59 български филма ще срещнат своята публика в залите на ФКЦ – Варна в продължение на 9 дни тази есен! 53 игрални, 2 документални филма и 4 сериала са подбрани от селекционната комисия на НФЦ за представяне на най-новата продукция на българската кинематография. Разнообразие от жанрове, форми, стилове и тенденции, които ще се борят за сърцата на зрителите и за наградите на двете престижни журита.

Жури в конкурса за пълнометражни филми:

Дина Йорданова, професор на университетите Сейнт Ендрюс (Шотландия) и Хонконг , световен авторитет в изследването на транснационалното кино, глобалните киноиндустрии и кинофестивалите;

Зорница-София Попганчева, режисьор, сценарист, продуцент; два пъти носител на Златна роза (2004, 2022);

Нана Джорджадзе, режисьор, сценарист, актриса; носителка на „Златна камера“ от фестивала в Кан и награда за най-добър сценарист на Европейската филмова академия;

Стефан Вълдобрев, актьор, режисьор, композитор, певец; отличен като най-добър актьор на „Златна роза“ 2004 за филма „Изпепеляване“ (реж. Станимир Трифонов);

Марин Марчевски, режисьор, сценарист, продуцент; преподавател по режисура и зам.-ректор по учебната част на Германската филмова и телевизионна академия в Берлин (DFFB, 1989-2011). изпълнителен директор на ИА Национален филмов център (2012-2014).

Жури в конкурса за късометражни филми:

Антония Милчева, режисьор, носител на „Златна роза“ 2022 за късометражен филм

Мариана Христова, кинокритик

Христо Христозов, кинопрограматор и културен мениджър

Фестивалът ще бъде открит по традиция с дефиле и концерт на Джуниър Бенд, както и с българската премиера на най-новия документален филм на Тонислав Христов „Последният гларус“.

В основния конкурс ще видим 12 пълнометражни филма, произведени след последния фестивал през 2022. Това са премиерните: „Уроците на Блага“, „Аромат на липа“, „Чума“, „Пулсът на танца“, „Апостол: един нежен рицар в Бруталия“, „Диада“, ‚Записки по едно предателство“, „Добрият шофьор“, както и вече познатите от разпространението си в кината: ‚Васил“, „Ф 1.618“, „Игра на доверие“, „Чалга“.

В късометражния конкурс се състезават 25 филма, разпределени в седем отделни програми. По-голямата част от техните създатели са дебютанти в киното, като селекцията обещава голямо разнообразие на теми и авторски почерци.

В програмата „Открити хоризонти“ изпъкват копродукциите с българско участие „Лука“ (с Джералдин Чаплин) и „Чуй ме“ (с Йоана Буковска), отличеният със „Златна роза“ за 2011 „№ 1”, показан в памет на продуцента Пламен Йорданов, специални прожекции в чест на юбилеите на Меглена Караламбова, Мария Статулова, Петър Слабаков, Апостол Карамитев.

Традиционно на фестивала ще бъдат представени и нови книги на автори, свързани с киното. Сред тях също се разкрива голямо жанрово и тематично разнообразие:

- „Хора с прякори“, сборник с разкази на проф. Божидар Манов, изд. Колибри

- „И един ден, когато стана писател“, книга на Филип Трифонов, събрана и подредена от Николай Гундеров и Мартин Филипов, изд. „Рива“

- „Биография на моите филми“ на Георги Дюлгеров, изд. НБУ

- „Вечните времена на Петър Слабаков“ от Румяна Емануилиду, изд. Знаци

- „Препоръчани филми“ – монография на Деян Статулов, изд. Локус Пъблишинг

И тази година програмата на фестивала включва дискусии по важни за съвременното българско кино теми, отворени за всички интересуващи се:

„Перспективи и предизвикателства пред българските филмови сериали за телевизионно излъчване“

„Жените в киното“ – представяне на организацията на жените в българското кино.

„Българският късометражен игрален филм днес: теми, творчески почерци, публики“

„Българско игрално кино на историческа тема: съвременни проекции и уроци на историята“