Фестивалът за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, се готви за седмото си издание. В периода от 10-и до 28-и февруари 2022 на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат над 30 пълнометражни и късометражни заглавия, включени в MASTER OF ART, на който НДК е традиционен партньор. Продукциите, много от които сами по себе си представляващи произведения на изкуството, ще бъдат достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 10 премиерни заглавия и 10 фаворити от предишни издания, станали любими на публиката и журито.

Сред 10-те продукции, които за първи път ще бъдат представени у нас, се открояват атрактивни заглавия, отново засягащи най-разнообразни теми. За почитателите на седмото изкуство е интересно да се запознаят с кариерата на Уинстън Чърчил като филмов консултант и сценарист през 30-те години на 20 век и неговата страст към киното във филма „Чърчил и филмовият магнат“. Чрез „Сезоните в Куинси: четири портрета на Джон Бърджър“ зрителите ще се докоснат до интимния свят на британския писател. Филмът е разделен на четири киноновели, като едната от тях е режисирана от актрисата Тилда Суинтън.

BEZIMENNATA-ISTORIYaTA-NA-ZhANA-I-BODLER-snimka-2-MofA-onlayn-2022.jpeg

Филмът „Отвъд съвършенството: пианистът Артуро Бенедетти Микеланджели“ повежда зрителите в света на оцелели апокрифни записи на изпълненията на големия италиански пианист, които той е наредил да бъдат унищожени. Филмът „Полък и Полък“ разказва малко позната история за връзката на американския художник Джаксън Полък с неговия брат Чарлс Полък, останал в сянката му. Филмът „Безименната, Историята на Жана и Бодлер“ се стреми да реабилитира тъмнокожата Жана, която е вдъхновила някои от най-красивите поеми, писани на френски език.

POLAK-I-POLAK-snimka-MofA-onlayn-2022.jpg
Селекцията от премиерни заглавия включва българския документален филм „Заветът на Борис Христов“ на младия режисьор Борис Славчев, който среща публиката със завещанието, което оставя световният бас, и академията за български оперни певци, която той основава в Рим, Италия. Друг премиерен български филм е „Данте и въздушното перо“ на режисьора Димитър Липовански. Лентата е посветена на фестивала за съвременно изкуство „Процес - Пространство“ и на неговия създател Димитър Грозданов. Продуцент на филма е Христина Бобокова.

ZAVETAT-NA-BORIS-HRISTOV-plakat-MofA-2022.jpg

Третият български филм, включен в зимното онлайн издание на MASTER OF ART, е „Христо Берберов – портрет на един художник“, посветен на малко познатия български художник от края на 19-и и началото на 20-и век.

Hristo-Berberov-Portret-na-edin-hudozhnik-plakat-MofA-2022.jpg

Сред наградените филми, които попадат в специалната селекция с фаворити от предишни издания на Master оf Art, са историите за Лукино Висконти и „Най-красивото момче на света“ Бьорн Андерсен, „Ван Гог и Япония“, „Завръщане у дома. Марина Абрамович и нейните деца“, „Изчезването на моята майка“ (Бенедетта Бардзини), „Херман Хесе. Пламтящо лято“

Пълната селекция от над 30 пълнометражни и късометражни филма от онлайн изданието на MASTER OF ART ще бъде достъпна между 10-и и 28-и февруари на Neterra.TV+, без необходимост от абонамент и за територията на цяла България. От 28-и януари в продажба влизат три вида пакети - 3 филма за 15 лв., 10 филма за 25 лв. и всички филми за 36 лв.:

Пакетите вече са достъпни тук: https://neterra.tv/festival/master-of-art-2022

ЗА MASTER OF ART:

„Мастер оф арт“ е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време. Организира се от продуцентска компания СПОТЛАЙТ и Фондация „Master of Art” с подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община. НДК е традиционен партньор на събитието.

ЗА NETERRA.TV+:

Neterra.TV+ е българска онлайн платформа, в която всички киномани могат да наемат или да закупят за гледане най-новите и качествени български филми, чужди заглавия, събития на живо и друго авторско съдържание. Платформата е част от Neterra.TV, която вече 15 години предоставя на сънародниците в чужбина достъп до най-гледаните български телевизионни канали, филми, предавания и музикални клипове във високо качество за целия свят. Каталогът на https://neterra.tv/plus е достъпен без необходимост от абонамент и се обновява непрекъснато.