Проектът за "Дисни Ориджинъл Докюментъри" има пълното одобрение на наследниците на покойния кукловод, режисьор, сценарист и продуцент. Джим Хенсън започва работа в телевизията на 18-годишна възраст, като за първото си куклено шоу през 1955 г. "Сам и приятели" измисля жабока Кърмит и други известни кукли, които по-късно участват в "Улица Сезам" и авторската програма на Хенсън "Мъпет шоу", както и в пълнометражни филми за Мъпетите (написани и режисирани от него).

Хенсън създава и телевизионното предаване "The Rock of Fraggles", фентъзи филмите "Тъмният кристал" и "Лабиринт", както и няколко документални продукции. Над много от тези проекти той работи заедно със съпругата си Джейн и петте им деца. Джим Хенсън умира на 53-годишна възраст от пневмония през 1990 г. От 2004 г. компания "Дисни" държи правата над персонажите на Хенсън.

DF7W79RUMAArxlO-1.jpg

Все още неозаглавеният документален филм ще предложи завладяващ и откровен поглед към забележителната кариера на Джим Хенсън, който създава любими герои като Кърмит, Мис Пиги, Голямото жълто пиле, Бисквитеното чудовище и други, и прави революция в телевизията и киното. Семейството му е предоставило достъп до всички негови архиви, които грижливо са поддържани през последните 30 години.

"С помощта на невиждани досега лични архиви филмът ще даде на зрителите завладяващ поглед от първо лице към живота на един от най-вдъхновяващите и емблематични творци в света чрез ексклузивни домашни филми, снимки, скици и лични дневници на Джим Хенсън", се посочва в направеното изявление.

"Ще бъде вълнуващо да видим историята, която се ражда от тези материали, в ръцете на един наистина велик режисьор като Рон Хауърд, който притежава перфектния дух и личност, за да ни разкаже за Джим Хенсън", се посочва още в изявлението.

В допълнение към отличените си с награди на американската киноакадемия филми "Красив ум" и "Фрост/Никсън", Рон Хауърд увековечи в документален филм легендарната ливърпулска четворка "Бийтълс". Той е режисьор също на филмите "Късметлията", "Уилоу", "Шифърът на Леонардо" и др.