Месеци преди да се разбере за коронавируса и последвалата пандемия, създателите на „И тихо се разтвори любовта” вземат нестандартното решение героите в новия им филм да се заснемат сами с мобилните си телефони.

„Още през 2019-а, когато започнахме да организираме снимките, поехме този риск – участниците да се снимат без нас. Качеството на смартфоните е толкова добро, че материал от тях може да бъде използван дори в киното“, споделя авторката Надя Йончева.

Четиримата герои разказват своята версия за брака и разпадането на семейните им връзки: българка в Дубай, която чака дългоотлаганата си сватба с мюсюлманин, някогашна обитателка на Студентски град, която споделя за проваления й брак с нейния млад и красив съпруг, възрастна двойка от ломско село и учител по история, който не се смущава да разкрие подробности за своя брак…

Love_2.jpg

„Пропуснала съм кога започна нещо да ми липсва“, обяснява Ралица и хвърля вината върху себе си: „Незрял и неуравновесен характер“. Но вина има и мъжът й: „Не ме задържа. Пуснахме се и сега, десет години по-късно, и двамата сме сами“.

„Бракът свършва, когато двама души се излъжат повече от веднъж“, категоричен е един от участниците в началото на филма. „Когато си търсех съпруга, избирах тя да бъде хладнокръвна, чаровна, с присъствие“, споделя Димитър, който е учител по история в София. През смях, той разказва и затова, как неговата баба избрала за съпруг дядо му: „Тя видяла, че като си отворил куфара, вътре всичко било подредено. И си казала – такъв мъж в живота не може да сгреши.“

„Отвън бракът не може да се опише и е непознаваем”, това е главната теза на проф. Калин Янакиев с когото Надя Йончева работи за четвърти път след „Чудо голямо“ (2012), „17 мига до края на света“ (2013) и миналогодишния „Пясък в чекмедже”, който също имаше премиера по време на Sofia Biting Docs.

Публиката в София ще може да види „И тихо се разтвори Любовта“ в Дома на кинoто на 18 ноември от 18.30 часа.

Фестивалът за документално кино Sofia Biting Docs се организира от Позор.