За 18-ти път Варна събира магията на световната анимация на едно място. Във Фестивален и конгресен център малки и големи ще се потопят до 11 септември в океан от картинки и светлина. Журито е съставено от видни експерти, чиито филми ще могат да се видят само във Варна, в рамките на фестивала. Дхвани Десаи от Индия, Карин Винденрид от Белгия, Жорж Швицгебел от Швейцария, Педро Серазина от Португалия са чуждестранното присъствие от оценяващи в различни категории конкурсни филми: късометражни, пълнометражни, детски, студентски и телевизионни серии. Към тази сериозна група от капацитети попада и българският музикант Ангел Заберски, който откри с музика официалната част на фестивалната церемония.

Зрителите имат възможност да видят изложби на различни творчески генерации: студенти на НБУ, творби на Вера Донева и Иван Веселинов. За децата отново има организирани работилници. Любимата детска лекторка отново е тук: Карен Миралес от Франция. Другият гост е Фернандо Галарито, директор на фестивала "Монстра" в Лисабон, Португалия. Заедно с него е Радостина Нейкова – преподавател и създател на детска анимация, а най-новият модул е на две артистки-възпитанички на НБУ Велислава Господинова и Йоана Атанасова. Всички участници в работилниците ще имат своя премиера във вечерта на награждаването – 11 септември.

Безплатни лекторски модули, панорами в памет на Вера Донева, Витко Боянов и Апостол Стоянов и още много интересни премиери в света на късометражното и пълнометражното кино очакват своите ценители във Варна!

С добре организирана церемония, в която главно участие взеха симпатични преводачи-студенти, жури, обсипващо варненската публика с усмивки и разбира се двигателят на фестивала – професор Анри Кулев – фестивалът бе открит. Пожелаваме на пълнолетника – фестивал творческо дръзновение и смелостта да бъде различното събитие на Варна!