Китайският филм на режисьора Джан Имоу ("Златна мечка" за "Червено сорго") "Една секунда" беше специално споменат от председателката на журито Жулиет Бинош с надежда, че ще бъде показан по световните екрани. Филмът на Имоу, чиято история се развива по време на Културната революция в Китай, бе изтеглен от конкурсната програма по-рано тази седмица. Ръководството на Фестивала посочи като основание "технически причини", но вероятно скритата причина е, че филмът е станал жертва на държавната цензура в Китай.

Филмът на изралеския режисьор Надав Лапид "Синоними", който разказва за опитите на един израелски мъж да потисне корените си, след като се мести в Париж, започвайки със собствения си език, спечели голямата награда "Златна мечка" за най-добър филм на международния филмов фестивал в Берлин на церемония снощи. Филмът, който разказва за Яав (Том Мерсие) и опитите му да се наложи като французин, изкоренявайки всичко израелско от себе си, е базиран на собствения живот на Лапид след преместването му зад граница и двойнствените чувства, които изпитва към родината си.

images-w1400.jpg

Признавайки, че филмът, който изследва сложните отношения между корените и идентичността, може да се окаже противоречив както в Израел, така и във Франция, той помоли публиката да го приеме като "празник на киното".  Като дом на най-голямата еврейска общност Франция през последните години стана свидетел на някои нападения над евреите и еврейските институции, с което предизвика притеснения за възраждащ се антисемитизъм в страната.

387063_1463_668.png

Филмът на френския режисьор Франсоа Озон "По божията милост" - драма за жертвите на злоупотребите с деца в католическата църква и битката им за справедливост, спечели подвластната "Сребърна мечка" на журито. 

maxresdefault.jpg

Германката Ангела Шаланек получи награда "Сребърна мечка" за най-добра режисура на филма "Бях у дома, но" ("Ich war zuhause, aber"), разказващ за влиянието, което оказва върху жена едноседмичното изчезване на 13-годишния й син. Шаланек е сред рекордните седем жени режисьори, включени в надпреварата тази година сред общо 16 филма.

so_long_my_son_still_1.jpg

Китайските актьори Ван Цзинчун и Юн Мей от драмата "Довиждане, сине" (So Long My Son) на Ван Сяошуай спечелиха "Сребърна мечка" съответно за най-добър актьор и най-добра актриса. Филмът, който е с продължителност над три часа, е пътуване през неотдавнашното минало на Китай и прави обзор на 30 години от китайската история, включително идеологическите промени при Културната революция на Мао Цзедун, политиката на едно дете и социалните последици от пазарните реформи и появата на нова средна класа.

la-paranza-dei-bambini_cinelapsus.jpg

Създателите на италианския филм "Пирани" за нарко група въоръжение тийнейджъри, които тероризират улиците на Неапол, посветиха наградата си за най-добър сценарий на своята страна. Авторите заявиха, че тя отново трябва да се концентрира върху културата и образованието. "Да се говори истината в нашата страна стана много трудно", каза журналистът Алберто Савианo и допълни, че е рискувал живота си, за да пише за организираната престъпност. Според него наградата трябва да бъде посветена и на онези, които помагат за спасяването на хората, опитващи се да достигнат Европа.