Френската драма "Събитието" (L'Événement) на режисьорката Одри Диуан спечели „Златния лъв“ за най-добър филм на кинофестивала във Венеция. Филмът разказва за млада жена, която се опитва да направи аборт през 60-те години на миналия век, когато за това може да бъде изпратена в затвора. Българската публика ще има възможност да го гледа на фестивала CineLibri 2021

French-abortion-drama-Happening-tops-the-Venice-Film-Festival.jpeg

Наградата „Сребърен лъв“ бе връчена на италианският филм "Божията ръка" на режисьора Паоло Сорентино.

26018dc3-5e78-4541-8b75-a9043e890747-AFP_AFP_9MN3QN.jpg
Актрисата Пенелопе Крус получи отличието за най-добра женска роля за играта си в "Паралелни майки" на испанския режисьор Педро Алмодовар. Филмът разказва историята на две жени, които раждат в един и същи ден в едно и също отделение. Приз за най-добра мъжка роля получи филипинският актьор Джон Арсиля за ролята си в "На работа: Изчезналите 8" на Ерик Мати.

Наградата за най-добър сценарий отиде при Маги Джиленхол за "Изгубената дъщеря". Специалната награда на журито беше спечелена от френско-италианската продукция "Дупката" на Микеланджело Фрамартино. С наградата "Марчело Мастрояни" за изгряваща звезда беше удостоен Филипо Скоти за ролята си в "Божията ръка".

Ridley-Scott.jpg

Режисьорът Ридли Скот бе удостоен с почетната награда "Слава за режисьора". Отличието се връчва за първи път и е за личност с особено оригинален принос към съвременната киноиндустрия. "Личният му подход към жанрови филми, който успешно съчетава необходимостта от развлекателност, очакванията на публиката и изискванията на критиката, е най-отличителният елемент за творчеството на Ридли Скот. През цялата си изумителна и богата кариера - създал е почти 30 филма, Скот показва умение да преминава през различни жанрове и да вдъхва нов живот на всеки от тях.", заяви директорът на кинофестивала във Венеция Алберто Барбера.