Режисьорът Стивън Спилбърг, холивудската звезда Дженифър Лорънс и певецът Хари Стайлс, който се изявява и като актьор, ще присъстват лично на премиерите на новите си филми на 47-ия Международен кинофестивал в Торонто през септември.

След две издания с намален капацитет заради коронавирусната пандемия, киноманите с нетърпение очакват началото на фестивала на 8 септември и пристигането на режисьора Стивън Спилбърг. Той ще представи премиерно филма си "Семейство Фабелман" ("The Fabelmans"), базиран на детството му в Аризона и с участието на актьорите Мишел Уилямс, Пол Дейно и Сет Роугън.

Програмата на кинофестивала включва и предпремиерна прожекция на продължението на трилъра "Вади ножовете". Във филма на режисьора Райън Джонсън, продуциран от Нетфликс, Даниъл Крейг се завръща като частния детектив Беноа Блан в компанията на звезден актьорски състав - Едуард Нортън, Итън Хоук, Джейда Пинкет Смит.

Режисьорът Питър Фарели, чиято драма "Зелената книга" беше отличена с "Оскар" през 2018 г., след като спечели наградата на публиката в Торонто, ще представи новия си филм "The Greatest Beer Run Ever". Главната роля на моряк, бивш военен, предизвикан да занесе бира на приятелите си, останали на фронта във Виетнам през 1967 г., изпълнява Зак Ефрон. Актьорският състав включва звезди от ранга на Ръсел Кроу, Бил Мъри, Виго Мортенсен.

Канадският фестивал, който не раздава "палми" или "мечки" като Кан или Берлинале, а само награда на публиката, често задава темпото на зимния награден сезон в Холивуд.

Миналата година, за разлика от други фестивали като Венеция и Кан, които почти се върнаха към "нормалните" си формати, филмовата проява в Торонто заложи на комбинация от виртуални и реални прожекции, с ограничен капацитет в киносалоните.  Сред звездите, които се завръщат на червения килим в Канада, са Джесика Частейн и Еди Редмейн с филма "Добрата медицинска сестра" ("The Good Nurse") и поп певецът Хари Стайлс в образа на служител на реда от 50-те години на миналия век с хомосексуална ориентация в "Моят полицай" ("My Policeman").

Холивудската звезда Дженифър Лорънс се очаква в Торонто за представянето на филма си за ветеран, който се опитва да се реинтегрира в цивилния живот в Ню Орлиънс. Виола Дейвис ще дойде на фестивала, за да представи епичната продукция "Жената воин" ("The Woman King"). 

Юън Макгрегър и Итън Хоук ще присъстват на световната премиера на "Реймънд и Рей", а Холи Бери, Морган Фрийман, Дензъл Уошингтън и Куинси Джоунс - на "Сидни", документален филм за чернокожата легенда на Холивуд Сидни Поатие, продуциран от Опра Уинфри.

На фестивала, който ще продължи до 18 септември, ще се състои и премиерата на романтичната гей комедия "Братя" ("Bros) с Били Айхнер в главната роля и на "Блусът на един джазмен" ("A Jazzman's Blues") на Тайлър Пери.