За девета поредна година София Прайд Филм Фест показва селекция от филми на ЛГБТИ тематика. Обичайното провеждане на фестивала в навечерито на София Прайд ще бъде допълнено от по-малко зимно издание от 11 до 18 февруари, включващо 5 филма. Прожекциите са в Дома на киното, а приходите от билите ще бъдат използвани за важната на ЛГБТИ общност кауза – видимост и равни права.

Началото ще бъде поставено на 11 февруари от 20:00 с последния филм на канадското чудо Ксавие Долан „МАТИАС И МАКСИМ“, номиниран за „Златна палма“ в Кан ’19. Във филма, освен режисьор, Долан участва и като актьор заедно със своя близък приятел Габриел Фрейтас. Един разказ за красотата на младостта - да си на 30 г. и да имаш цял живот пред себе си. Както пише критикът Стефан Гончаров този филм показва „почти неуловимите с просто око облагородяващи моменти на нежност и грижа, които истинското приятелство предполага.“

BOY-ERASED.jpg

На 15 февруари (събота) от 20:30 следва филмът "ЗАЛИЧЕНО МОМЧЕ" (Boy Erased) - личната история на Гарард Конли, който под натиска на родителите си – баптистки проповедник и домакиня от Арканзас, като 19-годишен студент e включен в програма за лечение на хомосексуалността. Десет години по-късно Гарард Конли решава да напише мемоарите си, докато е в София като учител в Американския колеж. Книгата му се превръща в бестселър, издадена и на български от „Колибри“. Във филма участват самият режисьор и сценарист Джоуел Еджертън, Лукас Хеджис, Никол Кидман, Ръсел Кроу, Трой Сиван и др.

Portrait-of-a-lady.jpg

Един от най-обсъжданите филми на 2019 г. – „ПОРТРЕТ НА МОМИЧЕ В ПЛАМЪЦИ“ на Селин Шиама ще бъде показан на 16 февруари (неделя) от 20:30. Отново номиниран за „Златна палма“, през 2019 г. той е награден с „Куиър палма“ и награда за най-добър сценарий в Кан. Историята започва като „строго изследване на погледите, разменяни между мъже и жени, но постепенно се изпълва със сила и лудо усещане за желание, превръщайки се в чувствена история за две души, чиито светове се отразяват един в друг“.

Trans-parents.jpg

Може би най-любопитното заглавие в програмата е документалният проект на канадския режисьор и продуцент Rémy Huberdeau „ТРАНССЕКСУАЛНИ РОДИТЕЛИ“ с прожекция на 17 февруари от 20:30. Филмът повдига разговора за родителството и транссексуалността на следващото ниво: някои от родителите герои на филма са направили преход в присъствието на децата си, а други - преди създаването на семейства. Възможно ли е да бъдеш открит като транс-човек и като родители по начин, който не е бил възможен преди?

Ne-me-dokosvai.jpg

Финалът на програмата е на 18 февруаро от 20:30 с прожекция на българската копродукция „НЕ МЕ ДОКОСВАЙ“ с участието на актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев и продуцирана от Мартичка Божилова (АГИТПРОП), с музиката на Иво Паунов и работа по звука на Веселин Зографов. Темата е интимността – във всичките ѝ познати и непознати форми, ненормативното тяло и неговите потребности и сексуалната идентичност на тези, които с лека ръка наричаме „различни“. Продукцията печели „Златна мечка“ в Берлин през 2018 г. и е наречена от председателя на журито „филм на бъдещето“.

Селекционер на програмата е Христо Христозов, който пое ролята на артистичен директор на фестивала през 2019 г. след успешното начало, поставено от актрисата и режисьор Слава Дойчева. Фестивалът се организира от Младежка ЛГБТ организация „Действие“ в партньорство с „Лига на равнопоставеността“ и с финансовата подкрепа на програма „Права, равенство и гражданство (2014-2020)“ на Европейския съюз.

Зимното издание на Sofia Pride Film Fest 2020 подкрепя кампанията #СемействоЗаВсички, която се бори за признаване на регистрираното семейно съжителство в България.