„Манк“, филм за златната ера на Холивуд, продуциран от Netflix, води в номинациите за наградите „Оскар“. Закулисната драма за създаването на „Гражданинът Кейн“ получи 10 номинации, включително за най-добър филм, актьори (Гари Олдман и Аманда Сейфрид) и режисьор за Дейвид Финчър. Шест филма спечелиха шест номинации. Това са „Бащата“, „Юда и Черният месия“, „Минари“, „Земя на номади“, „Звукът на метала“ и „Процесът среюу Чикаго 7“. Всички тези филми са номинирани и в категорията за най-добър филм на годината заедно с „Момиче с потенциал“, който спечели пет номинации.

Сред номинираните за „Оскар" филми е и документалният „Crip Camp“, който разказва за правата на хората с увреждания, подкрепен от продуцентската компания Higher Ground основана от бившата президентска двойка Барак и Мишел Обама.

Това е исторически списък от номинираните в много отношения – за първи път две жени, Емералд Фенел за „Момиче с потенциал“ и Клоуи Жао за „Земя на номади“ са избрани в категорията за най-добър режисьор. Те стават едва шестата и седмата жени, номинирани някога за наградата. Клоуи Жао е и първата жена, която получава четири номинации за една година, докато Фенъл става едва третата жена с три номинации за една година, присъединявайки се към София Копола и Фран Уолш, които и двете имат подобен успех през 2003 г.

Претендентите за „Оскар“ през 2021 г. са най-разнообразната група от номинирани актьори в почти вековната история на Академията.

Чадуик Боузман, който се очаква да вземе статуята на най-добрия актьор за работата си като брилянтен джаз музикант в „Ма Рейни: Майката на Блуса“ е седмият изпълнител, получил посмъртна номинация. Звездата от "Черната пантера" почина през август на 43-годишна възраст. Двама изпълнители, Хийт Леджър ("Тъмният рицар") и Питър Финч („Телевизионна мрежа"), спечелиха посмъртни актьорски статуетки „Оскар“

Освен Чадуик Боузман, в категорията за най-добър актьор в главна роля ще се състезават още Гари Олдман, Антъни Хопкинс, Риз Ахмед и Стивън Йон, който стана първият американец от азиатски произход номиниран в категория.

Тазгодишното състезание за „Оскар“ няма да прилича на никое от предишните, като ще се развие по средата на глобална пандемия. Киносалоните бяха затворени с месеци заради коронавируса и започнаха бавно да се отварят за зрители. Кампанията на филмите се осъществява във виртуална среда с интервюта и панели от Zoom, които заменят традиционните обяди и коктейлни партита. А стрийминг платформите доминират до голяма степен в надпреварата, запълвайки празнотата, оставена от големите студия, които отлагат много от големи филми.

Изненадите не бяха само това. Лейкит Стенфилд от „Юда и Черният Месия“ получи номинация за поддържащ актьор за изпълнението си като информатор на ФБР, въпреки че беше пренебрегнат до голяма степен от номинациите за „Златен глобус“ и гилдията на филмовите актьори. Джоди Фостър, която наскоро спечели „Златен глобус“ за играта си в „Мавританецът“ не получи номинация за „Оскар“. Режисьорът и сценарист Аарон Соркин също беше изключен от състезанието за най-добър режисьор с филма „Процесът срещу Чикаго 7“. Това се случи и на Реджина Кинг за работата си над „Една нощ в Маями". Вместо това датският режисьор Томас Винтерберг беше номиниран за режисура – изненада, но напълно заслужена за трагикомедията „Още по едно“.

Ето и част от номинациите: 

Най-добър драматичен филм:

„Бащата“

„Звукът на метъла“

„Земя на номади“

„Манк“

„Минари“

„Момиче с потенциал“

„Процесът срещу Чикаго 7"

„Юда и Черният месия“

Най-добра режисура:

Дейвид Финчер, „Манк“

Емералд Фенел, „Момиче с потенциал“

Клоуи Жао за „Земя на номади“

Лий Айзък Чънг за „Минари“

Томас Винтерберг за „Още по едно“

Най-добра главна мъжка роля:

Чадоук Боузман, „Ма Рейни: Майката на Блуса“

Риз Ахмед, „Звукът на метъла“

Антъни Хопкинс, „Бащата“

Гари Олдман, „Манк“

Стивън Ян “Минари“

Най-добра главна женска роля:

Вайола Дейвис, „Ма Рейни: Майката на Блуса“

Кери Мълига, „Момиче с потенциал“

Ванеса Кърби, „Жена на парчета“

Франсис Макдорманд - "Земя на номади"

Андра Дей, "Съединените щати срещу Били Холидей"

Най-добра поддържаща мъжка роля:

Даниел Калуя, „Юда и Черният Месия“

Саша Барон Коен, „Процесът срещу Чикаго 7"

Лесли Одом, „Една нощ в Маями“

Пол Раци, “Звукът на метъла“

Лейкит Стенфилд, „Юда и Черният Месия“

Най-добра поддържаща женска роля:

Глен Клоуз, Hillbilly Elegy

Оливия Колман, „Бащата“

Аманда Сийфрид "Манк"

Мария Бакалова, „Борат 2“

Ю-Джънг Юн, „Минари“

Най-добра операторска работа:

„Юда и Черният Месия“

„Манк“

„Новини от света“

„Земя на номади“

„Процесът срещу Чикаго 7"

Най-добър оригинален сценарий:

„Юда и Черният Месия“

„Минари“

„Момиче с потенциал“

„Звукът на метъла“

„Процесът срещу Чикаго 7"

Най-добър адаптиран сценарий:

„Борат 2“

„Бащата“

„Земя на номади“

„Една нощ в Маями“

„Белият тигър“

Най-добър анимационен филм:

„Напред“ (Pixar)

“Over the Moon” (Netflix)

“A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon” (Netflix)

„За душата“ (Pixar)

„Легенда за вълците“ (Apple TV Plus/GKIDS)

Най-добър чуждоезичен филм

„Още по едно“ (Дания)

“Quo Vadis, Аида?”(Босна и Херцеговина)

“Better Days” (Hong Kong)

“Колектив“ (Румъния)

“The Man Who Sold His Skin” (Tunisia)

Останалите номинации и категории можете да видите тук