Screen Daily публикува официалното съобщение от прес офиса на международния филмов фестивал във Варшава, който информира публиката и специализираните издания, както и филмова общност за филмите, включени в състезателната програма на кино форума. Специален акцент е поставен върху филма, който закрива фестивала – „Жените наистина плачат“ на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова. Варшава е А категория фестивал, особено важен за региона източна Европа, както и за Азиатския пазар.

_DSC0560.jpg

Така към силната фестивална активност на филма, който стартира в официалната селекция на фестивала в Кан, последвани от състезателната секция в Сараево, програмата „Хоризонти“ в Карлови Вари, режисьорското състезание в Брюксел, се добави това събитие от изключителна важност за кариерата на провокативното режисьорско дуо, а именно най-новият им филм да закрие Варшавския фестивал.

6aa0257a81da43ecfda359664a30091daae4c870.jpeg

Всички филми на Мина Милева и Весела Казакова са били в официална селекция във Варшава досега. Първият им филм "Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС" бе показан в документалното състезание през 2014 г., въпреки забраните от българските институции. А игралният им дебют "Котка в стената" получи наградата на международната критика ФИПРЕСИ пред 2019-та година, която го изпрати на европейските филмови награди.

"Жените наистина плачат" ще закрие 37-мия Варшавския международен кинофестивал на 17-ти октомври oт 20:00 часа.