В интернет пространството вече може да се проследи ,,Епизод II: Фестивали за аудио-визуално наследство‘‘ на новия подкаст „Филмотечно“, инициатива на Българска национална филмотека. Подкастът е посветен на ранното кино, филмовите архиви и аудио-визуалното наследство.

В настоящия епизод на подкаст „Филмотечно“ се разглежда битийния ренесанс на архивното кино, към което зрителският интерес в последните години значително нарасна. Реставрираните филми достигат до нас по един пълнокръвен и всеобхватен начин – чрез множество специализирани фестивали – на нитратното кино в Белград, L'immagine ritrovata за преоткрити филми в Болоня и фестивалите за нямо кино в Порденоне и Сан Франциско. В подкаста ще си поговорим за вълнуващите фестивали, музика, архивни филми и реакции на публиката. Ще достигнем и до „лоното на филмовата лента“ в Ню Йорк – най-мащабното и пулсиращо събитие за архивно кино. Как се срещат гондолите и оркестрите, фотографията и „нитратното кино“ и къде сме ние като „консуматори“ на култура – нека разберем заедно в следващия епизод на подкаста.

_DSC6493.JPG
Гости във втория епизод на „Филмотечно“ са Мариана Христова, активен кинокритик и филмов журналист в европейски печатни и онлайн медии и външен куратор на програми, посветени на източно-европейското кино в Каталунската филмотека, и Благой Д. Иванов, кинокритик, радиоводещ, писател на детски и жанрови романи, както и един от редакторите на популярния сайт за подвижни образи Операция кино. Водещи са филмовите експерти от БНФ – Росен Спасов и Галя Жекова.

„Филмотечно“ може да слушате в подкаст платформите Spotify и SoundCloud и в официалният YouTube канал на БНФ. Можете да ни последвате и в социалните мрежи – във Facebook и Instagram. Споделяйте, харесвайте, коментирайте и се абонирайте за нашите канали. Следете и страницата на подкаста filmotechno.wordpress.com, в която освен представянето на всеки епизод, ще откриете и допълнителна информация като литература, филмови заглавия и други референции, както и любопитни материали по темите, които разглеждаме в отделните броеве.

В рамките на 6 отделни тематични броя, които ще бъдат публикувани до края на 2024, подкаст ,,Филмотечно‘‘ си поставя за цел да проследи българската следа в световните процеси, довели до зараждането на киноизкуството, с особен поглед върху ранното българско кино, но и развитието на кинокултурата в България – от първата прожекция през 1886 до днес. Темите, които ще бъдат представени, обхващат историята, теорията и естетиката на прохождащото българско кино, а с тях и формирането на производствена среда и кинопоказа. Ще се засегнат ключови периоди и етапи от началото на ХХ век, които бележат началото на творческата изява през новото изкуство, като локалната българска ситуация неминуемо се съпоставя с глобалния контекст от епохата и развитието през следващите десетилетия. Всеки брой на подкаста ще има гостуващи експерти, които заедно с водещите, ще обрисуват по-пълна картина, както на епохата, в която е ситуирана темата, така и нейното изчерпателно и атрактивно представяне.

Подкастът има за цел не само да акцентира върху определени теми, автори и филми, а ще даде и възможност на слушателите да посетят Филмотечно кино „Одеон“ с вход свободен, за да видят някои от филмовите заглавия, за които се говори в отделните броеве. След всеки брой ще има по един филм, който слушателите ще могат да посетят. В програмата на Филмотечно кино „Одеон“ това ще бъде упоменато като Подкаст „Филмотечно“ препоръчва. За киното е добре да се говори, да бъде дискутирано и обсъждано, да се познават неговите достижения, неговите низини и върхове, но е важно най-вече да бъде гледано!

Насладете се на Епизод II и очаквайте Епизод III в края на май 2024, когато ще говорим за медийната среда в началото на ХХ век.

,,Епизод II: Фестивали за аудио-визуално наследство‘‘ на подкаст ,,Филмотечно‘‘ може да слушате на следните платформи:

Spotify - https://open.spotify.com/episode/3aN1tCSGDbWpwIbTX4kPFK

SoundCloud - https://soundcloud.com/blgarska-naczionalna-filmoteka/episode-2-edition-01

YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=C8kCpdqadY8

,,Епизод I: Пионерите‘‘ на подкаст ,,Филмотечно‘‘ може да слушате на следните платформи:

Spotify - https://open.spotify.com/show/6YtBy0plS5XgvPzvDANv2p

SoundCloud - https://soundcloud.com/blgarska-naczionalna-filmoteka/final-session-31012024?si=722714d1661542dd8df43ac853a3e2e4&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=QidLt2h-LG0

За още интересни истории от света на аудио-визуалното наследство посетете:

Официалната страница на подкаста - https://filmotechno.wordpress.com/

Facebook - https://www.facebook.com/profile.php?id=61557684272866

Instagram - https://www.instagram.com/filmotechno/