Чехия, Франция и Германия, а неговата режисьорка е гостувала у нас преди години като член на журито в документалния конкурс на 13-ия София Филм Фест.

Сред наградените филми е и „Довлатов“ – творбата на Алексей Герман мл., която е включена в програмата „Киното днес – големите майстори“ на 22-рия София Филм Фест и която получи „Сребърна Мечка“ за изключителен артистичен принос на неговата художничка и дизайнер на костюмите Елена Окопная.

Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма „Лице".

Призът за най-добър актьор получи французинът Антони Бажон за ролята си на наркоман, опитващ да се отърве от порочния си навик с помощта на религията във филма "Молитвата" на френския режисьор Седрик Кан.

За най-добра женска роля бе отличена 68-годишната Анна Брун за филма "Наследничките" на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси.

 68-ото издание на филмовия фестивал, за първи път в историята, беше закрито с български филм. Около 2000 зрители гледаха и аплодираха лентата на Милко Лазаров „Ага”. За последно страната ни е участвала в основната програма на фестивала преди цели 30 години.

Свързани статии