Ян Сверак е голямата звезда на съвременното чешко кино. Дипломната му работа от прочутия пражки киноуниверситет ФАМУ, късометражният „Нефтианци“, получава „Оскар“ за студентски филм, а през 1996 Сверак, на 31 години, грабва и „Оскар“ за знаменития си филм „Коля“. През изминалите близо 30 години Ян Сверак е автор на над 15 игрални, късометражни и документални филма, повечето от които носители на престижни международни награди и разпространявани в кината по цял свят.

Най-новият филм на Сверак „Витлеемска светлина“ („Betlémské svetlo“) запознава зрителите със света на един писател, в който упорито се намесват… оживели герои от неговите собствени истории! Те се появяват, за да му напомнят важните въпроси, с които всички се сблъскваме непрестанно. Дали въобще може да бъде решена дилемата – как да постигнем възможно най-много от реалността, която сами създаваме, без да унищожим всичко, което притежаваме?...

Betlemske-svetlo_Sverak-1.jpg

Ян Сверак отново разчита на сътрудничество със своя баща и съавтор на сценария – Зденек Сверак, на когото е поверена главната роля във филма; в актьорския екип са още Даниела Коларжова, Войтех Котек, Тереза Рамба, Владимир Яворски и др. „Витлеемска светлина“ е фентъзи-комедия, реализирана в най-добрите традиции на чешкото кино.

Betlemske-svetlo_Sverak-2.jpg

Ян Сверак гостува на 27-ия София Филм Фест в партньорство с Чешкия център и Посолството на Чешката република в София, с чиято подкрепа ще бъде представена и ретроспектива на неговото творчество, включваща най-успешните му филми, сред които носителят на Оскар „Коля“.

Среща с Ян Сверак и неговия нов филм „Витлеемска светлина“ – на 27-ия София Филм Фест през март!