Председател е проф. д-р Иво Драганов, кинокритик и медиен експерт, а членове са актрисата Ирмена Чичикова, Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и художник, Диомидес Никита, режисьор и продуцент от Кипър и директорът на фестивала „Молодист“ в Киев, Украйна, Андрий Калпакчи.Конкурсната програма включва 12 пълнометражни и 15 късометражни игрални филма.

Иво Драганов

Проф. д-р Иво Драганов преподава бизнеспланиране, управление, програмиране, регулиране и лицензиране на електронни медии от 2004 г. в НБУ, департамент „Телекомуникации“. От 1996 г. преподава телевизионна драматургия и телевизионно програмиране в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Доктор по кинознание, киноизкуство и телевизия. Бил е зам.-директор кинопроизводство и програмен директор на Канал 1, БНТ; зам.-директор на Българската национална филмотека; редактор и сценарист в Студия “Време”; програматор на специализираните кина „Култура”; организатор и директор на продукция в Студия „Бояна“; представител на България в европейската асоциация на регулаторните органи EPRA. От 2010 г. e член на Експертния съвет на СЕМ. Автор на три книги за телевизията. Сценарист и режисьор на три документални филма и изпълнителен продуцент на пет документални филма. Награди за оперативна кинокритика на Българската филмова академия за 2010 г.; „Златен век” за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Член на Съюза на българските филмови дейци, Българската филмова академия и на дружеството на хабилитираните преподаватели по екранни изкуства „Академика 21”.

Андрий Калпакчи

Андрий Калпакчи (р. 1950) години наред оглавява МКФ “Молодист”, Киев. Занимава се с кино от 1989 г. и лансира украинското кино по света. Член на журита на множество международни кинофестивали в Берлин, Москва, Лагов, Оберхаузен, Сочи, Братислава, Ханти-Мансийск, Иския, Карлови Вари, Лече и др. Член на Европейската филмова академия и Украинската филмова академия. Кавалер на Ордена за изкуство и литература (Франция), носител на унгарския Златен кръст, Ордена на Италианската република, Орден за заслуги (Украйна). Автор на множество статии за киното.

Ирмена Чичикова

Актрисата Ирмена Чичикова владее английски, френски, руски; учи Новогръцка филология в СУ; завършва НАТФИЗ през 2008 г. при Маргарита Младенова и Иван Добчев. С първото си професионално представление “Изкуството да смиташ боклука под килима” на Деси Шпатова печели номинация за “Икар” и наградата “Аскеер” за главна женска роля. Участва в над 15 театрални постановки под режисурата на някои от най-утвърдените български и чуждестранни режисьори. В киното дебютира през 2012 г. с главната роля в “Аз съм ти” на Петър Попзлатев; участва в български и международни кинопродукции като “Виктория” (реж. Майя Виткова), селектиран в конкурсната програма на Сънданс 2014 и разпространен по цял свят; “Вездесъщият” (реж. Илиян Джевелеков) – българското предложение за Оскар през 2018 г. “Писма от Антарктида” (2019, реж. Станислав Дончев), абсолютния касов хит “Доза щастие” (2019, реж. Яна Титова), омнибуса “8’19” по текстове на Георги Господинов, с номинирания за Оскар художник Теодор Ушев; сред нейните международни проекти са “Сутиенът” (реж. Файт Хелмер) – в официалната селекция на фестивала в Токио 2018, партнира си с Мики Манойлович, и “Не ме докосвай” (реж. Адина Пинтилие) – наградата за дебют и “Златна мечка” на Берлинале 2018, също със световно разпространение. През 2020 г. участва в дебютния пълнометражен филм на Теодор Ушев “Phi 1.618”.

Диомидес Никита

Диомидес Никита е кипърски кино-, телевизионен и театрален режисьор и продуцент. Следва във Франция и работи там няколко години, през 1994 г. се завръща в Кипър. Работи 7 години за голямата кипърска продуцентска компания “Люмиер сървисис” като кинорежисьор, сценарист, консултант и продуцент; през 2001 г. основава собствена продуцентска компания “Артвижън”, продуцент и режисьор на късометражни филми, музикални видеоклипове, телевизионни сериали. Режисьор на множество пълнометражни документални филми, между които “Сълзите на Антигона” (Arte, Looks, Rdbf), “Историята на Кипър през погледа на художниците – среднощен експрес” (RAI 3) и “Превключване на тв каналите” (ERT). Поставя три пиеси. През 2003 г. става сътрудник на отдел “Кино” в Министерство на образованието, културата, спорта и младежта на Кипър. Представител на Кипър в Евроимаж (избран за вицепрезидент 2008 – 2009). Консултира множество експертни работни групи по въпросите на киното в цяла Европа. Член на журитата на МКФ “Братя Манаки” в Битоля и Международния фестивал на късометражното кино в Драма. Членува в Европейската филмова академия, Гръцката асоциация на сценаристите, Кипърската асоциация на сценаристите и в Гилдията на кипърските режисьори.

Пламена Димитрова-Рачева

Пламена Димитрова-Рачева е изкуствовед и художник. Завършва изкуствознание в НХА. Автор на монографии и изследователски студии за старото и съвременното изкуство. Уредник на „Графичен кабинет“ на Международното биенале на графиката във Варна (1980–1997), в ГХГ – Добрич (2006–2008) , в НМБИИ (2010); главен експерт в Държавна агенция „Архиви“ (2010–2015). Понастоящем е директор на ГХГ „Борис Георгиев“ във Варна. Самостоятелни изложби в галерии в България, Франция, Румъния, Гърция. Видеоарт представен в Германия, Куба, Испания. Участия в международни биеналета на графиката и член на международни журита на графични биеналета в България, Китай, Сърбия, Република Северна Македония, Чехия, Гърция, на Международното триенале на графиката, София. Графични произведения в национални и частни колекции в България и чужбина. Куратор на представителни изложби на българска графика и живопис в България, Европа и Средна Азия (1979–2009). Носител на международни и национални награди, сред които награда на СБХ за издания в областта на изкуствознанието (1975, 1989, 2001); Голямата награда „Бронзов лъв“ за книгата „Борис Георгиев от Варна“ на издателство „Кибея“ (2007); за проект „Виртуален музей на съвременното българско изкуство“ (съвместно с проф. Греди Асса, 2003). Член на Съюза на българските художници от 1982 г. Председател е на Представителството на СБХ във Варна.

Организатор на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза” е Националният филмов център, с подкрепата на Министерство на културата и община Варна.

Свързани статии