Три поколения български актьори пресъздават историята в „Рая на Данте“ (2020), новият филм на режисьора и сценарист Димитър Радев. Разказът е за един човек, който търси изгубения смисъл, а ролите са поверени на легендарната Гинка Станчева, харизматичния Владимир Пенев и младата Радина Боршош. От 30 години 64-годишният Данте (Владо Пенев) работи в печатница и се грижи за болната си майка. В рамките на една седмица Данте загубва майка си, а също и работата си. Изправен пред изгубения смисъл на живота след тези житейски обрати, той открива един мотив да продължи да живее – решението да отмъсти за мъчителите на майка си, тъй като след нейната смърт научава за дълбоко пазени тайни от миналото. Данте решава да напише книга срещу престъпниците и съдбата го среща с внучката на единия от тях – Рая (Радина Боршош), която е само на 18. Дали нейното присъствие ще мотивира допълнително желанието му за отмъщение или ще даде на Данте възможност за различен избор?

Raya-na-Dante-1.png

„Имаме доста неща от миналото си, които трябва да бъдат сюблимирани и разбрани. Главният герой на филма – този на Владо Пенев, се казва Данте и е сложен персонаж, който трябва да разбере собственото си минало и да излезе на чисто. Това става с помощта на младото момиче Рая”, споделя режисьорът и сценарист Димитър Радев. Чрез филма си той говори открито за самотата като естествено състояние в човешкия живот. Оператор на филма е Калоян Божинов. Музиката е създадена от Димо Стоянов от група P.I.F., който преди месец си отиде от този свят…

Димитър Радев завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ, магистратура по кинорежисура в НБУ, курсове по режисура и сценарно писане в Нюйоркската киноакадемия и магистратура по творческо писане в СУ „Кл. Охридски“. Автор е на няколко късометражни филми, сред които „Песен на песните“ (2010), участавал в конкурса за най-добър български късометражен филм на София Филм Фест и показан с успех на редица международни фестивали; на документален филм за наркокомуна „Билани”, както и на сборник с разкази „Косите на Авесалом“. „Рая на Данте“ е пълнометражният му режисьорски дебют. Филмът е удостоен с наградата на българската филмова критика за пълнометражен филм от фестивала „Златна Роза“ 2020. Продуцент на филма е Николай Мутафчиев - „ПРЕМИЕРстудио“.