Френската актриса и носителка на награда "Оскар" Жулиет Бинош ще бъде удостоена с отличието за цялостно творчество на кинофестивала в Сан Себастиан, който ще се проведе в средата на септември

Тя ще бъде почетена с наградата "Доностия" за цялостната си кариера, "по време на която интерпретира близо 75 героини, от най-силните до най-крехките личности", сред които исторически фигури, драматични и комедийни роли, се казва в съобщение, разпространено от организаторите.

Лицето на Бинош, която спечели награда "Оскар" за "Английският пациент" на режисьора Антъни Мингела, е на плаката за 70-ото издание на кинофестивала в испанския град. Събитието ще се проведе между 16 и 24 септември.

Парижката актриса дебютира на големия екран през 1983 г. с филма "Прекрасна свобода".

Жулиет Бинош (58 г.) е участвала в множество продукции, сред които "Три цвята: Синьо" (1993) на Кшищоф Кешловски, за който бе отличена с наградата за най-добра актриса на кинофестивала във Венеция, "Английският пациент"(1996), донесъл й "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля, "Вярно с оригинала" (2010) с отличие от кинофестивала в Кан.

Наградата "Доностия", която носи баското име на северния морски град в Бискайския залив, е връчена за първи път през 1986 г. Сред лауреатите й са Мерил Стрийп, Ричард Гиър, Робърт де Ниро, Изабел Юпер, Марион Котияр и други.

Международният кинофестивал в Сан Себастиан се провежда от 1953 г. и се смята за един от най-престижните в Европа.