Специална украинска филмова програма ще бъде излъчена в рамките на Международния фестивал на етнографското кино „Око“ в Дома на кино «София». В дните от 24 до 26 май ще бъде представена подборка от филми от различни региони на Украйна.

Програмата включва по три късометражни и пълномтеражни документални филма, които разказват истории за народа на Украйна. На 24 май ще започнем нашето пътуване от Донбас, и това пътуване ще започне с една поетична късометражна лента за Мариупол и с противоречивия, но много откровен пълнометражен филм, заснет във влака, свързващ Киев и Донбас. На 25 май ще се преместим в западната част на Украйна и ще се задълбочим в уникалните традиции на нейните жители. На 26 май ще приключим нашето филмово турне в слънчева украинска Бесарабия, усещайки през екрана нейното изключително гостоприемство и силно чувство за идентичност.

Всеки ден след прожекциите ще има разговори в Zoom с режисьорите на филмите.

С тази програма искаме да покажем колко разнообразна и богата е Украйна, как е обединена от всеотдайната любов на гражданите към своята земя. Тези филми ще дадат възможност да опознаят Украйна на тези, които не са били там преди. А за украинците това ще бъде шанс да се насладят на дълбоки лични прозрения за Донбас, Задкарпатието или Бесарабия, които ще ни бъдат разкрити благодарение на режисьорите.

Директорът на филмовия фестивала Татяна Станева споделя:"Нашият фестивал проповядва толерантност, неговата мисия е да създава междукултурен диалог. Да говорим за това, за което обикновено се мълчи. Културата е основата на всяко общуване и взаимодействие, най-мощното оръжие и инструмент за влияние. Сигурна съм, че ако имаше повече етнографски филми и филмови фестивали, ако хората гледаха повече такива филми, войните щяха да са по-малко. Украйна е невероятно богата на разнообразие и красота, дълбочина на културата, която искаме да споделим с вас. Искаме светът да я познава не само заради Чернобил, Майданите, революциите и войната, но и заради мощната култура и етнография, с които изобилства. Въпреки че никога вече няма да можем да забравим войната... Елате да говорим. Чрез филмите. За красотата и болката на нашата и вашата страна. За нея и нейните рани и кодове. Хайде да поговорим".

По време етнографския филмов маратон на "Око" в пространствата на Дома на киното в София ще бъде експонирана и специална фотографска изложба, която частично ще покаже красотата на регионите, представени във филмовата програма.

Poizd-Kiev.jpg

24 - 26 май, 18:00

гр. София в Дома на киното, ул. «Екзарх Йосиф», 37

Цена 10 лв

Цената включва два филма и разговор със създателите на чаша чай/кафе и още нещо.

Събраните средства са за подкрепа на кинематографията на Украйна по време на войната.

Програмата на прожекциите

24 май

Диорама

12 мин

реж. Зоя Лактионова

Този меланхоличен филм разказва историята на един безлюден украински плаж, който сега е миниран и опасен поради наличието на експлозиви под водата. Картини на постапокалиптичния пейзаж са съпроводени с глас зад кадър, лични спомени на местни жители и експертни мнения.

Влакът: Киев - Война

72 мин

реж. Корний Грицюк

Това е пълнометражен документален филм, режисиран от Корний Грицюк. Драматичната история на влака "Киев-Костантиновка", изпълнена с уникални съдби, болка, спомени, тайни, надежди на неговите пътници, е историята на днешна Украйна. Само 12 и половина часа път са от спокойния Киев до Константиновка - един малък индустриален град в източната част на страната, точно зад който започва фронтът. През цялото време на пътуването хора с различни личности, социален статус, политически възгледи и убеждения говорят, спорят, дори се карат, но си говорят и се движат в една посока. И което е най-важното – всички те искат да постигнат мир. Този филм е гласът на обикновените хора, търсенето на диалог и път към общото бъдеще, където всеки ще бъде чут.

25 май

Така ще пеят

18 мин

реж. Диана Горбан, Анна Ютченко

Срамните песни – това са песни с еротични мотиви, които се пеят на сватби, събирания и пиршества. И въпреки че е срамно да се пеят в ежедневието, съдържанието им излъчва модели на поведение на мъжете и жените. Традицията за композиране на такива песни все още съществува. Жител на Надвирна Остап Богославец преосмисля съвременния свят на младежта чрез собствените си песни.

Живо огнище

80 мин

реж. Остап Костюк

Филмът разказва за живота на овчарите в украинските Карпати, съдбата на традиционното майсторство в контекста на съвременния свят.

26 май

Чамур

30 мин

реж. Татяна Станева

Чамур е традиция, която преди 20-30 години е била абсолютно типична за българското село Кринично (Украйна). Жителите от цялото село се събират и месят глина със слама, от които да правят кирпич, който по-късно да използват като материал за къщите и жилищното строителство.

Място на силата

101 мин

реж. Татяна Станева

Живеейки в «чужда земя», в мегаполис, далеч от дома на детството си, родом от уникално българско село в юг на Украйна, едно момиче се завръща у дома при народа си, където са нейните корени и изворът на силата, където гласът на предците , приглушен от глобализацията и урбанизацията, звучи в спомени на старите жители.

diorama_still_5.jpg