На 17 април от 19:00 първото за тази година издание на платформата за ново българско късометражно кино „Контраплан” на „Червената къща“ ще представи два от най-любопитните игрални филми за 2017. Това са „Охлюви” и „Срам”. Водещ на събитието ще бъде Елена Мошолова, а гост - доц. Петя Александрова.

OHLJUVI_02-825x340.jpg
OHLJUVI_02-825x340.jpg

Охлюви

2017, 25 мин

Режисьор: Албена Пунева

Сценарий: Красимир Крумов – Грец

С Иван Юруков, Мария Каварджикова, Стефан Денолюбов, Надя Савова.

Минко, радиожурналист, е в родното си село да види майка си. Неочаквано остро го заболява язвата. Не стига това, ами рано сутрин го буди и високоговорителят, който предава пет пъти на ден службите в джамията.

„Златна роза", Варна 2017 – Награда на гилдия Критика към СБФД

SRAM_01-825x340.jpg
SRAM_01-825x340.jpg

Срам

2017, 24 мин.

Cценарист и режисьор: Петър Крумов

Със Здравко Москов, Моника Аспарухова, Емилия Панова.

Мачо е бедно момче, което бяга от училище, за да работи по строежи. Единствената му радост е приятелката му Дона. Тя обаче се срамува от майка му, която е училищната чистачка. Мачо трябва да избира между майка си и любовта си и намира свой начин да се справи с чувствата си.

Международен филмов фестивал „Клермон Феран“ 2018 – Номинация на Европейската филмова академия (European Film Academy) за 2018,

Софийски международен филмов фестивал 2018, Награда Jameson – Специален диплом

„Контраплан" съществува от 2016, за да даде още една възможност на авторите на български късометражни филми да се срещнат с разнообразна публика и професионалисти в сферата на киното, да обсъдят своите творби и да получат обратна връзка.

Срещите се провеждат като дискусионен клуб: прожекция и дискусия с авторите, водещ и гост професионалист, в която публиката може да се включи. Прожекциите са на български, с английски субтитри, а дискусията е на български.

Вход свободен

Второто издание на „Контраплан” е на 24 април от 19:00. Очаквайте скоро информация за филмите, които ще представим тогава.

„Контраплан" е финансиран от програма „Култура" на Столична община.