Освен тежката екологична катастрофа и трагично загубените човешки животи вследствие на пожарите от 23 юли, беше нанесен голям удар и на културното наследство на Гърция, тъй като една от изгорелите къщи е вилата на световноизвестния режисьор Тео Ангелопулос, където е съхраняван неговият личен архив.

Големият творец, носител на „Златна палма“ от Кан през 1998 г. за филма „Вечност и ден“, често прекарва своите лета, заедно със своето семейство във вилата в Мати.

Книгите на моя съпруг, всички писма от известни личности, всички текстове, посветени на него от различни писатели, бяха унищожени от огъня“ - споделя съпругата на писателя – Фиви Ангелопулу, която за щастие успява да избяга от пламъците със своята внучка. В къщата са съхранявани още много текстове и стихове на писателя.

Тео Ангелопулос е смятан за кръстник на гръцкото кино. Той има множество награди и е световнопризнат – пионер на „новата вълна“ в гръцкото кино след падането на Диктатурата през 1974. Създава поредица от политически филми за модерна Гърция.

От дебюта си "Възстановка на едно престъпление” (1970) до "Прахът на времето” (2009), той е създал двайсетина игрални, късометражни и телевизионни филми.

Ангелопулос е любимец в Кан – има „Златна палма“ ("Вечност и ден“, 1998), Голямата специална награда на журито ("Погледът на Одисей", 1995), награда за сценарий ("Пътуване до Китира", 1984), наградата на FIPRESCI ("Трупата", 1975 и "Пътуване до Китира").

Умира при трагичен пътен инцидент през 2012, докато пресича улицата, блъснат от мотоциклетист. По това време заснема последния си филм „Друго море“.