Над 25 пълнометражни документални филма и 14 късометражни филма от програмата на петото издание на Филмовия Фестивал „Master of Art” ще могат да се гледат от 9-ти до 30 април онлайн в neterra.tv . Сред филмите които ще бъдат представни през април, онлайн има две български премиери - "Луцифер“ и „Стихията Медея“. Сред заглавията, които ще бъдат достъпни в netarra.tv са и носителите на Наградата “MASTER OF ART – AURUBIS AWARD” за Най-добър документален филм през 2017 г. „Отиват си у дома – Джими Скот“ и Наградата “MASTER OF ART – AURUBIS AWARD” за Най-добър документален филм през 2019 г. „Азбуката на Грийнауей“, както и два филма носител на специалната Награда за най-красив филм „Аз, Клод Моне“ (2017) и „Следи от душата“ (2019).

СТИХИЯТА МЕДЕЯ

България (2020), 90 мин.

реж. Найо Тицин

Една от рядко играните пиеси в съвременния театър, е древногръцката трагедия “МЕДЕЯ“. Aктрисата Снежина Петрова си поставя нелеката задача да реабилитира мястото на децата в произведението на Еврипид. През 2017 година тя стартира театралния и социален проект „МЕДЕЯ“, в който интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София. В психо-драматични работилници и художествени ателиета децата разиграват сцени от трагедията и създават рисунки, провокирани от конфликта между майката и бащата. В „МЕДЕЯ“ се включват и студенти на Снежина Петрова от Нов Български Университет. Проектът става част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Неговата кулминация е едноименното представление с режисьор Десислава Шпатова, което трябва да се изиграе един-единствен път на Античния Театър в Пловдив. Две години работа, репетиции, емоции и стихии се сблъскват в този ден – 28 юни 2019 година.

maxresdefault.jpg

ВИКАС КАНА И ИНДИЙСКАТА КУХНЯ

САЩ (2018), 74 мин.

Режисьор Андрей Северни

Имигрант от Индия, роден с физически недъг, се превръща в невероятно превъплъщение на американската мечта. Филмът е универсална история за човешката страст, силата на волята и непоколебимостта пред трудностите. Разказан от името на готвача Викас Канна, носител на звезда „Мишлен“, филмът проследява един имигрант и борбата му с физическите ограничения, бедността и дискриминацията. Роден с криви стъпала, Викас търпи подигравки заради шините на краката си. Намира убежище в кухнята и мечтае един ден да стане шеф готвач. С помощта на майка си и баба си Викас се научава да тича и да готви. Става свидетел на клането и погрома в Златния храм на сикхите. На 29 години Викас пристига в Ню Йорк. Тръгва от приют за бездомници, но успява да отвори ресторант, да спечели звезда „Мишлен“ и да се превърне в телевизионна знаменитост. Научава, че животът е безкраен кръговрат, в който човек умира и се преражда.

kana.jpg

ВИКАС КАННА

Главен герой, готвач, носител на звезда „Мишлен“

Викас Канна е един от най-обичаните индийски готвачи в света. Носител на звезда „Мишлен“ и водещ на супер успешните телевизионни програми „Мастършеф Индия“, Twist of Taste и „Мега кухни“, Канна е гостувал в „Кошмари в кухнята“ и „Кухнята на ада“ на Гордън Рамзи, както и в Шоуто на Марта Стюарт, в Throwdown! с Боби Флей и „Мастършеф Австралия“. Бил е домакин на събития за президента Барак Обама, Негово светейшество Далай Лама, папа Франциск, министър-председателя Нарендра Моди и други световни лидери и знаменитости. Канна е получавал възторжени отзиви от „Ню Йорк Таймс“, „Конде Наст“ и „Уол Стрийт Джърнъл“. „Дойче Веле“ го нарича един от десетте най-забележителни готвачи в света за всички времена. Той е посланик на добра воля на фондация „Смайл“ и подкрепя каузата за пълноценното хранене в Индия. Живее в Ню Йорк.

ЖОАН ФОНТКУБЕРТА: ОСТАНКИТЕ ОТ ФОТОГРАФИЯТА

Испания (2019), 77 мин.

Режисьори Карлес Пратс и Рожер Грасас

През последните 20 години технологичните промени радикално трансформираха света на фотографията. А съответно и професията на фотографа. На върха на популярността си, Жоан Фонткуберта - може би най-известният испански визуален творец, трябва да измисля речи и стратегии, за да интерпретира променящия се свят. И да преразгледа творческата рамка, измислена от него през 80-те години. Ние сме в епохата на пост-фотографията и на появата на „хомо фотографикус“.

Следвайки нишката на пост-фотографските теории на Фонткуберта, които предполагат известно преодоляване на фотографията, за да се навлезе в царството на тоталния образ, екипът на филма го придружава в най-разнообразни дейности: от лабораторията до откриването на изложба, от конструирането на фалшива снимка до показването ѝ, от едно пътуване до среща с журналисти, от работата в студиото до церемония по награждаване. Запознаваме се и със семейната среда: четири поколения Фонткуберта, които ни помагат да се доближим до една от най-калейдоскопичните личности в съвременното изкуство.

maxresdefault-1.jpg

ЙОРН УТСОН: ОПЕРАТА В СИДНИ

Дания (2018), 90 мин.

Режисьори Лене Борх Хансен и Анна фон Ловцов

Историята на архитекта на операта в Сидни - Йорн Утсон, разказана от неговите деца, близки колеги и приятели. Откровени анекдоти представят портрета на добра душа и влиятелен проектант, който е само на 38 години, когато печели международния конкурс, променил живота му. Процесът на построяването на сградата обаче ще се сблъска с много трудности. Филмът разказва много лична история за борбата на Утзон, за човечността му и за трайното му влияние върху архитектурата.

maxresdefault-2.jpg

АБСТРАКТНО ИЗКУСТВО: КЛИФЪРД СТИЛ

САЩ (2019), 77 мин.

Режисьор Денис Шол

Свирепо независим, особен, икона. Портрет на художника Клифърд Стил, един от най-влиятелните и въпреки това най-малко познати американски абстрактни експресионисти.

maxresdefault-3.jpg

БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА

ЛУЦИФЕР

България, 2020, 56 мин.

Режисьор: Мария Николова

Разказвачът на филма води зрителя в Националната галерия, където е изложена картината „Луцифер“. Хумористична анимация ни пренася в ателието на художника Франц Щук, където Фердинанд е купил картината. Филмът анализира времето, в което е създадена картината, задълбочава се върху философията на символизма, изследва библейския персонаж Луцифер, анализира композицията, рисунъка на картината. Разказът завършва със заключения за стойността на картината „Луцифер“ и за ролята на изкуството в живота на обикновения човек.

maxresdefault-4.jpg

МАРИО БОТА: ПРОСТРАНСТВОТО ОТВЪД

Швейцария (2018), 78 мин.

Режисьори Лорета Далпоцо и Микеле Волонте

Документалният филм, режисиран от Лорета Далпоцо и Микеле Волонте е рядко, задълбочено художествено изследване на работата на световноизвестния швейцарски архитект Марио Бота. Чрез създадените от него свещени пространства филмът насочва поглед към постоянно растящото му любопитство и размислите за противоречията в обществото.

Страстен и неуморим, Бота е един от малкото Архитекти, строили молитвени сгради за трите главни монотеистични религии. След като построява множество църкви, параклиси и синагога, сега той проектира джамия във Вътрешна Монголия.

Чрез дълбоките му размишления и контактите му с творци, клиенти и роднини из целия свят зрителите пътуват с него от Швейцария до Италия, от Израел до Китай и Южна Корея и успяват да видят човека зад Архитекта.

803364.jpg

ВЕКЪТ НА СОЛЖЕНИЦИН

Русия (2018) 110 мин.

режисьор Олеся Фокина

Филмът разказва за трагичната съдба на най-близките съратници на Солженицин: машинописката му Елисавета Воронянска, филоложката Ирина Томашевска, главният редактор на литературното списание „Нов свят” Александър Твардовски. Показани са ексклузивни кадри от преместването на писателя в новия му провинциален дом в Троице-Ликово. Повече от три години авторката на филма пребивава в дома на Солженицин, работейки върху него с позволението на писателя. Филмът е пълен с уникални материали от руски и чуждестранни архиви. Интервюирани са Фазил Искандер, Георге Нива, пратеничката на Солженицин по време на работата му върху „Архипелаг Гулаг” Лиза Шиповалникова, изповедникът на писателя – отец Виктор, негови асистенти и служители, както и децата му и неговата вдовица.

Свързани статии