Световната премиера на новия филм с участието на Али Мозафа „Костенурката и охлювът” ще бъде в рамките на предстоящия Sofia MENAR. Традиционни персийски сладкиши и ароматен чай ще посрещнат зрителите, дошли да видят филма на Реза Хемаси в Дома на киното на 17 януари. Али Мозафа е добре познат на българските зрители от участието си в „Минало” на Асгар Фархади, „Джахан танцува със света” на Соруш Сехат, „Животът ми във втори курс” на Расул Седрамели и „Портокалови дни” на Араш Лахути.

В програмата на Sofia MENAR 2022 е включен и филмът „Празнота”, на който Али Мозафа е режисьор и изпълнява главната роля. Чешко-иранската копродукция е заснета в Прага и проследява пътуването до чешката столица на мъж, който издирва данни за своя баща, живял в града по време на комунистическия режим в Чехословакия. Следите го водят към апартамент, който бащата е обитавал преди 50 години. На мястото обаче го очаква полиция, защото мъж на средна възраст е паднал от апартамента.

Praznota.jpg
Една от водещите ирански актриси Ники Карими (носителка на наградата за най-добра актриса от фестивалите в Кайро, Сан Себастиан, Братислава и Таормина) сяда на режисьорския стол, за да създаде „Казем ага”, номиниран за пет награди на водещия филмов фестивал в Близкия изток - „Фаджр“, включително за най-добър филм и най-добра режисура. В главната роля е големият театрален и филмов актьор Хади Хеджазифар, когото българските зрители ще видят в още един филм от тазгодишната програма на фестивала Sofia MENAR – „Без нищо”.

„Без нищо” е най-гледаният ирански филм за изминалата година, отличен с 5 награди и номиниран в още девет категории на фестивала „Фаджр”. Сред актьорския състав откриваме доайена на иранското кино Парвиз Парастуй (отличен с 8 награди за най-добър ирански актьор в периода 1984 – 2021) и любимците на Асгар Фархади - Бабак Карими („Раздяла”, „Търговският пътник”) и Хедие Техрани („Празникът на огъня”, „На косъм от сцената”).

Po-prinuda-_1_1_.jpg

„По принуда” - новият филм на един от водещите млади режисьори в иранското кино Реза Дормишиян („Не ме е яд”, „Лантури”) също ще има своята премиера в рамките на Sofia MENAR. Цяло съзвездие от ирански звезди блестят на екрана: класикът Хомаюн Ершади („Вкусът на черешата”, „Кипарис под вода”), любимката на българските зрители Негар Джавахерян („Бучка захар”, „Ширин”, „Злато и мед”), Парса Пирузфар от миналогодишния хит на МENAR „Пълна каша”, Реза Бехбуди („Язовецът”, „Лантури”) и отново Бабак Карими.

14-ят Sofia MENAR ще тече от 14-и до 30-и януари в Дом на киното, Културен център G8 и Евро синема в София, Регионална библиотека „Захарий Княжевски” в Стара Загора и онлайн на Neterra.TV+ с абонамент от https://neterra.tv/festival/sofia-menar. Билетите за заглавията от онлайн селекцията на Sofia MENAR са достъпни без необходимост от абонамент и се предлагат в следните варианти: 3 филма - 15 лв., 5 филма - 20 лв., 10 филма - 30 лв., всички филми - 40 лв.

За Sofia MENAR Film Festival:

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

За Neterra.TV+:

Neterra.TV+ е българска онлайн платформа, в която всички киномани могат да наемат или да закупят за гледане най-новите и качествени български филми, чужди заглавия, събития на живо и друго авторско съдържание. Платформата е част от Neterra.TV, която вече 15 години предоставя на сънародниците в чужбина достъп до най-гледаните български телевизионни канали, филми, предавания и музикални клипове във високо качество за целия свят. Каталогът на https://neterra.tv/plus е достъпен без необходимост от абонамент и се обновява непрекъснато.